2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A Birodalom célpontja Magyarország

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
orbanviktoreu

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Washington impulzív módon gyakorolja a hatalmat, hogy megbüntesse az amerikai egypólusú hegemóniától való legkisebb elhajlást.

A múlt héten az amerikai kormány szankcionálta a Nemzetközi Beruházási Bankot, egy budapesti székhelyű orosz multilaterális fejlesztési intézményt. Oroszország ukrajnai inváziója óta ez volt az első alkalom, hogy Washington egy NATO- és EU-szövetséges országban székhellyel rendelkező szervezetet vett célba, ami mélypontot jelentett az amerikai-magyar kapcsolatokban. Az NBB működését “ellehetetlenítették” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, arra kényszerítve kormányát, hogy vonja vissza 25 százalékos részesedését.

Az NBB felszámolása – és az Orbán-kör elleni szélesebb körű szankciók tervei – arra figyelmeztet, milyen hatalmas pénzügyi hatalom áll Washington rendelkezésére. Ez egy olyan hatalom, amelyet a szövetségi hivatalnokok egyre növekvő szeszéllyel gyakorolnak, és büntetnek, ha a legcsekélyeb mértékű elhajlást tapasztalják az, ahogy én nevezem, Új Keleti Blokkal szembeni ideológiai irányvonaltól: a Kínától Dél-Afrikáig, Brazíliától Oroszországig terjedő olyan hatalmak kialakuló konstellációjával szemben, amelyek elutasítják az amerikai egypólusú hegemóniát.

Maga az NBB viszonylag jelentéktelen intézmény volt, a régi keleti blokk relikviája, amelyet a hidegháború idején a fejlesztés és a kereskedelem előmozdítására használtak. Kétségtelen, hogy az NBB-nek volt némi kötődése az orosz biztonsági apparátushoz, hasonlóan ahhoz, ahogyan az amerikai technológiai és vállalati óriások is szoros kapcsolatot tartanak fenn az amerikai biztonsági apparátussal, a kormányzati szolgálat után még az apparatcsikoknak is biztosítanak olyan privát állást, amelyben történetesen ugyanazokért az átfogó célokért dolgoznak, mint az adófizetők alkalmazásában.

A magyarok láthatóan felmértek egy esetleges nyugati lépést az NBB-vel szemben, mivel nagyon gyorsan kivették a pénzüket és továbbléptek. A magyar Gazdaságfejlesztési Minisztérium megjegyezte, hogy a bank már nem túl fontos egy olyan ország számára, amely már mélyen beágyazódott az európai piacba.

Még aggasztóbbak azok a kétpárti tervek, amelyek Orbánhoz és a kormányzó Fideszhez köthető prominens személyiségek szankcionálására irányulnak, amint arról a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió elsőként beszámolt. “A törvény tavaly óta előkészítés alatt áll, és várhatóan már a jövő hónapban a kongresszus elé kerül, ahol valószínűleg széleskörű támogatást fog kapni” – mondta a Guardian. Az még mindig nem világos, hogy a törvényhozók konkrétan milyen magyar bűnökre gondolnak. Valószínű, hogy olyan témákra fognak hivatkozni, mint a korrupció, a “jogállamiság” és az LMBT-jogok – még akkor is, ha mindenki tudja, hogy a valódi ok az, hogy Budapest teljesen elzárkózik az oroszellenes eszkalációtól.

Ahogy Thomas Fazi szocialista író írta, “azok a bűncselekmények, amelyekkel Magyarországot vádolják, nem csak Magyarországra „jellemzőek”. “Átpolitizált bíróságok”? Ha vannak is bárhol politikamentes bíróságok, azokat az egyetemi tankönyvek lapjain még fel kell fedezni.

Korrupció? A Transparency International szerint a magyarok kevesebb korrupciót tapasztalnak a kormányukban, mint a hasonló államok, például Románia, Szlovákia és Bulgária lakossága – valamint a nyugati államokban például Spanyolország, Portugália és Olaszország.

Sajtószabadság? Igen, Orbán számos médiaorgánum felett konszolidálta a felügyeletet a szövetséges oligarchák révén. De hasonlóképpen az Egyesült Államokban is viszonylag kevés oligarcha – elnézést, “vállalkozó” – felügyeli a fősodratú média nagy részét. És ha azt hiszik, hogy a mi, oligarchák tulajdonában lévő médiánk a függetlenség bástyája, akkor fel tudok kínálni önöknek egy iraki háborút, egy gázmaszkot, egy lezárást és egy laptopot, tele Hunter Biden piszkos képeivel.

LMBT-jogok? Igen, a Fidesz olyan törvényeket hozott, amelyek korlátozzák a genderideológia oktatását a magyar tantermekben, tükrözve az ország konzervatív kulturális szemléletét. De Magyarország nem Szaúd-Arábia. Orbán erkölcsrendészete nem vadászik a melegekre. Mégis a Fidesz az – és nem a szaúdi képviselőház –, amely az amerikai szankciókkal szembesül.

Nem, Magyarország igazi bűne az, hogy ragaszkodik ahhoz a furcsa hithez, hogy az országoknak joguk van független, szuverén nemzetként viselkedni; hogy talán nem olyan jó ötlet Európa számára, hogy egy lehetséges nukleáris konfrontáció jőjjön létre Oroszországgal; hogy egy olyan konfliktust, mint amilyen Ukrajnában is van, a legjobban egy reális, geopolitikai szemüvegen át nézve lehet megérteni, inkább, mint egy hiperideológiai szemüvegen át, amely szembeállítja a “Szabadságot” a “Szabadság hiányával”.

“Elfogadjuk és megértjük, hogy különböző álláspontokat képviselünk” – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. “De nem értjük, miért kell nyomást gyakorolni más államokra, hogy változtassák meg a sajátjukat.” Valóban, miért.

Forrás:theamericanconservative

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához