2024.szeptember 8.
Mária, Adrienn
Hírek 🔊

Lehet-e olyan az ember, mint Isten, ha dolgozik neki a mesterséges intelligencia?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Nem. Az ember nem lesz olyan, mint Isten, mert már most is mindig olyan, amikor szeret valakit. Mert Isten a szeretet. A cikkem itt véget is érhetne, ha nem lennének olyan potentátok a földön, akik másképp akarnak Istenhez hasonlóak lenni. Ilyen ember Yuval Noah Harari, a Világgazdasági Fórum (WEF) elnökének, Klaus Schwabnak a főtanácsadója. Szerinte hamarosan létrejön a transzhumanista ember, akiben nanorobotok vannak, aki génmanipulált, és aki nem anyaméhben fogan, és akit mesterséges intelligencia irányít. Ha jól értem, ez az ember lenne olyan „okos”, mint Isten. Eszét a mesterséges intelligencia helyettesítené. De mi az a mesterséges intelligencia?

De mi az a mesterséges intelligencia?

Minden számítógépesített folyamat mesterséges intelligencia. A zsebszámológép is programot hajt végre. A nagy újdonság e téren, hogy kitaláltak a programozók egy tanulni képes programot. Ezt a folyamatot nevezik machine learningnek, gépi tanulásnak. Ezt nehéz laikusoknak megérteni, de nem lehetetlen. Konkrét feladatok megismerése révén könnyebb. Például azt szeretnénk, hogy egy számítógép döntse el egy fotó alapján, hogy a fotón kutya vagy macska van-e. Ehhez emberek előre eldöntik 10000 képről, hogy az adott képen kutya vagy macska van-e, és minden döntés után tesznek egy „cimkét” a képre, hogy „kutya” vagy hogy „macska”. A gép ezek után az 10001. képről már önállóan meg tudja mondani, hogy melyik állatot ábrázolja. Ezt azért tudja megtenni, mert minden kép pontokból áll. Mondjuk, hogy egy 3×3 cm-res kép 600×600 pontból. A pontok valamilyen színt vesznek föl, amit kékból, zöldből és pirosból kevernek ki. Így egy macska képe fölbontható 600×600 pontra, amelyben 3 szín aránya van meg. Így az egész kép egy hatalamas számtáblázat lesz. A tanuló gép pedig tudja, hogy milyen belső összefüggés van a számok mögött, ami (majdnem) minden kutyáról készült képre igaz, és milyen összefüggés van a számok (mátrixokon belüli értékek) között, amiből kiderül, hogy a kép macskákról készült. Ha ezt a folyamatot jól végzi a gép, akkor valóban meg tudja mondani, hogy egy fotón cicus vagy kutyus látható-e.

Persze, a gépi tanulás ennél bonyolultabb. De a lényeg az, hogy minden jelenségből számok lesznek, és hatalmas mátrixokba rendeződnek, amikkel a gép műveleteket végez. És ez a gép valóban okosabb lesz, mint az ember? És ha okosabb lesz, akkor olyan okos lesz, mint az Isten?

Nem kell félni

A tanuló gép olyat tud lépni, ami embernek az eszébe sem tud jutni. Ez igaz. Egyszer rendeztek egy go versenyt egy gépi tanulással kiokosított rendszer és a világ legjobb go játékosa között. Több játszmából állt a verseny. Az ember csak egyszer kerekedett fölül a gépen. A legizgalmasabb jelenet az volt, mikor egy játszmában a gép olyat lépett, amit ember addig soha. Rettegjünk akkor a jövőtől? Ne. Ne rettegjünk. Szent II. János Pál pápa, ha élne, erre is csak azt mondaná, hogy „Ne féljetek!”. Azt gondolom ugyanis, hogy Isten a kinyilatkoztatásban régen megmondta, hogy mi fog történni. Ezt a titkot nem a Jelenések Könyvében keresem.

Az örök Bábel

A bábeli torony történetét mindannyian ismerjük. Az ember égig érő tornyot akart építeni, de Isten ezt megakadályozta, mert összezavarta a nyelvüket és szétszélesztette őket. Az égig érő torony jelképezte azt a gonosz törekvést, hogy Istennel egyenlő legyen az ember. Égig érjen, azaz mindenhatóvá váljon. Erre mondta azt az Úr, hogy „De ez csak a kezdete annak, amit tenni akarnak. És most semmi sem gátolja őket, hogy véghezvigyék mindazt, amit elterveznek.” (Móz1, 11,6) Majd pedig Ő maga meggátolta a tornyot építőket.

A szent szerző arról győz meg bennünket tehát, hogy Isten nem engedi meg az embernek, hogy olyan mindenható legyen, mint Ő. Ha ehhez gépeket használ, akkor sem. Hogy mindezt hogyan éri el, arról fogalmam sincs. De tudom, hogy Kinek hittem – mint ahogy Pál apostol is tudta. Tudom, hogy Isten szabadnak teremtett bennünket, de azt is tudom, hogy nem lehet olyan világ, amiben robotemberek uralják a földet. Azt ugyanis leszögezte, hogy a földet az embernek kell betölteni.

A robotember nem Isten

Ha tehetném, írnék Klaus Schwabnak, hogy ha ő robotokkal és mesterséges intelligenciával „fölszerelkezve” hosszú életű lesz is, és uralkodni fog milliónyi robotemberen, akkor sem lesz olyan, mint Isten. Akkor lesz olyan, ha hajnali háromkor, fáradtan és álmosan fölkel az ágyból, hogy a feleségének, aki betegeskedik, adjon egy pohár vizet. Akkor Istenhez hasonló lesz, mert szeret.

Isten eddig is mindent megengedett

Eddigi érvelésemre sokan mondhatják, hogy honnan veszem ezt az optimizmust, hiszen Isten megengedte, hogy az ember feltárja az atom titkait, és iszonyatos pusztításra használja. Igen. Ez igaz. De a Bábel-történet arról szól, hogy Isten a bűnös kommunikációt lehetetlenné tette. Biztos vagyok benne, hogy az információs technológia terén is tud olyat tenni, ami ellehetetleníti azt. Mert lehet az ember hűtlen hozzá, Isten örökkön hű önmagához. Ezért nem félünk soha. Ma sem.

Források:

Fritz Tamás https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/10/transzhumanizmus-es-homo-sapiens

Biblia, Mózes első könyve

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

4 Responses

  1. Mielőtt ezt megválaszoljuk térjünk rá egy egyszerű kérdésre: Mi az élet?
    Nos ezerféle válaszközt nekem az a legszimpatikusabb, hogy az elkülönült létezés. Az élő függetleníti magát a természetes eróziótól újra, meg újra felépíti a sejtjeit anyagcsere révén (önfenntartás) és mivel tudja(?) hogy nem él örökké, gondoskodik az utódlásról (fajfenntartás). Miért van az, hogy az anyag egy része elkülönül a fizikai létezőktől és önálló, saját törvényekkel működő biológiai lét részévé válik.
    Nos a nehezebb kérdés: Miért jön/jött létre az élet?
    Teilhard de Chardin az Emberi jelenség c. művében az élet és az evolúció értelmének a tudat, a “nousz-szféra” megjelenését tartja. Hegeliánus válasza, hogy a tudat addig fejlődik amig Istent meg nem ismeri.
    Kissé egyszerű a válasz, ha a miértre annyit mondunk, hogy Isten így akarta és megteremtette az egész mindenséget. Kereshetünk más választ, de nem tudunk jobbat.
    Viszont van egy újabb kérdés: Az ember tud-e teremteni?
    Erre a válasz egyszerű és velős. Az ember alkotni tud, de teremteni nem tud!
    Az emberi alkotásból, legyen az bármilyen “okos” gép soha nem lesz teremtés, nem lesz az alkotás része az egésznek, a teremtett világnak. Az emberi alkotás csak az emberi élet része marad, és nem lesz az univerzum része.
    Ezzel talán meg is válaszoltam azt, hogy meddig mehet el a mesterséges intelligencia.

    1. Ettől nem kell megrémülni. A ‘homo ludens’ nézegeti a legújabb játékot, mint a gyerek a karácsonyfát. ez a gép is csak azt pont tudja amit beletápláltak.
      Majd akkor, ha a Robot I. spontán módon szerelmes lesz a Robot II.-be és verseket ír hozzá, és a szerelmük gyümölcséből megszületik a Robot III., akit szeretettel felnevelnek. Ráadásul a Robot III. örökli apja, Robot I. szorgalmát, és az anyja, Robot II. kedvességét.. Nos akkor talán lehet “Teremtésről” beszélni.
      Ezek a beszélő robotok csak a magnetofonok továbbfejlesztett változatai.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához