2024.május 30.
Magdolna, Magda, Ervin, Léna

Kiderült, melyik magyar szervezet mennyi pénzt kapott Soroséktól

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
863ca03fe60541a192bcf4f3c268c24e

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Nyílt Társadalom Alapítványok 2016 óta legkevesebb 28,5 millió dollárral – közel tíz milliárd forinttal – támogattak legalább 150 szervezetet Magyarországon – ismertette az Átlátszó. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt augusztus 14-én hozta nyilvánosságra a szervezet a hírt, miszerint „radikális stratégiai irányváltásról döntött”, szinte teljesen kivonul az Európai Unióból.

A lap ennek apropóján infografikákon mutatta meg az OSF globális és Magyarországon betöltött eddigi szerepét. Összeállításukban kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy Magyarországon mely szervezetek részesültek támogatásban az OSF-től, illetve ez a támogatás milyen célok mentén történt a 2016 és 2021 között időszakban.

Az Átlátszó ismertette, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) Soros György üzletember által alapított nemzetközi pályázatokat kiíró szervezet, több országban bejegyzett jogi személyiségekkel. 

Célja az élénk és befogadó demokráciák kialakítása, amelyekben a kormányok elszámoltathatóak polgáraik felé. 

A támogatások túlnyomó részét szervezeteknek nyújtják, ugyanakkor korlátozott mértékben magánszemélyeket is támogatnak ösztöndíjprogramjaikon keresztül. Olyan szervezeteket és egyéneket támogatnak pénzügyi segítséggel és ösztöndíjjal, akik tevékenységükkel elősegítik a nyílt társadalom értékeit.” Az OSF jelenléte 37 országban érezhető, beleértve regionális alapítványokat is– tették hozzá.

Magyarországra mintegy tízmilliárd forintnyi támogatás érkezett

Hangsúlyozták, a Nyílt Társadalom Alapítványok a weboldalán nyilvánosan közzéteszi a 2016 és 2021 között odaítélt támogatásokat. Az OSF törekszik arra, hogy minél teljesebb képet adjon a támogatásokról, „azonban a személyes adatok védelme és a Nyílt Társadalom Alapítványok biztonsága miatt bizonyos adatokat kihagynak az adatbázisból” – hívták fel a figyelmet.

Az Alapítványok 2016 óta összesen legalább 4,7 milliárd dollár értékű támogatást nyújtott világszerte. Az európai régió a közzétett hat évben összesen 368 millió dollár (vagyis közel 130 milliárd forint) támogatást kapott a szervezettől, ami a világszintű támogatások, illetve az Észak- és Dél-Amerikának nyújtott összeg után a harmadik legnagyobb. 

 Ezen belül a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítség 28,5 millió dollárt (nagyjából tíz milliárd forintot) tesz ki,

 ami a globális támogatási összeg 0,6 százaléka. Ebben összesen 150 szervezet részesült – derült ki az összesítésből.

Az Átlátszó emlékeztetett, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működik Magyarországon, kezdetben a Magyar Soros Alapítványként volt ismert. Még a kommunista időszak alatt ösztöndíjakat és támogatást nyújtott külföldi tanulmányokhoz és kutatásokhoz, illetve könyvtáraknak. A rendszerváltás után pedig a függetlenné váló civil szervezeteket és média csoportokat kezdte támogatni.

Az alapítvány tevékenysége kibővült az oktatás és egészségügyi reformok támogatásával, valamint a gazdasági kihívásokkal küzdő magyarok segítésével. 

2018-ban a kormány által bevezetett jogi korlátozások miatt regionális központjukat Budapestről Berlinbe helyezték át 

– írták.

A támogatási tevékenységet nézve kiderült, hogy a legnagyobb számú szervezetet 2018-ban támogatták, összesen 82-őt, amelyre közel 4 millió dollárt (1,5 milliárd forint) fordítottak. A későbbi években a támogatott szervezetek száma csökkent: 2019-ben 55, 2020-ban 57, majd 2021-ben mindössze 31 szervezet részesült támogatásban – mutattak rá.

Budapest Főváros Önkormányzata egymilliárd forintban részesült 2020-ban

Majd részletesebben ismertették azokat a szervezeteket, amelyek a feltöltött adatok alapján a legtöbb támogatásban részesültek idehaza. Az elmúlt években a Nyílt Társadalom Alapítványok

 Budapest Főváros Önkormányzatát támogatta a legtöbb pénzzel, 2020-ban több mint 3 millió dollárral (1 milliárd forint). 

A főváros egészségügyi célokra és a fokozottan veszélyeztetett személyek vizsgálatának támogatására kapta az összeget a koronavírus-járvány idején.

De jelentős mértékű támogatásban részesült a Civil Kollégium Alapítvány, amely közösségek létrehozásán és megerősítésén dolgozik, valamint az emberi jogi fókuszú Az emberség erejével Alapítvány. A lista élén áll még a Helsinki Bizottság 2 millió dollár (703 millió forint) kapott támogatással, és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közel 1,7 millió dolláros (600 millió forintos) támogatással.

2021-ben a TASZ kapta a legtöbb támogatást az OSF-től, mely összesen 820 ezer dollárt (közel 300 millió forintot) tett ki. Az Átlátszónet Alapítvány és az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2017 és 2021 között összesen 437 ezer dollárnyi (150 millió forintnyi) támogatást kapott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól a működési költségek fedezésére – sorolták.

A cikkben arra is kitértek, hogy a lista alsó részén olyan szervezetek találhatók, mint a Direkt36 és a K-Monitor. 

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához