2024.szeptember 19.
Diána, József
Hírek 🔊

A Pentagon tanulmányt rendelt egy kelet-európai nukleáris konfliktus globális hatásáról

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az amerikai védelmi minisztérium megrendelt egy tanulmányt, amely egy nukleáris konfliktus globális mezőgazdaságra gyakorolt hatását szimulálná. A hét elején egy kormányzati közbeszerzési platformon közzétett felhívás szerint a tanulmány a „Kelet-Európán és Nyugat-Oroszországon túli régiókra” összpontosítana, amelyek a szimulációban a feltételezett nukleáris fegyverek bevetésének epicentrumát jelentenék.

A projekt élén az amerikai hadsereg mérnöki testületének kutatási és fejlesztési központja (ERDC) áll.

A közlemény szerint az ERDC már kiválasztotta a Terra Analytics nevű, fejlett adatvizualizációra és -elemzésekre szakosodott coloradói székhelyű céget, mint vállalkozót. A közlemény szerint azonban más potenciális vállalkozókat is felkérnek, hogy amennyiben hasonló szolgáltatásokat tudnak nyújtani, osszák meg ajánlatukat.

A hirdetmény felsorolja a vállalkozókkal szemben támasztott követelményeket, például a személyzet, a berendezések, a létesítmények, a felügyelet és a tanulmány elvégzéséhez szükséges egyéb elemek biztosítását. A vállalkozónak többek között légi térképezést kell beépítenie a szimulációba, és olyan forgatókönyvet kell modelleznie, amelyben „nem pusztító nukleáris esemény” következik be. A szerződés költségét 34 millió dollárban határozták meg.

A közleményből nem derül ki, hogy a Pentagon hogyan kívánja felhasználni a tanulmányt. A megrendelés azonban egy olyan időszakban érkezik, amikor az ukrajnai konfliktus és a NATO és Oroszország közötti növekvő viszály miatt felerősödtek a lehetséges nukleáris háborúról szóló hírek.

Számos szakértő arra figyelmeztetett, hogy Oroszország és az Egyesült Államok vezette szövetség közötti közvetlen konfrontáció nukleáris katasztrófához vezethet. Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint Washington és Moszkva ellenőrzi a világ legnagyobb atomarzenálját, mintegy 5000, illetve 5500 robbanófejjel.

A New York Times a múlt hónapban arról számolt be, hogy az amerikai kormányzat jóváhagyta nukleáris stratégiájának új változatát. A lap szerint a dokumentum utasította az amerikai erőket, hogy készüljenek fel az Oroszországgal, Kínával és Észak-Koreával való esetleges összehangolt nukleáris összecsapásokra.

Oroszország gyakran figyelmeztetett arra, hogy a Nyugat katonai támogatása az ukrán kormánynak súlyosbíthatja a jelenlegi konfliktust, és világháborúvá válhat. Az orosz döntéshozók nemrégiben azt fontolgatták, hogy módosítják az ország saját atomdoktrínáját, hogy az lehetővé tegye a megelőző nukleáris csapásokat. Moszkva azonban következetesen kijelentette, hogy soha nem szabad nukleáris háborút vívni.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
17
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
5
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek