2022.december 2.
Melinda, Vivien, Aranka
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES

A biblia mint a keresztény gyarmatosítás szimbóluma

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram
rabiren

Rab Irén

Az épületeknek, ahogy a könyveknek is, megvan a maguk sorsa. Itt van például a berlini Stadtschloss, a brandenburgi választófejedelmek, majd a porosz királyok különböző korok ízlése szerint újból és újból átépített, különböző funkciókat betöltő városi palotája. Az itáliai mintára épített, óriási kupolával díszített barokk palota maradt az utolsó változat, egészen a második világháború végéig, amikor bombatalálat érte. Helyre lehetett volna állítani, de a kelet-berlini elvtársak a lebontása mellett döntöttek. Hiába volt minden tiltakozás: a terhelt német múltat a nem terhelttel együtt végképp el kellett törölni. A palota helyén, a Marx–Engels térnek nevezett nagy placcon szónokolt Walter Ulbricht, itt itta ingyensörét a pártünnepségeken az endéká népe.


Berlin szeles vidék, az eső is sokat esik, ezért az elvtársak úgy döntöttek, jobb lenne fedett helyre húzódni, ezért a téren felépítették a Demokratikus Köztársaság Palotáját. Itt ülésezett a népi kamara, itt voltak a pártrendezvények, az épület a szocialista modernség minden szépségével fel volt ruházva. Az acélszerkezetbe ágyazott azbeszt belülről bomlasztotta a népi egészséget, kívülről hatalmas üvegfelület csillogott, visszatükrözve a szemközti dóm szakrális pompáját. Ki tudja, milyen bomlasztó szándék rejlett e mögött?

A német egyesülés után az épületet egészségügyi okok miatt előbb bezárták, aztán bulihelyként újra megnyitották, mígnem a Bundestag megszavazta a lebontását és a terület újrahasznosítását. Mindezt természetesen majd egy évtizedes társadalmi vita előzte meg, előbb tüntettek a bontás ellen, utóbb tüntettek az újrahasznosítás ellen. Lehetett szavazni, ötletelni a demokratikus játékszabályok szerint. Végül úgy döntöttek a döntéshozók, hogy az eredeti barokk palota homlokzatát az épület három oldalán hűen rekonstruálják, az épület belseje és a Spree felőli oldal modern kialakítású lesz, a kultúra és tudomány fellegvára, politikasemleges nevén a Humboldt Fórum. Német módra felhúzott Patyomkin-épület, ha lehet még az oroszellenes szankciók világában Berlinben ilyet mondani.

Az építési kormánymegbízott nem volt elég figyelmes, így fordulhatott elő, hogy a történeti hűség kedvéért a kupola tetejére felkerült a kereszt, és a kupola alján futó szöveget aranybetűkkel visszaillesztették a helyére. Jól olvasható a bibliai idézet: „Nincs másban üdvösség, (…) csak Jézus nevében az Atyaisten dicsőségére. Jézus nevére hajoljon meg minden térd, úgy a mennyben, mint a földön és az alvilágban, mert egyedül Jézus Krisztus az Úr.” A restaurátoroknak nem tűnt fel, hogy a felirat a keresztény gyarmati uralom szimbólumait tartalmazza. Ők a kupolán lévő keresztben is csak a hiteles történelmi rekonstrukciót látták. Pedig a duplagondol világában érzékelhették volna a BLM-kirekesztést és megalázást, mint azt a felirat afrikai kritikusai teszik. A kozmopoliták szerint a Humboldt Fórumhoz, egy egyetemes múzeumi és kiállítási központ homlokzatához nem illik a keresztény arculat.

A bibliai idézet az építtető IV. Vilmos porosz király jelmondata volt, a világi uralkodó alázata az isteni hatalommal szemben. Szerintem senkinek nem jutott volna eszébe ezen problémázni, ha a német kultúra- és médiaügyek kormánymegbízottjának, Claudia Rothnak nem szúr szemet a felirat. Claudia Roth úgy véli, hogy a keresztény szimbólumok a gyarmatosítás jelképei, idejétmúltak, kizárják a többi vallást, ezért sokak érzékenységét sértik. Ráadásul nem fejezik ki a mai Németország világra nyitottságát. Ahogy ezt kijelentette, a Humboldt Fórum intézményei a kupola mellett azonnal elhelyeztek egy táblát, tudtára adva ország-világnak, hogy elhatárolódnak a kereszténység kizárólagos uralmi igényétől, mindattól, amit a felirat kifejez. Ők ott, a német tudomány és kultúra fellegvárában igenis progresszív módon gondolkodnak!

Öreg hiba, ha a progresszív gondolkodás hiányos egyetemes tudást és szövegértelmezési hiányosságokat takar. A Pál apostoltól vett idézet ugyanis arra szólította fel a filippieket, hogy csak Krisztus előtt hajtsanak térdet, a római császár előtt ne. Azaz világi dolgokban a választás szabadságát adta az embereknek. Mit várhatunk akkor az egyszerű futballistáktól, akik a BLM-mozgalom jeles képviselőinek adott tiszteletből vagy mesterségesen keltett bűntudatból térdelnek le meccs előtt? Ők biztos nem olvasták a Bibliát, de úgy tűnik, a haladárok sem, ezért értelmezték például rosszul a magyarok keresztény hagyományokon alapuló viselkedését.

Claudia Roth kulturális kormányzati megbízatását hosszú és a Zöldek iránti hűséges pályafutásával érdemelte ki. A kultúrához túl sok köze sohasem volt, fiatalkorában két szemeszter erejéig tanult az egyetemen. Úgy gondolta, tudás helyett inkább tapasztalatokat szerez az alternatív művészet majd a politika világában. Nincs ezzel semmi probléma, nagyjából azt a szintet hozza, amit a jelenlegi német kormánytagok többsége, befejezetlen stúdiumok, inkompetencia, szakmai alkalmatlanság, erős politikai elkötelezettséggel párosulva. A politikai jelszó ma a „Világ haladó erői, egyesüljetek!”

Talán az ő szakértői munkájának is köszönhető a münsteri városháza majd ötszáz éves keresztjének ideiglenes eltávolítása. Az idő rövidsége miatt oda nem helyeztek más szimbólumokat, bár ki tudja, hogy a két hatalmas hétágú gyertyatartót azért hagyták-e a teremben, mert menórának gondolták, vagy azért, mert ez az asszociáció eszükbe sem jutott.

A zsidó kultúra megtámadása még nem képezi részét annak a művészeti projektnek, amelyen a német kulturális kormánymegbízott dolgozik. Pillanatnyilag a rekonstruált feliratra koncentrál, a bibliai idézet helyére ideiglenesen alternatív, kommentáló és reflektáló szövegeket akar kihelyeztetni. Gondolom, a világoskék alapot és az aranybetűket megtartják, hogy az ukránok melletti szolidaritásukat ily módon is kifejezzék.

Hogy mi lesz a felirat sorsa, nem tudni. Merthogy közvélemény-kutatás szerint a németek 98 százaléka nem tartja jó ötletnek a bibliai idézet letakarását. Van-e még demokrácia Németországban? Magyarként még annyit tennék a történethez, hogy megéltünk mi már itt, a Kárpát-medencében hasonló dolgokat, csak akkor a Világ proletárjai, egyesüljetek! jelszó keretében.

A szerző történész

Forrás:Magyar Hírlap

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?