2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Hszi kínai elnök találkozik Zelenszkij elnökkel

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
fam934ngklo sd

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Korábban arról számoltak be, hogy Kína béke-megállapodás megkötését kérte Oroszország és Ukrajna között az ukrán határ közelében fokozódó feszültség és a haderő növekedése miatt.

Mint kiderült, Hszi kínai elnök és Zelenszkij ukrán elnök személyesen fognak találkozni.

Kína nyilatkozata jelezheti növekvő szerepvállalását a nemzetközi ügyekben és a térség stabilitásának megőrzésére irányuló vágyát. A kínai külügyminisztérium szóvivője korábban kijelentette, hogy a konfliktus békés megoldása minden fél érdeke, és mindkét felet önmérsékletre és párbeszédre sürgette.

„Kína Ukrajnáról kezdett beszélni, és ez nem rossz” – mondta Zelenszkij. “Számomra úgy tűnik, hogy tiszteletben tartják a területi integritásunkat, a biztonsági kérdéseket.”

„Ebben a kérdésben együtt kell működnünk Kínával… A mi feladatunk az, hogy mindenkit egyesítsünk, azért hogy elszigeteljünk egyet” – szögezte le Zelenszkij.

Kína korábban pénteken 12 pontos béketervet adott ki az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldására. A terv azonnali tűzszünetet, diplomáciai tárgyalásokat, valamint a két ország közötti „biztonsági párbeszéd mechanizmusának” létrehozását szorgalmazta.

Ezenkívül Kína sürgette a nemzetközi közösséget, hogy támogassa a béketervet, és nyújtson humanitárius segítséget a konfliktus által érintetteknek. A cikk azt sugallja, hogy Kína részvétele a konfliktusban növekvő globális befolyásának és a térség stabilitásának megőrzésére irányuló vágyának a jele lehet.

Arra azonban még várni kell, hogy Oroszország és Ukrajna elfogadja-e a béketervet, és az mennyire lesz eredményes a konfliktus megoldásában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozójának több lehetséges hatása is lehet, a megbeszélések jellegétől és a megállapodások létrejöttétől függően.

Zelenszkijjel való találkozásával Hszi azt jelezheti, hogy Kína támogatja Ukrajnát az Oroszországgal fennálló konfliktusában. Ez pozitív fejleménynek tekinthető Ukrajna számára, amely időnként nehezen nyert támogatást más nagyhatalmaktól.

Ha jelentősen megnövekszik Kína szerepvállalása Ukrajnában, az negatív választ válthat ki Oroszországból, amely Ukrajnát befolyási övezetének tekinti. Ez további feszültségekhez vezethet Kína és Oroszország között, aminek azonban szélesebb körű következményei lehetnek a globális politikára nézve.

Lehetséges, hogy olyan lehetőségekről tárgyalnak, amelyek mindkét ország számára előnyösek lehetnek. Ez azt is jelenti, hogy Kína jobban elmélyítheti kapcsolatait Ukrajnával, növelheti befolyását a többi közeli kelet-európai országban. Ez potenciálisan megkérdőjelezheti az Egyesült Államok befolyását a régióban, és megváltoztathatja a geopolitikai egyensúlyt.

Putyin a háború során mindvégig szövetségesének nevezte Kínát, mondván, hogy „a Kínai Népköztársaság és az Orosz Föderáció közötti együttműködés a globális színtéren különösen fontos a nemzetközi helyzet stabilizálásához.

Kína azonban továbbra is olyan kevésbé meghatározható módon támogatja Oroszországot, mint ahogy ahhoz igazodik, hogyan akar továbblépni a konfliktusban.

forrás:trendingpoliticsnews.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek