2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Az EU tisztviselője 24 órát adott Zuckerbergnek a “dezinformációs” aggályok kezelésére

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
4bd8c510 1aff 4bb2 849c f58c7a7dbdca 768x432

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az EU tisztviselője 24 órát adott Zuckerbergnek a “dezinformációs” aggályok kezelésére – Thierry Breton uniós biztos pénzbírsággal fenyegetve figyelmeztette a Metát az álhírek állítólagos terjesztése miatt.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa figyelmeztette Mark Zuckerberget, a Meta vezérigazgatóját, hogy ne terjesszen hamis információkat a platformjain és 24 órát adott neki arra, hogy reagáljon és megfeleljen az európai jogszabályoknak.

  • A Mark Zuckerbergnek címzett, szerdán közzétett hivatalos levélben Breton kijelentette, hogy a figyelmeztetés a dezinformációra vonatkozik, tekintettel a közelgő uniós választásokra.

A tisztviselő szerint bár a Meta foglalkozott az uniós választásokkal kapcsolatos félretájékoztatás terjedésének kockázatával, még mindig jelentős mennyiségű mélyreható hamisítvány kering a közösségi médiában.

“Emlékeztetem önöket, hogy a DSA [digitális szolgáltatásokról szóló törvény] előírja, hogy a választások befolyásolásának szándékával létrehozott hamis és manipulált képek és tények felerősítésének kockázatát rendkívül komolyan kell venni a kockázatcsökkentő intézkedések keretében” – mondta Breton.

A platformnak a posztok moderálására és a jogellenes tartalmak eltávolítására vonatkozó kötelezettsége az EU-ban az új európai digitális szolgáltatási törvényből (DSA) ered, amely augusztusban lépett hatályba. A szabályok be nem tartása szankciókat von maga után, többek között a teljes globális éves forgalom akár 6%-áig terjedő bírságokat.

A levélben továbbá megjegyezték, hogy a Hamász Izrael elleni támadását követően “egyes platformok” által az EU-ban terjesztett illegális tartalmak és dezinformációk száma megnövekedett.

Breton ezért felszólította a Metát, hogy “legyen nagyon éber” az állítólagos illegális tartalmak eltávolításában.

A Meta szóvivője úgy reagált a vádakra, hogy

csapatai “éjjel-nappal” dolgoznak azon, hogy fellépjenek az irányelveiket vagy a helyi törvényeket sértő tartalmakkal szemben, és egyeztetnek a konfliktusban érintett harmadik fél tényellenőrzőkkel, hogy korlátozzák a félretájékoztatás terjedését – számolt be a BBC.

Breton kedden hasonló figyelmeztetést küldött az X (korábban Twitter) tulajdonosának, Elon Musknak is.

Musk azt válaszolta, hogy

a politikájuk “nyílt forrású és átlátható”.

Ezután arra kérte, hogy nyilvánosan jelölje meg a jogsértő tartalmakat az X-en, de Breton visszautasította az ajánlatot, arra hivatkozva, hogy Musk már értesült a felhasználók által elkövetett jogsértésekről.

Ezt követően Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója levelet írt Bretonnak, amelyben közölte vele, hogy a platform eltávolította vagy megjelölte a Hamaszhoz kapcsolódó “több tízezer tartalmat”.

A legutóbbi erőszakhullám szombaton kezdődött, amikor a Hamász, a Gáza nagy részét ellenőrző palesztin terrorista csoport elindította az “Al-Aksza áradat” hadműveletet, rakétákat lőtt ki és kommandósokat küldött mélyen izraeli területre, ahol hidegvérrel legalább 1300 civil embert, nőket, gyerekeket mészároltak le brutális kegyetlenséggel.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) válaszul Gázát bombázták és minden közművet elvágtak, mivel Izrael hivatalos hadüzenetet adott ki.

Forrás:vilaghelyzete.substack.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához