2024.szeptember 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz
Hírek 🔊

103 év után újra megjelenik a kolera Bulgáriában egy indiai bevándorlónak köszönhetően

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Bulgáriában 1921-ben felszámolt betegség, a kolera első esetét néhány napja jegyezték fel.

Egy indiai migráns augusztusban rövid időre visszautazott hazájába.

Visszatérése után az akut hasmenés tüneteit tapasztalta, és bejelentkezett egy helyi kórházba. Laboratóriumi vizsgálatot követően a kolera diagnózist megerősítette az Országos Fertőző- és Parazitabetegségek Központjának Különösen Veszélyes Bakteriális Fertőzések Országos Laboratóriuma.

A kolera egy erősen fertőző betegség, amelyet szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása okoz. Súlyos gyomor-bélrendszeri problémákhoz, kiszáradáshoz és magas halálozási arányhoz vezethet.

A történelem során a kolera elterjedt Indiában, és a Gangesz folyó volt a fertőzés fő forrása. A betegség a 20. század elején világszerte elterjedt, és számos járványhoz vezetett.

Bulgáriában a kolera az 1920-as évek elejéig jelentős probléma volt, az utolsó nagyobb járvány 1914 és 1918 között fordult elő, majd 1921-ben egyetlen eset következett.

A víztisztítási és klórozási erőfeszítések megjelenése nagymértékben csökkentette a kolera előfordulását Európában. Ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet továbbra is nagyszámú megbetegedést jelent az afrikai és dél-amerikai járványok miatt.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához