2024.június 27.
László, Sámson
Hírek 🔊

☢️ Hány nukleáris fegyvert állíthat készenlétbe a NATO Oroszország és Kína fenyegetésére?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

☢️ Hány nukleáris fegyvert állíthat készenlétbe a NATO Oroszország és Kína fenyegetésére?

🌐🇷🇺🇨🇳🇺🇸A NATO-országok tárgyalásokat folytatnak újabb nukleáris fegyverek telepítéséről, amelyek készenléti állapotba helyezik őket Oroszország és Kína elrettentése érdekében – mondta Jens Stoltenberg, a szövetség főnöke a The Telegraphnak június 17-én.‼️

A SPIEF-2024 konferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva nem hajlítja meg nukleáris izmait, és óva intett attól, hogy flörtöljön a tömegpusztító fegyverek (WMD) használatával.

Azokat a forgatókönyveket, amelyek alapján Oroszország nukleáris fegyvereket használhat fel, a nemzet katonai doktrínája határozza meg, beleértve az Oroszország létét és szuverenitását veszélyeztető nukleáris csapásra vagy hagyományos támadásra adott válaszokat.

Hány atommagja van a NATO-nak?

🌏 Három NATO-ország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország rendelkezik atomfegyverrel.

🌏 2024 januárjában az Egyesült Államoknak 3708 nukleáris robbanófeje van. Közülük 1770 kihelyezett, 1938 pedig készletezett. A stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint a fokozatos leszerelési folyamatban lévő leállított robbanófejek száma 1336, így az ország teljes nukleáris készlete 5044-re nőtt.

🌏 Az Egyesült Királyságnak 225 nukleáris robbanófeje van, bár 2021 márciusában bejelentette, hogy 2025-ig 260-ra növeli készleteit. Ebből 120 van telepítve, 105 pedig tárolva van.

🌏 Franciaországnak 290 nukleáris robbanófeje van, ebből 280 van telepítve és 10 raktárban

🌏 Összességében a NATO 4223 nukleáris robbanófejjel rendelkezik – vagy 5559 készletezett fegyverrel együtt. Közülük jelenleg 2170 van bevetve.

🌏 Az USA és NATO-szövetségesei nem hozzák nyilvánosságra, hány amerikai robbanófej található Európában. 2021-ig a becslések szerint 100 amerikai nukleáris robbanófejet telepítettek hat európai támaszpontra: a belgiumi Kleine Brogel, a németországi Büchel légibázis, az olaszországi Aviano és Ghedi légibázis, a hollandiai Volkel légibázis és az Incirlik légibázis Németországban. Turkiye, a Fegyverzet-ellenőrzési és Non-proliferációs Központ szerint.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
18
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek