2024.október 20.
Vendel, Irén, Kleopátra
Hírek 🔊

A lengyel kormány benyújtja az azonos neműek élettársi kapcsolatát bevezető törvényjavaslatot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A lengyel kormány törvényjavaslatot nyújtott be az azonos nemű párok jogilag elismert élettársi kapcsolatának bevezetéséről. Az ország jelenleg egyike annak az öt országnak az EU-ban, ahol nincs ilyen élettársi kapcsolat, és az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly úgy döntött, hogy ez sérti az azonos nemű párok jogait.

Bár bevezetésüket a lengyel kormánykoalíciót alkotó legtöbb csoport támogatja, a törvény valószínűleg az egyik konzervatív szövetségesük ellenállásába ütközik. Még ha a törvényjavaslatot a parlament jóvá is hagyná, a konzervatív Andrzej Duda elnök esetleges megvétózásával néz szembe.

Idén júliusban a kormány napirendjére került az élettársi kapcsolat bevezetéséről szóló törvényjavaslat – amely az ellenkező nemű párok számára is elérhető lenne -. A héten pénteken a kormány honlapján közzétették a jogszabálytervezetet, amelyről mostantól nyilvános és minisztériumok közötti konzultációra kerül sor.

A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy bármely két nem házas felnőtt – nemtől függetlenül – bejegyzett élettársi kapcsolatot kössön az anyakönyvi hivatalban. Ez többek között az adózással, az egészségügyi ellátással és az örökléssel kapcsolatos fokozott jogokat és kötelezettségeket biztosítana számukra.

„A bejegyzett élettársi kapcsolat az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség elvein fog alapulni, biztosítva, hogy nemtől függetlenül minden embernek lehetősége legyen szükségletei és életvágyai teljesítésére” – olvasható a jogszabályban.

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek