2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Radikális politikusok egyre nagyobb teret adnának az abortusznak, Európa „az összeomlás szélére került”?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Franciaországban valószínűleg hamarosan alkotmányban rögzítik az abortuszhoz való jogot, az Egyesült Királyságban szavazást terveznek a parlamentben arról, hogy a születésig kitolják a terhességmegszakítás lehetőségét, Lengyelországban pedig feminista aktivisták igyekeznek kihasználni Donald Tusk egyre totalitáriusabbá váló kormányát.

Az abortusszal kapcsolatos politikai álláspontok európai radikalizálódása a média szerint válaszlépés arra, hogy az Egyesült Államokban 2022-ben a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az ötven évvel korábbi Roe kontra Wade ítéletet, ezzel pedig elutasította az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Macron megúszná a népszavazást

A francia Nemzetgyűlés januárban elfogadott egy törvényjavaslatot, amelynek célja az abortusz alkotmányba foglalása. Az 577 parlamenti képviselőből csak 30 szavazott ellene. Emmanuel Macron francia elnök azt is megígérte, hogy olyan törvénytervezetet készít, amellyel ki tudják kerülni a népszavazást. Hogy a Szenátusban is sikerül-e hasonlóan nagy többséget szerezni, még bizonytalan. Míg a Nemzetgyűlés túlnyomórészt baloldali, a Szenátus a politikai spektrum jobb oldalán helyezkedik el.

„Az európai keresztény értékeknek már nincs jelentősége. Ez a törvény az összeomlás szélére sodorja kontinensünket” – mondta Franck Jullié életvédő aktivista.

Franciaországban 1000 nőből átlagosan 15,4 dönt úgy, hogy nem ad esélyt gyermekének – derül ki a holland Fiom Alapítvány 2020-as adataiból. Ez 2022-ben 234 000 esetet jelent, ami harminc éve a legmagasabb szám. Relatív értelemben csak Angliában és Walesben (18,6), valamint Svédországban (18,5) van ennél magasabb ráta Európában. Ugyanebben az évben Hollandiában az abortuszok száma 8,9 volt 1000 nőre vetítve. A Cseh Köztársaságban, ahol ez a szám a legalacsonyabb, 1000 nőre vetítve 2,8 abortuszt regisztráltak.

Skizofrén állapotok

Az Egyesült Királyság eközben furcsa skizofréniában szenved. A Guardian hó eleji beszámolója szerint azok a szülők, akik a 24. hét – ami az abortusz jelenlegi határideje az országban – előtt vetélés miatt elvesztették gyermeküket, kérvényezhetik a „baba elvesztéséről szóló igazolást”, amely hitelesíti a méhen belül elvesztett gyermekük gyászát, és hivatalosan elismeri a baba életét és halálát. (Hollandiában is kért már hasonló hivatalos jogi státuszt egy abortuszt megbánó nő magzata elvetése miatt.) Ezzel szemben ugyanezen a héten a Telegraph arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság parlamentje szabad szavazást tervez – ahol a jogalkotók saját személyes lelkiismeretük szerint szavazhatnak, nem pedig a politikai pártjuk által meghatározott hivatalos irányvonal szerint – arról, hogy dekriminalizálják-e az abortuszt a születésig. Konzervatív képviselők ugyanakkor ezzel ellentétes kampányt vezetnek és olyan tervezetet terjesztenek elő, amely a jelenlegi határt a várandósság 22. hetére csökkentené. Egyes felmérések szerint

a megkérdezettek 60, a nők 70 százaléka támogatja ez utóbbi törekvést, sőt, még azt is, hogy a szabályozás ennél is jobban védje a babák életét és a 20. hét után már ne engedélyezze az abortuszt.

Lengyelországban pedig az egyre totalitáriusabbá váló Donald Tusk vezette koalíciós kormány a 12. hétig tartó terhességmegszakítás legalizálását szorgalmazta, ami radikális elfordulást jelent Lengyelország jelenlegi életpárti rendszerétől. A feminista aktivisták erős nyomást gyakorolnak Tuskra, mivel érzik, hogy ingatag koalíciója ritka lehetőséget kínál érdekeik érvényesítésére – de a lengyel életpárti elnök, Andrzej Duda valószínűleg megvétózna minden olyan törvényt, amely korlátlan hozzáférést engedne az abortuszhoz.

A francia abortuszpárti mozgalom nagyon erőre kapott, de az Egyesült Királyságban és Lengyelországban még mindig van lehetőség az abortuszprogram megállítására. Mindenki az életpári mozgalom ellen fogad, de tavaly Máltán ismét sikerült megakadályozni az abortusz legalizálását – emlékeztetve minket arra, hogy a győzelem lehetséges.

Forrás:Axioma

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
9
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához