2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

Az EU-nak nem kellene versenyeznie Muskkal

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ahelyett, hogy Elon Musk Starlinkjének igyekszik riválist kifejleszteni az Európai Unió, hasonló összegből inkább kémműhold-hálózatot kellene kialakítania – véli a téma egyik szakértője.

Az Európai Unió feleslegesen akar milliárdokat költeni a Starlink globális kommunikációs rendszer riválisának szánt IRIS2 programra. Ehelyett inkább olyan területbe kellene befektetni, ahol Elon Musk dél-afrikai származású amerikai technológiai milliárdos cégének kisebb az előnye – nyilatkozta a Politico brüsszeli hírportálnak Rafal Modrzewski, egy finnországi székhelyű műholdas cég vezetője.

Modrzewski szerint az EU régi módon próbál valami újat csinálni, holott ugyanazt az összeget arra is költhetné, hogy katonai szintű műholdas megfigyelőhálózatot épít ki. Ez egy fontos területen adna függetlenséget a kontinens számára az Egyesült Államoktól – érvel a szakértő. Musk cége 1,8 milliárd dolláros szerződést kapott a Pentagontól a több száz kémműholdból álló Starshield rendszer kiépítésére.

Egy nagyjából száz műholdból álló megfigyelőhálózat kiépítése hozzávetőlegesen két-három ,milliárd euróba kerülne. Az IRIS2 programra jelenleg 2,4 milliárd euró áll rendelkezésre az uniós költségvetésben.

Egy ilyen program ráadásul nem csupán katonai és titkosszolgálati szempontból lenne hasznos, de akár a katasztrófavédelmi hatóságok munkáját is segíthetné.

Modrzewski tudja, miről beszél. Cége, az ICEYE több mint harminc megfigyelő műholddal rendelkezik. Ezeket eredetileg a sarkvidéki jég megfigyelésére építették, de hamar rájöttek, hogy 

a technológia lehetséges felhasználási köre ennél jóval szélesebb.

Az orosz–ukrán háború kitörése után Ukrajna közösségi finanszírozásból megvásárolta az ICEYE egyik műholdját és a többi műhold adatbázisát, ami lehetővé tette az ukrán hadseregnek, hogy katonai célpontok ezreit semmisítse meg – jelezte Szerhij Pritula korábbi televíziós műsorvezető, akinek az alapítványa a pénzgyűjtést szervezte.

A technológiát már számos vállalat és kormány használja, az ICEYE műholdjainak különlegességét a méretük adja: egyenként még száz kilogrammot sem nyomnak.

Az év elején egy szakmai konferencián tartott beszédében Thierry Breton uniós biztos is szót ejtett egy EU-szintű megfigyelőműhold-program szükségességéről, azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a következő hét évre szóló költségvetésbe is bekerül-e.

Mi a reakciód?
👍tetszik
11
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek