2024.mĂĄjus 14.
Bonifåc, Gyöngyi

0918 501 422

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
51 dm syertartas 1

Adja hozzĂĄ a VDTA friss hĂ­reit a Google hĂ­rfolyamĂĄhoz

Duray MiklĂłs hĂ­resen igĂ©nyes volt nemcsak a mondanivalĂłra, de a formĂĄra is, Ă­gy soha nem mulasztotta el jelezni az ĂĄltala kĂŒlönösen „szigorĂș” figyelemben rĂ©szesĂ­tett FelvidĂ©k.ma szerkesztƑinek, ha bĂĄrmi pontatlansĂĄgon, pongyolasĂĄgon, hibĂĄn Ă©rte Ƒket. Alkalmasint azon, hogy cĂ­met soha nem kezdĂŒnk szĂĄmmal. Most mĂ©gis ezt tesszĂŒk, ahogy GubĂ­k LĂĄszlĂł is, a SzövetsĂ©g a Közös CĂ©lokĂ©rt elnöki tisztsĂ©gĂ©ben Duray MiklĂłs utĂłdja, aki gyĂĄszbeszĂ©dĂ©ben sokunk közös Ă©lmĂ©nyĂ©t idĂ©zte fel szeretett halottunkkal kapcsolatban. S noha az a bizonyos szĂĄm mĂĄr nem cseng ki többĂ©, az ĂŒzenet velĂŒnk maradt. EbbƑl az ĂŒzenetbƑl elevenĂ­tette fel a legfontosabbakat GubĂ­k LĂĄszlĂł. BeszĂ©de az alĂĄbbiakban olvashatĂł (a szerk.)

GubĂ­k LĂĄszlĂł, a SzövetsĂ©g a KözössĂ©g a CĂ©lokĂ©rt elnökĂ©nek beszĂ©de Duray MiklĂłs bĂșcsĂșztatĂłjĂĄn Losoncon, 2023. januĂĄr 17-Ă©n)

Ez a szellemi Ă©lmĂ©ny nĂ©ha csak pĂĄr kedves szĂłt jelentett, mĂĄskor egy atyai jĂłtanĂĄcsot, Ă©s – nem meglepƑ mĂłdon – gyakran politikatörtĂ©neti idƑutazĂĄs vagy magyar sorskĂ©rdĂ©sek ĂłrĂĄk hosszĂĄn ĂĄt tartĂł taglalĂĄsa kerekedett ki belƑle, mindez a rĂĄ jellemzƑ szĂłviccekkel Ă©desĂ­tve.

Egy beszĂ©lgetĂ©s MiklĂłssal pontosan olyan volt, mint Forrest Gump hĂ­res, Ă©letet jelkĂ©pezƑ bonbonos doboza: Az ember sosem tudhatta, milyen csokidarabot kap belƑle, de egyben biztos lehetett: Mindig finomabbĂĄ tette az Ă©letĂ©t. 

Az Ă©n kijelzƑmön 2012 farsangjĂĄn jelent meg elƑször a szĂĄma. A felsƑszecsei vianovĂĄs bĂĄl kellƑs közepĂ©n Ă©rkezett egy ĂŒzenet, melynek szövegĂ©re azĂłta is tisztĂĄn emlĂ©kszem:

„Kedves LĂĄszlĂł! AlkalomadtĂĄn szeretnĂ©k önnel talĂĄlkozni. Duray MiklĂłs”

Az ĂĄllampolgĂĄrsĂĄgomĂ©rt folyĂł kĂŒzdelem legforrĂłbb napjai voltak azok, Ă©s Ƒ nem akarta, hogy hibĂĄzzak. ÁtvettĂŒk a teendƑket egy-egy rendƑrsĂ©gi idĂ©zĂ©s, kihallgatĂĄs vagy levĂ©lvĂĄltĂĄs elƑtt. Beavatott sajĂĄt, az enyĂ©mnĂ©l sokkal jellemprĂłbĂĄlĂłbb tapasztalataiba, Ă©s szĂĄrnyai alĂĄ vett. Nem politikai megfontolĂĄsbĂłl tette, hiszen a napi politikĂĄtĂłl ekkor mĂĄr visszavonult. PusztĂĄn egy bajba jutott felvidĂ©ki gyereket karolt fel, mert a közössĂ©gĂ©tƑl viszont nem tudott soha (visszavonulni). 

InnĂ©t vĂĄlt kapcsolatunk töretlennĂ©, Ă©s terjedt ki egy Ă©vtizedet ĂĄtölelƑ munkĂĄban a Martosi SzabadegyetemtƑl a NemzetstratĂ©giai KutatĂłintĂ©zeten ĂĄt egĂ©szen az EsterhĂĄzy AkadĂ©miĂĄig, vĂ©gĂŒl a Duray Ă©letmƱ utolsĂł ĂĄllĂł bĂĄstyĂĄjĂĄig, a SzövetsĂ©g a Közös CĂ©lokĂ©rt tĂĄrsulĂĄsig. Ez idƑ alatt lĂĄthattam Ă©s tanulhattam tƑle elƑadĂłkĂ©nt, vĂ©lemĂ©nyformĂĄlĂłkĂ©nt, tanĂĄcsadĂłkĂ©nt, mentorkĂ©nt vagy intĂ©zmĂ©nyvezetƑkĂ©nt, de sosem az intĂ©zmĂ©ny vagy a tisztsĂ©g volt a lĂ©nyeg, hanem a szavai mögött rejlƑ tanĂ­tĂĄs Ă©s az ezzel pĂĄrosulĂł erkölcsi tartĂĄs. Így lett Duray MiklĂłs a közĂ©leti nagyapĂĄm. 

A nagyapĂĄkat vĂ©djĂŒk, Ăłvjuk Ă©s szeretetbƑl ugyan, de önzƑ mĂłdon kisajĂĄtĂ­tjuk. Nos, mi ellentĂ©tes utat jĂĄrtunk be. PrĂłbĂĄltam annyi felvidĂ©ki fiatallal megismertetni MiklĂłst, amennyivel csak lehetett, hogy vĂĄljon nemzedĂ©kem, sƑt mĂĄr az utĂĄnunk jövƑ nemzedĂ©kek elƑtt is közkinccsĂ© az Ă©lettapasztalata.

Egyszer s mindenkorra tudatosuljon Ă©s rögzĂŒljön bennĂŒnk, hogy mi itt a felvidĂ©ki magyar kutyaszorĂ­tĂłban mindannyian Duray MiklĂłs unokĂĄi vagyunk!

Tisztelt emlĂ©kezƑ KözössĂ©g! Kedves gyĂĄszolĂł CsalĂĄd!

Duray MiklĂłs sem volt tĂ©vedhetetlen, de azĂ©rt a legtĂĄjĂ©kozottabbaknak is elĂ©g sokat kell törni a koponyĂĄjukat, hogy hol, mikor Ă©s mit nem lĂĄtott helyesen. NĂ©pi tĂĄrsasjĂĄtĂ©k biztosan nem vĂĄlik a – Mondj egy dolgot, amiben Duray tĂ©vedett – szellemi erƑprĂłbĂĄbĂłl, mert az elĂ©g hamar vĂ©get Ă©rne. PĂĄratlan Ă©leslĂĄtĂĄssal ĂĄldotta meg a TeremtƑ, Ă©s ha ez nem lenne elĂ©g, kapott mĂ©g hozzĂĄ megingathatatlan igazsĂĄgĂ©rzetet Ă©s bĂĄtorsĂĄgot nem csak az Ƒszinte szĂłhoz, hanem az elvhƱ cselekedethez is. ÁldĂĄs ez Ă©s ĂĄtok egyszerre, mely miatt gyakran Ă©rezhette magĂĄt Ășgy, akĂĄr az IsmerƑs Arcok e sor költĂ©sekor: „mifĂ©le vilĂĄg ez körĂŒlöttem, Ă©s hovĂĄ lettek az ĂĄlmaim?” 

MĂ©labĂșsan sorolhatnĂĄnk, hĂĄnyszor sodorta helytĂĄllĂĄsĂĄval magĂĄt Ă©s szeretteit veszĂ©lybe, de ezt Ƒ szeretnĂ© a legkevĂ©sbĂ©. Helyette inkĂĄbb vegyĂŒk szĂĄmba, hogy az Ă©rtĂŒnk megvĂ­vott harcaiĂ©rt, mi mindennel tartozunk neki. 

TĂșl gazdag ez az Ă©letpĂĄlya egy rövidke nekrolĂłghoz, ezĂ©rt csak annyit mondok:

Mindig jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs!

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor ifjĂșsĂĄgi tĂĄborban jĂĄrunk, mert Ƒ mĂĄr akkor fiatalok ezreit mozgatta, amikor ehhez nem ĂĄllt rendelkezĂ©sre sem okostelefon, sem közössĂ©gi mĂ©dia.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor kicsik mernĂ©nk lenni jogaink vĂ©delmĂ©ben Ă©s kiterjesztĂ©sĂ©ben, mert Ƒ a legnagyobb hatalmakkal is dacolt, ha azt a közössĂ©gi Ă©rdek megkĂ­vĂĄnta.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor tollat vagy mikrofont ragadunk, mert Ƒ tĂșl Ă©rtĂ©kesnek tartotta az anyanyelvĂŒnket, hogy azt igĂ©nytelenĂŒl hasznĂĄljuk.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor gyermekeinket ĂĄtkĂ­sĂ©rjĂŒk egy magyar iskola kapujĂĄn, mert ez ƑnĂ©lkĂŒle nem biztos, hogy lehetƑvĂ© vĂĄlt volna.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor kĂŒlföldön tervezzĂŒk az Ă©letĂŒnket, mert Ƒ sajĂĄtjai szavĂĄt meghallva azonnal hazajött, mikor szĂłlĂ­totta a kötelessĂ©g.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor politizĂĄlĂĄsra adjuk a fejĂŒnket, mert az Ƒ szemĂ©ben ez a hivatĂĄs mindig a köz szolgĂĄlatĂĄval Ă©s a közössĂ©gelvƱ Ă©rdekĂ©rvĂ©nyesĂ­tĂ©ssel jelentett egyet, sosem a hĂ­rnĂ©v mulandĂł hajszolĂĄsĂĄval Ă©s az önmegvalĂłsĂ­tĂĄs hamis ĂĄlcĂĄjĂĄval.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor pĂĄrtot grĂŒndolunk, mert Ƒ tudta, hogy az csak szilĂĄrd alapokra Ă©pĂ­tve Ă©s hosszĂștĂĄvĂș közös cĂ©lok mentĂ©n összekovĂĄcsolva bĂ­rja ki az idƑ viharait.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor mĂĄsok kĂĄrĂĄra tĂșlteng bennĂŒnk a tettvĂĄgy Ă©s a kĂŒldetĂ©studat, mert Ƒ tisztĂĄban volt vele, hogy nem lehet mindig szeretnĂŒnk egymĂĄst, de tisztelni az felebarĂĄti Ă©s nemzettĂĄrsi kötelessĂ©g.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor ĂŒresnek Ă©s cĂ©ltalannak Ă©rezzĂŒk mindennapi harcainkat, hiszen Ƒ ’94 januĂĄrjĂĄban olyan cĂ©lokat rakott elĂ©nk KomĂĄromban, melyek tovĂĄbbvitelĂ©vel azĂłta is tartozunk magunknak.

Jusson eszĂŒnkbe MiklĂłs, amikor egy magyar igazolvĂĄnyt veszĂŒnk a kezĂŒnkbe vagy a nemzetpolitika mĂĄs kĂ©zzelfoghatĂł gyĂŒmölcseit Ă©lvezzĂŒk, mert több nagyszerƱ hazafival egyetemben Ƒ rakta le az alapköveit.

ÉletmƱvĂ©ben szervesen kapcsolĂłdik a tĂ©rben Ă©s idƑben egyetemes magyar nemzet gondolata a hatĂĄron tĂșli közössĂ©gek sajĂĄtossĂĄgainak tiszteletben tartĂĄsĂĄval.

Ɛ mondta ki, hogy a KĂĄrpĂĄt-medence szĂ­ve mĂ©giscsak Budapesten dobog, Ă©s ha MagyarorszĂĄg emelkedik, vele egyĂŒtt emelkedik a magyarsĂĄg, sƑt nagy hazĂĄnk többi nĂ©pe is.

És következetesen kĂ©pviselte azt is, hogy a nemzetpolitikĂĄnak mindig pĂĄrtok felett kell ĂĄllnia, de egyĂșttal ƑszintĂ©n vallotta: Viktor, FelvidĂ©k veled van!

Egyedi, utĂĄnozhatatlan Ă©s megismĂ©telhetetlen közĂ©leti teljesĂ­tmĂ©ny az övĂ©. Focis hasonlattal Ă©lve, olyan mezszĂĄm, amelyet vissza kell vonultatni, mert kĂ©sƑbbi viselƑinek mĂĄr csak a hĂĄtĂĄt Ă©getnĂ©. SzemĂ©ly szerint nem ismertem nĂĄla szellemileg szuverĂ©nebb embert. PĂĄr perccel azelƑtt, hogy teste feladta a harcot, mĂ©g benn ĂĄlltam az ĂĄgyĂĄnĂĄl. Napokig nem bĂșcsĂșztam tƑle szavakkal nyilvĂĄnosan, mert tudtam, hogy Ășgyis a legnehezebb pillanatban, itt Ă©s most kell összegyƱjtenem minden erƑmet. Az viszont megnyugvĂĄssal tölt el, hogy a tƑle bĂșcsĂșzĂłk azonnal EsterhĂĄzy JĂĄnos mellett helyeztĂ©k el a felvidĂ©ki pantheonban. És ez jĂłl van Ă­gy. Nagyon jĂłl! 

Vannak hƑseink. Itt vagyunk Losoncon, gondoljunk csak a kĂ©t vilĂĄghĂĄborĂș közti reformĂĄtus teolĂłgusok ellenĂĄllĂĄsĂĄra. Áldozzunk figyelmĂŒnkbƑl a Mindszenty-per felvidĂ©ki atyĂĄinak. EmlĂ©kezzĂŒnk kitelepĂ­tett csalĂĄdjainkra. IdĂ©zzĂŒk vissza a ’68-as csemadokos nemzedĂ©k programadĂł gondolatait. ElevenĂ­tsĂŒk fel a rendszervĂĄltĂł Ă©rtelmisĂ©g lelkesedĂ©sĂ©t. Hajtsunk fejet a ’90-es Ă©vek tĂĄmadĂĄsaival dacolĂł pedagĂłgusok elƑtt. A sok hƑs közĂŒl mĂ©gis EsterhĂĄzy Ă©s Duray azok, akiknek ĂĄldozatvĂĄllalĂĄsa legjobban visszatĂŒkrözi a felvidĂ©ki magyar sorsot. BennĂŒk fut össze a többi hƑs nagysĂĄga.  

1945. EsterhĂĄzyt deportĂĄljĂĄk, Duray megszĂŒletik. JĂĄnost elvettĂ©k tƑlĂŒnk a kommunistĂĄk, MiklĂłst közĂ©nk kĂŒldte a JĂłisten.

VezetƑkĂ©nt Ƒk ketten voltak kĂ©pesek arra, hogy a szĂĄmbeli kisebbsĂ©gi lĂ©tkĂ©rdĂ©st összekapcsoljĂĄk egy egyetemes kĂŒldetĂ©ssel. EsterhĂĄzynĂĄl ez a keresztĂ©nyszociĂĄlis gondolat volt, DuraynĂĄl az emberi jogok kollektĂ­v közössĂ©gi jogokkĂ©nt valĂł ĂĄtĂŒltetĂ©se a ma is uralkodĂł individuĂĄlis felfogĂĄs helyett. Abban a szellemben, ahogy azt Dsida JenƑ MiklĂłs krĂ©dĂłjakĂ©nt is szolgĂĄlĂł sora hirdeti: „Mindig magunkĂ©rt, soha mĂĄsok ellen”. EsterhĂĄzy Ă©s Duray. Mindketten vilĂĄghatalmak helyi csatlĂłsaitĂłl vĂ©dtĂ©k a közössĂ©gĂŒket, földi fejjel szinte remĂ©nytelen kĂŒzdelemben.

Egy bölcs ember mondta EsterhĂĄzy temetĂ©sĂ©t követƑen: azĂ©rt „jöhetett” haza, hogy Ășjra köztĂŒnk legyen, Ă©s jelenlĂ©tĂ©vel utat mutasson. Nos, MiklĂłs mindvĂ©gig itt volt köztĂŒnk, mĂ©gis vonakodtunk az Ƒ ĂștjĂĄt jĂĄrni. Pedig mĂĄs vĂĄlasztĂĄsunk nincs: Mi EsterhĂĄzy Ă©s Duray nĂ©pe vagyunk. 

0918 501 422

A szĂĄm nem cseng többĂ©, de a nekĂŒnk hagyott ĂŒzenet örökre szĂłl. 

Halljuk meg!

GubĂ­k LĂĄszlĂł

Mi a reakciĂłd?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dĂŒhĂ­tƑ
0
😡dĂŒhĂ­tƑ
😂vicces
0
😂vicces
😼hĂșha
0
😼hĂșha

Vélemény, hozzåszólås?

Iratkozzon fel a Védett Tårsadalom Alapítvåny hírlevelére!

Adja hozzĂĄ a VDTA friss hĂ­reit a Google hĂ­rfolyamĂĄhoz

TovĂĄbbi cikkek