2024.május 30.
Janka, Zsanett, Johanna, Nándor

Hiába a panasz, büntetlenül folyik Magyarországon a szexuális propaganda a médiából

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
tech singh xiaomi tv x series 50

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Nem indul eljárás a hazánkban tartalmat sugárzó, külföldön bejegyzett szolgáltatók ellen

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság panaszai ellenére nem indult eljárás az LMBTQ-tartalmakat sugárzó, külföldön bejegyezett szolgáltatók ellen, a társhatóságok elutasító válaszaival le is zárultak az ügyek. Mindez azt jelenti, hogy büntetés nélkül folyik az LMBTQ-propaganda Magyarországon, a médiahatóság ugyanis tehetetlen a hazánkban szolgáltató, de más uniós országban bejegyzett médiacégek ellen.

A külföldi társhatóságok egyetlen esetben sem marasztalták el a náluk bejegyzett médiacégeket az LMBTQ-tartalmak miatt – írja a Lakmusz.hu. Az Európai Bizottság által is támogatott, balliberális 444.hu-ból kinőtt tényellenőr oldal cikke szerint 

a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legalább hat esetben állapította meg, hogy a Magyarországon szolgáltató, de más uniós országban bejegyzett médiacégek túl alacsony korhatár-besorolással tettek közzé homoszexualitást vagy transzneműséget megjelenítő tartalmakat.

A Médiatanács szeptemberben például kétszer is megkereste a holland médiahatóságot, a Commissariaat voor de Mediát. A médiahatóság egyebek mellett a Disney+ kilencéves kortól ajánlott Baymax! című sorozatára tett panaszt, a műsorszám egyik jelenetében ugyanis a főszereplő robot arra bátorít egy fiú szereplőt, hogy hívjon randevúra egy másikat. A másik bejelentés pedig – amelyről lapunk részletesen beszámolt – a Netflixen sugárzott Jurassic World: Krétakori tábor egyik epizódja miatt történt, amely két azonos nemű szereplő közötti csókjelenetet ábrázolt. A vitatott epizód kapcsán a médiahatóság által folytatott vizsgálat megállapította: a műsorszámban látható csókjelenet káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, továbbá a magyar szabályozás értelmében csak a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” besorolással lehetett volna elérhetővé tenni.

Ezekre az okokra hivatkozva a Médiatanács az eset kivizsgálását kérte, mivel azonban a Netflix Hollandiá­ban bejegyzett társaság, így a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, és a jogi felelősségre vonás sem volt garantált.

Egyelőre nincs arra vonatkozó információ, hogy a holland hatóság reagált-e a megkeresésre, a Lakmusz.hu közérdekű adatigénylésére azonban az NMHH közölte, hogy a külföldi hatóságok már a két szeptemberi ügy előtti négy esetben sem értettek egyet a Médiatanács értékelésével.

Az egyik ilyen eset a Szivárványcsaládokért Alapítvány A család az család #ugyanaz reklámjainak levetítése volt, amelyről a médiahatóság megállapította, hogy a tartalom alkalmas volt „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”. A Csehországban bejegyzett Viacom International Media Networkshöz tartozó ­Paramount Networköt és Comedy Centralt ugyanakkor nem marasztalták el, mivel a cseh RRTV (Rada pro Rozhlasové a Televizní Vysílání) véleménye szerint 

a szpotok egyszerű családi jeleneteket használnak annak bemutatására, hogy egy család, ahol a szülői generációt azonos nemű pár alkotja, ugyanolyan zökkenőmentesen és nagyon hasonlóan működhet, mint egy tradicionálisként leírható család.

Elutasító választ küldött továbbá a román CNA (Consiliul Naţional al Audio­vizualului) is, miután a Médiatanács A hegyi doktor – Újra rendel című sorozat egy epizódja miatt tett panaszt, amelyben a 17 éves Paula rájön, hogy „rossz testbe született”, és hormonterápiát fontolgat. Bár az NMHH szerint a Prime-on – amely a román SC CEE Broadcasting csatornája – vetített műsorszám olyan témákkal foglalkozott, amelyeket a 16 évesek még nem értenek vagy félreérthetnek, a CNA elutasította a panaszt, mondván: a transzneműséggel kapcsolatos jeleneteket nem tudták azonosítani, mivel a felvétel magyar nyelvű volt.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához