2024.március 29.
Auguszta, Bertold

Április 1-jén lenne 95 éves Puskás Öcsi – rá emlékezünk

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
puskas3

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar emberre és futballistára, Puskás Ferencre emlékezünk.

Magyarország és Spanyolország büszkesége, Görögország kedvence, milliók példaképe. A legenda, akinek nevét az egész világon ismerik, a világpolgár, akinek emberi nagysága több kontinensen nyújtott segítséget felebarátnak, a labdarúgó, akinek tehetsége páratlan. Puskás Ferenc nemzeti kincs szülőhazájában, Pancho klub-ikon Madridban, Öcsi géniusz a futballrajongók emlékezetében. Ismerje meg Puskást, minden idők egyik legjobb góllövőjét!“ – puskas.com

puskas2

Az I. Kerület olimpiai bajnokai című könyve (Fehér Ferenc – Dr. Takács Ferenc) így ír Puskás Ferencről – a labdarúgóról, az edzőről és a sportvezetőről:

„Vajon hányan könnyeztek a szomorú hír hallatán, amikor értesültek Puskás Ferenc halálhíréről? Könnyezett-e az a londoni taxisofőr, aki elmondása szerint látta, s csodacsatárnak tartotta Öcsi bácsit, vagy a göteborgi útlevélkezelő, aki a magyar útlevelet látva, mosolyogva csak »Puszkász« nevét említette. Esetleg az a görög étteremtulajdonos – falát Puskás képeivel díszítve –, aki a világ legjobb edzőjének, játékosának és emberének nevezte Puskás Ferencet. 

Egy biztos, már az életében legendává vált. Szinte a világon mindenhol a magyarokat vele azonosították: mágikus magyarral, a félelmetes csatárral, vagy épp Angliában »száguldó őrnaggyal«.

682! Ennyi gólt lőtt a csodálatos pályafutás alatt a Bp. Honvédban, a Real Madridban és a magyar válogatottban.

Közel hat évig volt a Kútvölgyi Kórház lakója. Mindenki bízott a felépülésében, pedig tudták, súlyos beteg. Magyarország az Ő halálával, a legnépszerűbb, leghíresebb polgárával lett szegényebb. A futball igazi professzora volt: cselei, góljai, tökéletes labdakezelése, briliáns lövései, küzdőképessége, emberi kvalitása tette a világ legjobbjává. Az utolsó betűig igaz rá, hogy genetikailag a focira volt kódolva…”

puskas6

 

Történetek és visszaemlékezések Puskás Öcsiről

Mindig nagy meglepetés és öröm az élettől, amikor az általam és még sok millió ember által nagyra becsült sportolóról, példaképről beszélhetek, írhatok.

Fiatal koromban még nem értettem, hogy mi ez az óriási lelkesedés, az emberek Puskás iránti imádata honnan fakad? Később ezt is megtapasztaltam a történetek, sőt a személyes találkozások is megerősítettek abban, hogy egy kivételes sportolóról és EMBERRŐL van szó! A véletlenek egybeesése, hogy vannak közös kapcsolódási pontjaink. Ő is a Ferenc nevet kapta a keresztségben, én is. Beceneve Öcsi volt, mint ahogy nekem is, a Bp. Honvéd csapatában kergette a labdát, én is is, csak Öcsi bácsi lábbal, én kosárlabdázóként kézzel. Mindketten I. kerületi lakosok voltunk, Ő április 1-jén, én 5-én születtem, és mindketten a 10-es számú mezt viseltük.

Érthető volt, hogy a Nemzet Sportolójával az olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes labdarúgójával való első személyes találkozót nagyon vártam. Mindez hol máshol, mint Madridban történt. A Bp. Honvéd kosárlabdacsapatát a BEK-ben (Bajnokcsapatok Európa Kupája) a nagyhírű Real Madriddal sorsolták össze. Csodás város, nagyszerű ellenfél, pazar ellátás, de mindenki a Puskás Öcsivel való találkozást is nagyon várta. Sokakat régi ismerősként üdvözölt, engem mint a csapat legfiatalabb játékosát is ugyanolyan szeretettel és kedvességgel! Minden számlát ő állt, nem engedett fizetni, s közben mindenki itta a szavát, hallgatta a csodás történeteket, élményeit.

Hazajövetele után járta az országot Simon Jánossal az 1955-ös Európa-bajnok kosárlabdázóval. Mindenhol nagy tömeg várta és hallgatták a színes élménybeszámolóit. Erkölcsi elégtételként négy alkalommal a válogatott szövetségi kapitánya volt. Több alkalommal részt vettem az ilyen élménybeszámolókon, amikor itthoni találkozásaink alkalmával megemlítettem a madridi találkát, mindenre mosolyogva emlékezett.

Az I. kerületben a Krisztina krt. Horváth vendéglő rendszeres látogatója volt. Az ottani falakon – máig is – jól ismert fotói emlékeztetnek arra, hogy ki is volt ő igazán. Egy alkalommal népes turistacsoport tért be egy ebédre, s amikor felfedezték, hogy ki is ebédel a szomszéd asztalnál, Öcsi bácsi szinte nem tudta befejezni az ebédjét nejével Erzsi nénivel, annyi aláírást osztogatott ki hirtelen a turistáknak.

Bárhol is jártunk külföldön a csapattal, az útlevélkezelő csak annyit mondott: „Puszkász“… Mindenki tudta, ki Ő. Szerették, ismerték és elismerték!

puskas1
Az 1954-es a labdarúgó-világbajnokságon Fritz Walter és Puskás Ferenc csapatkapitányok zászlót cserélnek a 8-3-as magyar győzelemmel végződő NSZK elleni találkozó előtt
puskas5
A népszerűség nem könnyű sokszor. Így óvták és vigyázták Puskás Ferenc épségét a spanyol rendőrök

Másik esetben az athéni szabadtéri Márvány Stadionban egy Görögország-Magyarország kosárlabda-mérkőzésre kicsit késve érkezett (mindenhol megpróbált ott lenni ahol a magyar csapatok feltüntek), s amikor a közönség meglátta, felállva tapsoltak és éljenezték úgy, hogy néhány percre félbe is szakadt a mérkőzés. Hihetetlen és felemelő pillanatok ezek az életben. Érthető volt a görögök lelkesedése, hiszen edzőként 1971-ben a BEK döntőjébe vezette a görög Panathianaikosz futballcsapatát!

Milyen volt a csapattársak és több híres labdarúgó véleménye Puskás Ferencről? Íme:

Hidegkúti Nándor, az Aranycsapat középcsatára: „Amikor egy helyzetnek ezerféle megoldása volt, Öcsi talált egy ezeregyediket.“

Billy Wrigth: „Készültem ellene, de nem lehetett, mivel mindig kicselezett.“

Alfredo di Stefano, a Real Madrid középcsatára: „Több éven át játszottam mellette, egy nagy varázsló volt.

Francisco Gento, a Real Madrid balszélsője: „A csapatból ő érezte a legjobban a kaput és a társakat.“

Pelé brazil legenda: „Amennyiben a Holdon is lenne futball, ott is ő lenne a legjobb futballista.“

Fritz Walter német világbajnok: „Puskás bal lába többet ért, mint néhány játékosnak a két lába.“

 

Napjaink eseménye, hogy 2021 májusában Madridban utcát neveztek el Puskás Ferencről. Május végén ünnepélyes keretek között avatták fel a Puskás Ferenc utcát a spanyol fővárosban. A kelet-madridi kerületben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövetének részvételével tartották meg az ünnepséget.

Itthon napjainkban mutatták be a róla készült Puskás-musicalt.

puskas4
1954. Bern, VB-döntő előtti zászlócsere, ahol 3-2-re alulmaradt az Aranycsapat

 

Ő volt PUSKÁS.

Becenevei: Sváb, Feri, Száguldó Őrnagy (Anglia), Pancho (Spanyolországban), Öcsi, később Öcsi bácsi.

Egyesületei: Bp. Honvéd (korábban: Kispesti FC, Kispesti AC), Real Madrid.

Legkiemelkedőbb eredményei: Olimpiai bajnok (Helsinki, 1952) , Európa Kupa-győztes (a nemzetek között zajló kupasorozat 1948-tól 1953-ig tartott), az Anglia-Magyarország, 6:3 (“az évszázad mérkőzése”) résztvevője (London – Wembley, 1953. 11. 24.), a Magyarország-Anglia, 7:1 mérkőzés részvevője (Budapest – Népstadion, 1954. 5. 23.), világbajnoki ezüstérmes (Bern, 1954), Európa legjobb góllövője (1948), ötszörös magyar bajnok; Háromszoros BEK-győztes: 1959, 1960, 1966; Hatszoros spanyol bajnok; Kétszeres spanyol kupagyőztes; Négyszeres spanyol gólkirály; Négyszeres magyar gólkirály; Négyszeres spanyol válogatott. 85 magyar válogatott meccsen 84 magyar gólt szerzett; 349 magyar bajnokin 358 gól.

Mindkét klubjában többszörös gólkirály. 

Balösszekötő, a négy évig veretlen Aranycsapat kapitánya. A legismertebb magyar, minden idők egyik legnagyszerűbb játékosa. 85-szörös magyar válogatott (1945-1956), 84 gólt szerzett a nemzeti tizenegyben.

Az 1956-os forradalom leverését követően nem tért haza a Bp. Honvéd külföldi túrájáról.

Hatszoros spanyol bajnok, kétszeres kupagyőztes, háromszoros BEK- (1959, 1960, 1966) és Világkupa-győztes (1960) a Real Madriddal. Négyszeres spanyol válogatott (1961-1962). Világ- (1963) és Európa-válogatott (1965).

Négy földrész kilenc országában dolgozott mint edző. Legnagyobb sikerét a görög Panathinaikosz csapatával érte el, amely irányításával kétszer nyert bajnokságot, 1971-ben pedig BEK-döntőt játszott.

1992-től az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, 1993-ban a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

75. születésnapján a Népstadion nevét hivatalosan is Puskás Ferenc Stadionra változtatták.

Állami gyászszertartás keretében temették el a budapesti Szent István-bazilikában, 2006. december 9-én.

Felcsúton, a profi labdarúgók nevelésére alakult akadémia 2006 óta nevét viseli.

Kispesten iskolát és  utcát neveztek el a városrész leghíresebb szülöttéről.

 

„Emberi tulajdonságai, szociális érzékenysége és segítőkészsége a század egyik legnagyobb egyéniségévé tették – a pályán és azon kívül egyaránt” 

– mondta róla Lennart Johansson, az UEFA egykori elnöke.

Ő volt PUSKÁS.

 

írta: Fehér Ferenc

 

Kiemelt képünkön edzés közben az aranycsapat tagjai: Puskás mögött balról: Budai (takarva), Kocsis, Hidegkúti és Czibor

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához