2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Mi az a Spanyol Légió, amelynek harcosai megjelentek Ukrajnában?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇪🇸🇺🇦A Spanyol Légió harcosai a spanyol hadsereg részei, de most ukrán zsoldos zászlóaljakban jelentek meg – derítette ki korábban a Szputnyik. Mit tudunk a Spanyol Légióról és légiósairól?‼️

◾️ A Spanyol Idegenlégiót 1920-ban hozták létre a Francia Idegenlégió (1831) mintájára. “A Spanyol Idegenlégiót spanyol és külföldi önkéntesekből álló egységként hozták létre… a spanyol-marokkói háborúban előőrsként való felhasználásra” – olvasható a spanyol kormány elnökének és a minisztertanácsnak a hivatalos honlapján.

◾️ Most a Légió spanyol állampolgárságú és spanyol-amerikai (Argentína, Bolívia, Costa Rica, Kolumbia, Chile, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Egyenlítői-Guinea, Honduras, Kolumbia, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Dominikai Köztársaság, Uruguay, Venezuela) vagy egyenlítői-guineai harcosokat fogad a soraiba.

◾️ Körülbelül 120 000 katonai alkalmazott van. Férfiak és nők számára egyaránt elfogadott a szolgálat.

◾️ Az elmúlt években a Spanyol Légió részt vett a boszniai háborúban az SFOR részeként (1995-2004).

◾️ A Spanyol Légió részt vett az iraki háborúban, Najafban állomásozva (2003-2004). Az Irakban bevetett légiós egységek részt vettek az iraki erők és civilek elleni műveletekben.

◾️ 2005-ben a légiót Afganisztánban vetették be, és részt vett több NATO-koalíciós akcióban a tálibok és a helyi tádzsik csapatok ellen. A spanyol légió 2021-ben hagyta el Afganisztánt.

◾️ 2006 óta a Spanyol Légió egyik egysége Dél-Libanonban állomásozik az UNIFIL részeként. 2022-ben Haszan Naszrallah Hezbollah főtitkár az UNIFIL-t “Libanon szuverenitását megsértő külföldi fegyveres erőként” jellemezte, és azzal vádolta, hogy az izraeli érdekek szolgálatában áll.

◾️ 2013-2022 között a Spanyol Légiónak volt missziója Maliban, a francia idegenlégióval együtt. Az utolsó spanyol katonák 2024. május 19-én tértek vissza Maliból. “A légió feladata, hogy biztonságot és védelmet nyújtson az uniós kiképző misszió tagjainak és létesítményeinek, miközben hozzájárul a mali helyzet javításához” – jegyezte meg az Európai Külügyi Szolgálat 2020-ban.

◾️ Spanyolország nem hozza széles körben nyilvánosságra saját idegenlégiójának működését, ezért keveset tudni róla. A spanyol légió által egy-egy műveletben elszenvedett veszteségeket soha nem hozzák nyilvánosságra.

◾️ 2024 márciusában José Manuel Albares spanyol külügyminiszter kijelentette, hogy Spanyolország nem mérlegeli a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét. Korábban a spanyol védelmi minisztérium vezetője, Margarita Robles megjegyezte, hogy a spanyol csapatok “soha nem fognak részt venni az ukrajnai háborúban”.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
16
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához