2024.szeptember 16.
Edit, Ciprián
Hírek 🔊

A “világnépesség bombája” talán soha nem robban, ahogy attól tartanak – állapítja meg egy tanulmány

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
globepeople

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ha a kormányok progresszív szociálpolitikát folytatnak, a világ népessége 2100-ra körülbelül 6 milliárdra csökkenhet, jósolta a tanulmány.

A népesség feltehetőleg a vártnál hamarabb és alacsonyabb létszámmal éri el azt a tetőpontot, amely a remények szerint hasznos előnyökkel jár – de a környezet nagyon fontos

A régóta rettegett “népességbomba” nem biztos, hogy robban, állítják egy új jelentés szerzői, amely úgy becsüli, hogy népesség alacsonyabb létszámmal és gyorsabban éri el a tetőpontját, mint azt korábban megjósolták.

A Római Klub megbízásából készült tanulmány előrejelzése szerint a jelenlegi tendenciák mellett a világ népessége az évszázad közepe előtt eléri a 8,8 milliárdos csúcsot, majd gyorsan csökkenni fog. A csúcs még korábban bekövetkezhet, ha a kormányok progresszív lépéseket tesznek az átlagjövedelmek és az iskolai végzettség emelésére.

Az új előrejelzések jó hírt jelentenek a globális környezet számára. Ha úrrá leszünk a demográfiai hullámon, a természetre és az éghajlatra nehezedő nyomásnak, valamint az ezzel összefüggő társadalmi és politikai feszültségeknek enyhülniük kell.

A szerzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csökkenő születési ráta önmagában nem oldja meg a bolygó környezeti problémáit, amelyek már most a 8 milliárdos létszámú szinten is súlyosak, és amelyeket elsősorban egy gazdag kisebbség túlfogyasztása okoz.

A népesség fogyása új problémákat is teremthet, mint például a munkaerő csökkenése, és az egészségügyi ellátásra nehezedő nagyobb stressz az elöregedő társadalommal összefüggésben, amint azt az olyan országok, mint Japán és Dél-Korea tapasztalják.

A jelentés egyik szerzője, Ben Callegari szerint az eredmények optimizmusra adnak okot, de van egy bökkenő. “Ez bizonyítja számunkra, hogy a népességbomba nem fog robbanni, de környezetvédelmi szempontból még mindig jelentős kihívásokkal nézünk szembe. Sok erőfeszítést igényel, hogy a túlfogyasztás és a túltermelés jelenlegi fejlődési paradigmájával foglalkozzunk, amelyek nagyobb problémát jelentenek, mint a népesség.”

Korábbi tanulmányok komorabb képet festettek. Tavaly az ENSZ becslése szerint a világ népessége az évszázad közepére eléri a 9,7 milliárdot, ezt követően pedig még évtizedekig tovább fog növekedni.

A hétfőn közzétett új előrejelzést az Earth4All vezető környezettudományi és gazdasági intézményei közösen végezték, köztük a potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet, a stockholmi Resilience Centre és a BI Norwegian Business School. A Római Klub ezeket az intézményeket bízta meg, hogy nyomon kövessék a több mint 50 éve készített, a Növekedés határai című alapvető tanulmányát.

A jelentés egy új módszertanon alapul, amely olyan társadalmi és gazdasági tényezőket foglal magában, amelyek bizonyítottan hatással vannak a születési rátára, mint például az iskolázottsági szint növekedése, különösen a nők esetében, és a jövedelem javulása. Két forgatókönyvet vázol fel attól függően, hogy milyen mértékben érvényesítik ezeket a stratégiákat.

A szokásos forgatókönyv szerint a meglévő politika elegendő lesz ahhoz, hogy a világ népességének növekedését 2046-ra 9 milliárd alatti létszámra korlátozzák, majd 2100-ra 7 milliárdra csökkentsék. Figyelmeztetnek, hogy ez túl kevés és túl későn: “Bár a forgatókönyv nem eredményez nyílt ökológiai vagy teljes éghajlati összeomlást, a regionális társadalmi összeomlások valószínűsége a 2050-ig tartó évtizedekben a társadalmakon belüli és a társadalmak közötti társadalmi megosztottság mélyülése miatt mégis növekszik. A kockázat különösen súlyos a legsebezhetőbb, rosszul kormányzott és ökológiailag legsérülékenyebb gazdaságokban.”

A második, optimistább forgatókönyv szerint – amelyben a kormányok világszerte megemelik a gazdagok adóit, hogy befektessenek az oktatásba, a szociális szolgáltatásokba és fejlettebb egyenjogúságba – az emberiség létszáma már 2040-re elérheti a 8,5 milliárdos csúcsot, majd ennek körülbelül az egyharmadával kb. 6 milliárdra eshet vissza 2050-re. Ha ezt az utat követik, akkor ez a jóslatok szerint jelentős haszonnal járhat az emberi társadalomra és a természeti környezet számára az évszázad közepére.

“2050-re az üvegházhatású gázok kibocsátása körülbelül 90% -kal alacsonyabb lesz, mint 2020-ban volt, és folyamatosan csökken” – áll a jelentésben. “Az ipari folyamatokból származó üvegházhatású gázok fennmaradó részének légköri kibocsátását fokozatosan megszüntetik a szén-dioxid vegyi lekötése és tárolása révén. Az évszázad előrehaladtával egyre több szén-dioxidot kötnek le, mint amennyit tárolnak, ezzel a globális hőmérsékletet nem egészen 2 °C-kal az iparosodás előtti szint felett tartva. A vadvilág fokozatosan helyreáll, és sok helyen újra gyarapodni kezd. “

Ezt a cikket 2023. március 27-én módosítottuk. Egy korábbi változat 7,8 milliárdos adatot adott meg a világ jelenlegi népességére; 8 milliárdot kellett volna mondania. Utalt továbbá arra, hogy a becslések szerint “több mint egyharmaddal” 8,5 milliárdról 6 milliárdra csökken az emberiség létszáma; ez a csökkenés alig egyharmad lenne.

Forrás:theguardian.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek