2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Árulást emleget az amerikai politikai elit: keményen odacsaphat Washington stratégiai szövetségesének

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
kongresszus szenatus usa capitol hill amerika 365054

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Miután az OPEC+ úgy döntött, hogy csökkenti a kitermelését, ami az Egyesült Államok gazdasága és az Oroszország elleni szankciós politika szempontjából is kedvezőtlen fordulat, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy befagyaszthatják Szaúd-Arábiának a fegyvereladásokat – számol be róla a The Guardian.

Az OPEC+ múlt heti, az olajkitermelés 2 millió hordóval történő csökkentéséről szóló döntése óta, fokozódott az Egyesült Államokban az az érzés, hogy a döntésben résztvevő Öböl-menti országok, amelyek eddig amerikai szövetségesnek számítottak, elárulták az amerikai érdekeket. Egyrészt, közelednek a időközi választások az Egyesült Államokban, ami kritikus a Biden-kormányzat számára, másrészt a döntés jelentős segítséget nyújt a szankciók sújtotta orosz gazdaságnak is.

Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának elnökeke legújabb kijelentései arra utalnak, hogy a szaúdiak egy vörös vonalat léphettek át, és évtizedek óta meghatározó amerikai külpolitikai alapvetések változhatnak meg.

Mohammed bin Szalmán döntése kapcsán, hogy “az OPEC+ kartell révén segít Putyin háborújának támogatásában”, Menendez azt mondta, hogy “egyszerűen nincs helye annak, hogy ennek a konfliktusnak mindkét oldalán legyenek egyesek”.

Nem adok zöld utat semmilyen együttműködésnek Rijáddal, amíg a királyság nem értékeli újra az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontját. Elég volt

– mondta.

Egy másik, demokrata szenátor és egy kongresszusi képviselő – Richard Blumenthal és Ro Khanna – hasonlóan vélekedett a Politicoban közölt véleménycikkében, amelyben szintén azzal vádolta Szaúd-Arábiát, hogy aláássa az amerikai erőfeszítéseket, és segíti Vlagyimir Putyin ukrajnai invázióját.

A szaúdi döntés csapás volt az Egyesült Államokra, de az USA-nak is van módja válaszolni: azonnal leállíthatja az amerikai haditechnika tömeges átadását a szaúdiaknak

– írták.

Bár hasonló javaslatok a múltban nem mentek át az amerikai törvényhozáson, Blumenthal és Khanna szerint “Szaúd-Arábia Oroszországgal való összejátszásának erős a kétpárti visszhangja”, így szerintük “ezúttal más a helyzet”. Chris Murphy, egy másik demokrata szenátor a múlt héten “az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával kötött szövetségének átfogó átértékelésére” szólított fel, Tom Malinowski, New Jersey demokrata képviselője pedig törvényt terjesztett elő az amerikai csapatok Szaúd-Arábiából és Egyesült Arab Emírségekből történő kivonásáról.

Menendez és mások nyilatkozatai arra utalnak, hogy a kongresszusban lévő demokraták keményebb álláspontra helyezkedtek Szaúd-Arábiával szemben, mint amire a Fehér Ház nyilvánosan hajlandónak mutatkozott.

William Hartung, a Quincy Intézet vezető kutatója elismerően nyilatkozott Menendez nyilatkozatáról, de azt mondta, hogy a “maximális hatás érdekében” a korlátozásoknak ki kellene terjednie “a szaúdi hadseregnek történő valamennyi fegyver-, és pótalkatrész szállításra, valamint a karbantartásra is”.

Ezenkívül a korlátozásokat nem csak Szaúd-Arábia Oroszországhoz fűződő kapcsolataihoz vagy az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjához kellene kötni, hanem a szaúdiakat sürgetni kellene arra is, hogy tartózkodjanak a Jemen elleni légicsapásoktól, és a konfliktus lezárását célzó jóhiszemű tárgyalások felé tett lépésként teljesen oldják fel az országgal szembeni blokádot

– mondta.

Forrás:portfolio

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához