2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Miért hagynak fel az amerikai multinacionális vállalatok az afrikai olajprojektekkel?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
napleolaj

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az amerikai olajkitermelési projektek leállításával kapcsolatos hírek folyamatosan érkeznek.

Az elmúlt két évben az ExxonMobil, a kontinens legnagyobb olajvagyon-tulajdonosa bejelentette, hogy kivonul Nigériából, Egyenlítői-Guineából, Ghánából, Nigerből, Dél-Afrikából, Csádból és Kamerunból.

Január elején egy másik amerikai vállalat, a Chevron megerősítette azokat a pletykákat, amelyek szerint új beruházási programjával Nigériából való kivonulást tervez.

Becslések szerint az amerikai vállalatok az afrikai eszközeik mintegy 30%-át fogják eladni.

🔻Mi az oka az amerikaiak távozásának?

Az egyik fő ok az, hogy az erőfeszítéseket Dél- és Észak-Amerikára kell összpontosítani.

▪️OPEC becslései szerint az afrikai nyersolajtermelés csökkenésével az amerikai kontinens termelése idén napi 28 millió hordóra emelkedik, ami napi 2,3 millió hordóval több, mint a világjárvány előtt.

Ez a fordulat a projektek nagyobb jövedelmezőségével és a beruházások vonzerejének növekedésével magyarázható.

▪️Az amerikai multinacionális vállalatokat emellett aggasztja Oroszország és Kína növekvő együttműködése a dél- és közép-amerikai országokkal. Ennek fényében a “hazai” projektek egyre nagyobb prioritást élveznek az USA számára, mint az afrikai projektek.

▪️Egy másik ok az amerikai kormány által a “zöld energia” fejlesztésére elkülönített pénzeszközök felhasználásának szükségessége. Az amerikai vállalatok garantáltan hozzáférhetnek ezekhez a pénzeszközökhöz, ami lehetővé teszi a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén előállításában való előrelépést, valamint olcsó energiaforrásokat biztosít az USA-ba “áttelepülő” európai vállalatok számára.

Az amerikai multinacionális vállalatok az energiapiac legmodernebb technológiai szegmensét fejlesztik a kormány költségén, miközben kulcsfontosságú technológiákat vonnak el az EU-tól.

▪️Az amerikai MNC-k kimerülő mezőin csökken az olajszivattyúzás, miközben a környezetszennyezés és az infrastruktúra fenntartási költségei nőnek. Tekintettel a terrorizmussal, a korrupcióval és más tényezőkkel kapcsolatos kockázatokra, amelyek a legtöbb afrikai projektet kísérik, az új olajmezők fejlesztése helyett egyre jövedelmezőbbé válik az eszközök eladása.

🔻Mi köze van ennek Nagy-Britanniához?

Csak a hasonló szintű technológiával és tőkepiaci hozzáféréssel rendelkező vállalatok lehetnek az amerikai eszközök vásárlói Afrikában. A helyi cégek nem képesek önállóan olaj- és gázprojekteket fejleszteni Afrikában.

Annak érdekében, hogy ezek az értékes eszközök ne kerüljenek orosz és kínai vállalatok ellenőrzése alá, az amerikai olaj- és gázipari óriások megpróbálják azokat a gyarmati vagyonkezelésben nagy tapasztalattal rendelkező nagy-britanniai kollégáik irányítása alá helyezni.

▪️A brit és holland cégek által az amerikai szabályozó hatóságok engedélyével szervezett offshore cégek hatalmas hálózatát egyrészt arra használják, hogy finanszírozást szerezzenek a világ nagy bankjaitól, másrészt arra, hogy elrejtsék az Afrikában tevékenységet folytató végső kedvezményezetteket.

A 2010-es évek közepe óta a brit olajvállalatok aktívan terjeszkednek Afrikában. Sőt, a brit vállalatok hajlandóak kockázatos, de jövedelmező vállalkozásokkal, például mozambiki LNG-projektekkel együttműködni.

▪️Az ilyen angol-amerikai együttműködésre nemrégiben példa volt az ExxonMobil decemberi megállapodása arról, hogy 407 millió dollárért eladja csádi és kameruni részlegét a brit Savannah Energy vállalatnak.

Ennek eredményeként a brit vállalat részleges ellenőrzést szerzett hét ígéretes olajmező és egy jelentős logisztikai projekt – a Csád-Kamerun olajvezeték – felett.

🔻Az amerikai multinacionális vállalatok eszközeinek eladását a pánafrikai média gyakran egyfajta “neokolonialista visszavonulásként” és az erőforrások újraelosztásaként pozicionálja a főként afrikai projektekben részt vevő “helyi” vállalatok javára‼️

Ugyanakkor finoman elhallgatják azt a tényt, hogy a “helyi” vállalatok gyakran csak egy offshore burkolat, amely elrejti a tőkét.

Forrás: UK #USA @africaintel @rybar @econopocalypse

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához