2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

A Telegram alapítója a nyugati szabadságjogok rossz végén találta magát: Nem akart együttműködni az orosz állammal, erre éppen a Nyugat záratja be! – ELEMZÉS

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Pavel Durov, aki a hatóságokkal való együttműködést megtagadva menekült el szülőhazájából, most Franciaországban kellett ráébredjen a szabad véleménynyilvánítás határaira.

A Telegram alapítója a nyugati szabadságjogok rossz végén találta magát

Pavel Durov, aki a hatóságokkal való együttműködést megtagadva menekült el szülőhazájából, most Franciaországban kellett ráébredjen a szabad véleménynyilvánítás határaira.

A francia tisztviselők azonnal akcióba léptek egy letartóztatási paranccsal, amelyet mintha csak egy szalvéta hátuljára firkáltak volna, amikor rájöttek, hogy a világszerte népszerű online csevegőalkalmazás, a Telegram alapítója elköveti azt a kolosszális hibát, hogy Franciaországban landol, annak ellenére, hogy cége az EU hatókörén kívül, Dubaiban található.

Az orosz Pavel Durovnak rejtélyes módon 2021-ben sikerült francia állampolgárságot szereznie anélkül, hogy valaha is az országban élt volna.

  • Normális esetben a francia állampolgársághoz öt év lakhatás igazolása szükséges és ami a francia hatóságok számára még fontosabbnak tűnik, öt teljes év jövedelemadó-fizetés Franciaországban.

Ehelyett Durovnak sikerült gyorsított eljárásban állampolgárságot szereznie egy olyan francia külügyminisztériumi kezdeményezésen keresztül, amely a honosítást valamilyen, Franciaország imázshoz, jólétéhez és nemzetközi kapcsolataihoz hozzájáruló cselekedet alapján ítéli oda.

Senki sem tudta pontosan megfogalmazni, hogy Durov pontosan mivel járult hozzá Franciaországhoz azon túl, hogy rosszat mondott Oroszországról, vagy hogy ő hozta létre azt a chat-alkalmazást, amelyet a francia média már régóta Emmanuel Macron francia elnök és környezete első számú választásának minősített legalább 2016 óta.

https://www.closermag.fr/politique/sur-telegram-les-conseillers-d-emmanuel-macron-parlent-de-tout-y-compris-de-nemo-795954

🔴 Ugyanilyen rejtélyes az a tény is, hogy alig három évvel később ugyanannak a francia kormánynak az igazságszolgáltatási ága, amelyik az állampolgársághoz vezető rendkívül politikai rövidítéssel ajándékozta meg, most hirtelen azzal vádolja, hogy túlságosan lazán kezeli a platformja tartalmát.

A francia sajtó beszámolói az ügyhöz közel álló névtelen igazságügyi forrásokra hivatkozva azt állítják, hogy az alkalmazás a világ söpredékeinek (a fent említett elit mellett): terroristáknak, pénzmosóknak, kábítószer-kereskedőknek, pedofiloknak, egy óriási szabad prédává vált.

Kifejezett említést sem tesznek azokról az emberekről, akiknek történetesen csak olyan véleményük van, amely nem különösebben tetszik a hatalomnak és akiknek online terjedése miatt az európai tisztviselők állandóan nyafognak és nyilvánosan fenyegetik ezeket a platformüzemeltetőket – legutóbb az X platform tulajdonosát, Elon Musk-ot.

🔶 A kínai tulajdonban lévő TikTok?

  • Nemzetbiztonsági fenyegetés, amelyet a Nyugat be akar tiltani – hacsak nem adják át az adatkezelést és a hozzáférést az USA-nak.

🔶 Huawei?

  • Nemzetbiztonsági fenyegetés, főleg azért, mert a versenyben nehezen helytálló nyugati versenytársak területére élesedett.

🔶 RT News és más, Oroszországhoz kötődő platformok?

  • Nemzetbiztonsági fenyegetés, amely az EU hivatalos ukrajnai narratívájával szemben alternatív véleményeket és információkat kínál.

Most pedig már csak a francia médiumokat, például a C8-at és a CNews-t fenyegetik, mintha oroszok lennének – mert nem feleltek meg a francia szabályozó hatóság tartalmi követelményeinek.

https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2024/07/25/c8-perd-sa-frequence-sur-la-tnt-retrouvez-toutes-les-sanctions-de-l-arcom-contre-c8-et-cnews_6223105_4355771.html

🔶 Rumble

Pavel Durov letartóztatása nyilvánvalóan elég volt ahhoz, hogy egy másik szólásszabadság-platform kanadai alapítóját, Chris Pavlovskit (Rumble) arra ösztönözze, hogy fogja a táskáját és tűnjön el a fenébe.

„Kicsit elkéstem, de jó okom van rá – épp most indultam el biztonságban Európából”írta Pavlovski az X Platformon.

»Franciaország megfenyegette a Rumble-t, és most átléptek egy vörös vonalat azzal, hogy letartóztatták a Telegram vezérigazgatóját, Pavel Durovot, állítólag azért, mert nem cenzúrázza a beszédet«.

🔷 Pavlovski korábban úgy döntött, hogy inkább egyenesen geoblokkolja a Rumble-t Franciaország-szerte, minthogy cenzúrázza azokat a tartalmakat, amelyeket a francia kormány kért tőle – mint például az RT News-t.


De Durov egy ideig olyan dallamot énekelt, ami a Nyugatnak nagyon tetszett, arról, hogy az orosz kormány nyomást gyakorolt rá a tartalomellenőrzés és a hátsó ajtókhoz való hozzáférés miatt és hogy ő alapvetően csak hősiesen visszautasította őket.

Az oroszországi üldöztetéséről annyit, hogy valójában soha nem tartóztatták le és nem is vádolták meg semmivel, sőt a Telegram még mindig működik Oroszországban, miközben Durov szabadon járhatja a világot és hazája hivatásos áldozataként reklámozhatja magát.

Durov még az RT és más orosz médiumok cenzúrázására irányuló, felülről irányított uniós követeléseknek is eleget tett.

Az utóbbi időben azonban jelentős változás történt.

Elkezdte megváltoztatni a hangnemét egy olyanra, amely valószínűleg nem annyira tetszett a nyugati establishmentnek.

Néhány hónappal ezelőtt egy Tucker Carlson-interjúban azt sugallta, hogy az FBI megpróbálta meggyőzni az egyik mérnökét, hogy alapvetően kezdjen el nyugatbarát hátsó ajtókat telepíteni, amelyek lehetővé teszik a hírszerző szolgálatok számára a könnyű hozzáférést a titkosított Telegram-tartalmakhoz.

  • Hozzátette, hogy úgy tűnt, különösen érdekeltek a Covid-oltások és vakcinákkal szemben álló csoportokba történő beszivárgásban.

Dimitrij Medvegyev volt orosz elnök Durov letartóztatása után azt mondta, hogy korábban figyelmeztette őt, hogy gyakorlatilag minden olyan országban gondjai lesznek, ahol nem akar együttműködni a hatóságokkal súlyos bűncselekmények ügyében.

Nem mintha a Covid-kötelezéseknek ellenálló emberek súlyos bűncselekményeket követnének el, ami elgondolkodtató, hogy vajon Franciaország mennyire csak a súlyos bűncselekmények elemét játssza ki, hogy sokkal kisebb dolgokkal foglalkozzon, amelyeket inkább a saját hatalmára, mint a társadalomra nézve tartanak fenyegetésnek.

Kérdezzük csak meg azt az orosz művészt, Peter Pavlensky-t, akinek a „művészete” gyújtogatásból állt.

Felgyújtja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai Lubjanka irodájának ajtaját egy „szabadság” című tablóhoz, majd pénzbírsággal megússza, és Franciaországba menekül, ahol két évvel később, 2017-ben úgy dönt, hogy következő remekművéhez felgyújtja a Bank of France kirakatát – mert a művészet manapság csak azt jelenti, hogy őrjöngő seggfejnek kell lenni, úgy tűnik. Végül annyi időt tölt a francia börtönben, hogy kipróbálja magát az éhségsztrájk „művészetében”.

❗ Természetesen nincs rá bizonyíték, hogy ennek köze lenne a szólásszabadsághoz, de a nyugati establishmentnek van egy csúnya szokása, hogy az autoritarizmust nemzetbiztonsági vagy súlyos bűncselekményekkel palástolja, így nem lehet kizárni, hogy itt is ez a helyzet.

És ha a hatóságok egyszer a súlyos bűncselekmények visszaszorításának ürügyén hozzáférést vagy ellenőrzést kapnak, akkor ezt a hozzáférést abszolút mindenhez megkapják.


A Németországból és Hollandiából származó korábbi jelentések alapján a Telegram valóban engedelmeskedett a nemzetbiztonsági okokból történő információközlésre vonatkozó bírósági végzéseknek, korlátozott esetekben, amikor közvetlen életveszély állt fenn.

De nem kevés ember figyeli ezt az egészet most és arra gondol, hogy ez lehetséges, hogy csak egy módja annak, hogy a kényszerítéssel kinyissák az ablakot, hogy sokkal több együttműködést kapjanak az alkalmazástól, mint amennyit egyébként kaphattak volna.

Elgondolkodtató, hogy a kormányok hogyan tudtak valaha is nyomozni a bűncselekmények után, mielőtt a mobilalkalmazások és az internet megjelent, ha ennyire kétségbeesetten támaszkodnak rájuk, hogy kiderítsék, mi folyik a világban.

A Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget rendszeresen vádolták amerikai tisztviselők azzal, hogy nem leplezte le a szexuális zaklatókat az alkalmazásán.

Mintha ezek a platformokat működtető fickók valahogyan felelősek lennének minden görényért, aki a számítógép képernyője mögött lapul.

Sok szerencsét a Whack-a-Mole játékhoz. Zuckerberget azonban soha nem tartóztatták le. Biztos csak véletlen, hogy állandóan hódol a hatalomnak és enged a követeléseknek. Talán Durovot a francia hatóságok a helyi Decathlon sportboltba irányítják itt Párizsban, ahol beruházhat egy szép pár térdvédőre.

A teljes cikket szerkesztette és fordította: A VilagHelyzete alapító szerkesztő újságírója

Forrás és eredeti cikk címe: Telegram founder finds himself on the wrong end of Western freedoms – Pavel Durov, who fled his birth country refusing to cooperate with authorities, has discovered the limits of free expression in France

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
4
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek