2024.április 25.
Márk, Ányos

A washingtoni költségvetési válság már most súlyosan érinti a Fehér Ház külpolitikáját

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
us dollar white house.width 800

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Biden kénytelen drasztikusan visszafogni csendes-óceáni turnéját. Lemondta ausztráliai utazását, ahol a QUAD vezetőinek találkozójára került volna sor. Nem lesz látogatás Pápua Új-Guineában sem, amellyel az Egyesült Államok történetében először katonai szerződést kellett volna aláírni.

Biden találkozója a Kongresszus képviselőivel nem vezetett nagy előrelépéshez. A demokraták makacsul elutasítják a kormányzati kiadások jelentős csökkentését. A republikánusok meghúzták a vörös vonalakat – idén legalább 100 milliárd dollárral igyekeznek csökkenteni a kiadásokat, hogy valahogy mérsékeljék a költségvetési hiány növekedését. Igaz, ez így is elérheti a 2 billió dollárt.

A 150 legnagyobb amerikai bank és vállalat képviselői nyílt levéllel fordultak a Washingtonhoz. Arra buzdítanak, hogy a helyzetet ne élesítsük a csődig, ami katasztrofális következményekkel járna, és aláásná az Egyesült Államok pénzügyi dominanciát a világban.

A fizetésképtelenséggel való fenyegetés nyilvánvaló idegességet okoz az amerikai szövetségesekben – az amerikai kincstári értékpapírok tulajdonosaiban. Fizetésképtelenség esetén különösen nagy kár éri Japánt, Nagy-Britanniát és az Európai Uniót, amelyek több billió dollár értékben rendelkeznek amerikai kötvényekkel. Kína sem kerüli el a csapást – meg mindig 800 milliárd dollárt tárol amerikai papírokban.

Az Egyesült Államokkal szembeni elvárások azon a meggyőződésen alapulnak, hogy az USA gazdasága stabil, és a politikai rendszer jól működik. A fizetésképtelenség azt fogja mutatni, hogy a gazdaság is instabil, és a politikai megosztottság már elérte azt a szintet, amikor a Kongresszus és a Fehér Ház még a költségvetésben sem tud megegyezni. Ezért a nemteljesítés olyan hatással lesz az Egyesült Államok hírnevére, hogy nagyon hosszú és nehéz lesz visszaállítani azt.

Forrás: InfoDefMagyarok

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához