2024.május 2.
Zsigmond, Atanáz, Zoé

Hol húzható meg a határvonal a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd között?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
m5 ez itt a kerdes

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A vdtablog.hu főszerkesztője, Horváth Tamás január 31-én az M5 Ez itt a kérdés című műsorának vendége volt, amely a szólásszabadság és a kereszténység témaköreit dolgozta fel a négy meghívott vendég segítségével. Főszerkesztőnkön kívül az adás szereplői között volt még Osztie Zoltán plébános, Baranyai Béla, az Új Ember, illetve Agonás Szonja, a Magyar Kurír vezető szerkesztője.

Amikor már a Bibliából is tilos idézni

Az adás első témája a gyűlöletbeszéd és a szólásszabadság közti határvonalat és annak különböző értelmezéseit dolgozta fel. A vendégek egyetértettek abban, hogy a határvonal egzakt behatárolása elsősorban jogi kérdés, azonban az adott kijelentés célja és stílusa az, ami meghatározza a jelleget. Horváth Tamás kiemelte, hogy

az igazság kimondása, még ha sok esetben fáj is, soha nem lehet gyűlöletbeszéd.

Hozzátette,  jelenleg a közösségi médiában kettős mércét alkalmaznak a cenzorok, és míg a jobboldali, keresztény értékeket magukban foglaló tartalmakat akár ok nélkül is törlik, addig a baloldali, gyakran valóban gyűlöletbeszédet és szexualitást tartalmazó bejegyzéseknek a közzététele semmilyen következménnyel nem jár.

A műsorvezető, Horváth Szilárd felelevenítette, hogy Päivi Räsänen kereszténydemokrata politikust és volt finn belügyminisztert azért vádolják kisebbségek elleni uszítással és gyűlöletbeszéddel, mert bibliai idézeteket tett közzé Twitter-oldalán. Az esettel kapcsolatban egy bejátszásban megszólalt Vágvölgyi Gergely, a Mandiner főmunkatársa és a Duna televízión frissen indult Agapé műsorvezetője, aki szerint a finn politikus pere a vallás- és szólásszabadság próbája. Hozzátette,

napjaink Európájában központi kérdéssé vált, hogy mely kisebbségek gondjai számítanak problémának és mely kisebbségek nehézségei felett tekintenek el.

Baranyai Béla, az Új Ember vezető szerkesztője elmondta, hogy bár a jog nem igazságot, hanem jogot szolgáltat, ha létezik egy törvény, ami szerint egy Twitter-üzenetet kriminalizálni lehet, akkor ennek értelmében egy bíróság dönthet egy bibliai idézet kriminalizálásáról is. Azonban kiemelte, a Szentírás szövege, amely nemcsak a keresztény vallás, hanem a keresztény kultúrkör alapját is képezi, nehezen kezelhető kizárólag a jogszabályi keretek között.

Európa ma már nem keresztény kontinens

Portálunk főszerkesztője arról beszélt, hogy földrészünk azon „világítótornyai”, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még színkatolikus államok voltak, teljesen elfordultak keresztény gyökereiktől. Horváth Tamás Írországot említette példaként, amely korábban a katolicizmus egyik európai bástyája volt, az utóbbi években legálissá tette az abortuszt, a homoszexuálisok házasságát és az egyház híveinek száma is folyamatosan fogyatkozik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenség a kontinens számos másik országában, még a térségünkben is megfigyelhető.

m5 horvath tamas
Horváth Tamás, a vdtablog.hu főszerkesztője az Ez itt a kérdés című műsor 2022. január 31-i adásában. Forrás: Youtube/M5/képernyőkép

Agonás Szonja, a Magyar Kurír vezető szerkesztője a keresztény értékek relativizálásával kapcsolatban elmondta, a nyugati világ nem kizárólag az egyházat, de más hagyományos tekintélyeket is fokozatosan maga mögött hagy.

A műsorban elhangzott, hogy Nyugat-Európában sokkal problematikusabb a helyzet, mint ahogyan az Magyarországról nézve tűnhet. Horváth Tamás a Védett Társadalom Alapítvány Magyarországra jöttem című műsorának legújabb epizódjára emlékezett vissza, amelyben a vendég, Pellet Philippe elmondta, Franciaországban egy egyetemi professzort azért rúgtak ki az állásából, mert egy előadás keretében azt állította, hogy két nem létezik: férfi és nő. A hivatkozott epizódot ide kattintva lehet megtekinteni.

A műsor végén Osztie Zoltán plébános arról beszélt, hogy a pozitív jövő elérése érdekében a három identitáspillér megerősítése a küldetésünk.

Ezen három, önazonosságunk szempontjából legfontosabb pillér a keresztény vallási identitás, a családi-nemi identitás és a magyar nemzeti identitás, amelyek a liberális agenda támadásainak elsőszámú célpontjai.

Az Ez itt a kérdés adásában még számos további témáról beszélgettek a meghívott vendégek, szó esett többek között a keresztény értékek szerepéről a hétköznapokban, a vallási tudatlanság helyzetéről és a keresztény erkölcs jövőjéről is.

 

A teljes adás:

 

 

 

Kiemelt képünk forrása: Youtube/M5/képernyőkép

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek