2024.szeptember 19.
Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Hírek 🔊

A Nemzetközi Büntetőbíróság megparancsolta Mongóliának, hogy tartóztassa le Putyint, amikor hétfőn odalátogat!

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Mongóliának őrizetbe kell vennie Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mert tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) – közölte a hágai székhelyű testület szóvivője.

A Nemzetközi Büntetőbíróság megparancsolta Mongóliának, hogy tartóztassa le Putyint, amikor odalátogat! – A nemzetközi bíróság szerint Mongóliának kötelezettségei vannak a Római Statútum értelmében.

Mongóliának őrizetbe kell vennie Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mert tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) – közölte a hágai székhelyű testület szóvivője.

Putyin a tervek szerint hétfőn látogat Oroszország szomszédjába, hogy megünnepelje egy második világháborús nagy csata 85. évfordulóját.

Ezzel elméletileg fennállna a veszélye annak, hogy az ICC „háborús bűnökkel” kapcsolatos elfogatóparancsa alapján letartóztatják, mivel Ulánbátor elismeri a bíróság joghatóságát.

Minden állam, amely aláírta a Római Statútumot, „köteles együttműködni a IX. fejezetnek megfelelően” – mondta Fadi el-Abdallah, az ICC szóvivője pénteken a BBC-nek.

A Római Statútum a bíróságot létrehozó nemzetközi szerződés, amelyet Mongólia 2002-ben ratifikált.

„Az együttműködés elmulasztása esetén az ICC bírái erre vonatkozó megállapítást tehetnek, és erről tájékoztathatják a részes államok közgyűlését. Ezután a Közgyűlés feladata, hogy meghozza az általa megfelelőnek ítélt intézkedéseket” – mondta el-Abdallah.

A Római Statútum mentességeket ír elő, ha valakinek a letartóztatása „egy másik országgal fennálló szerződéses kötelezettséget” sértene, vagy „egy harmadik állam személyének vagy vagyonának diplomáciai mentességét” sértené.

A kijevi kormány szerint Ukrajna is hivatalos kérelmet nyújtott be Mongóliához Putyin letartóztatására.

Moszkva „nem aggódik” az ICC-paranccsal kapcsolatban – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken korábban újságírókkal, megjegyezve, hogy a Putyin látogatásával kapcsolatos minden lehetséges kérdést „külön-külön” előre kidolgoztak.

Az ICC 2023 márciusában adott ki elfogatóparancsot Putyin ellen, az orosz elnököt „lakosság (gyermekek) jogellenes deportálásával” és „lakosság (gyermekek) jogellenes áthelyezésével Ukrajna megszállt területeiről az Oroszországi Föderációba” vádolva.

A Hágai Nemzetközi Bíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen

❗ Moszkva nevetségesnek minősítette az állításokat, megjegyezve, hogy a civilek kitelepítése a harci övezetekből nem bűncselekmény.

Ráadásul sem Oroszország, sem Ukrajna nem részese a Római Statútumnak, vagyis az ICC-nek nincs joghatósága az ügyben.

Putyin várhatóan részt vesz az 1939-es khalkhin-goli csata emlékére rendezett ünnepségen. A Vörös Hadsereg és mongol szövetségesei döntő győzelme a Japán Császári Hadsereg felett 1945-ig biztosította a Szovjetunió keleti szárnyát.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
10
😡dühítő
😂vicces
7
😂vicces
😮húha
2
😮húha

Egy válasz

  1. Ez hamis vád:

    „lakosság (gyermekek) jogellenes deportálásával” és „lakosság (gyermekek) jogellenes áthelyezésével Ukrajna megszállt területeiről az Oroszországi Föderációba”

    Csak egy korrupt, erkölcstelen bíróság hozhat ítéletet ezzel a váddal.
    Oroszország Ukrajna oroszok által lakott területeiről menekített ki orosz gyerekeket Oroszország területére.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek