2024.október 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf
Hírek 🔊

Az új NATO-parancsnokság megváltoztatja Ukrajna helyzetét – közölte Mark Rutte

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
mark rutte 1077615

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az új NATO-parancsnokság feladata kifejezetten az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség koordinálása lesz és segíteni fog Kijevnek abban, hogy a csatatéren átbillentse a mérleg nyelvét

Az új parancsnokság megváltoztatja Ukrajna helyzetét – mondta a NATO vezetője.

Mark Rutte azért tehette ezt a kijelentést, mert Kijevnek újabb veszteségekkel kell szembenéznie a donbásszi frontvonalon.

Egy új NATO-parancsnokság, amelynek feladata kifejezetten az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség koordinálása lesz, segíteni fog Kijevnek abban, hogy a csatatéren átbillentse a mérleg nyelvét Oroszországgal szemben – állította a blokk új vezetője, Mark Rutte.

Rutte, aki e hónap elején vette át a NATO főtitkári tisztségét, miután több mint egy évtizeden át Hollandia miniszterelnöke volt, a németországi Wiesbadenben található NATO Biztonsági Támogatási és Kiképzési Ukrajna (NSATU) parancsnokságon tett első látogatása során tette ezt a kijelentést. Elkísérte őt Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges főparancsnoka, valamint más magas rangú tisztviselők.

A NATO-vezér találkozott Boris Pistorius német védelmi miniszterrel is és a katonákkal is beszélt, dicsérve munkájukat.

Rutte azt állította, hogy

az új parancsnokság „valódi különbséget fog tenni Ukrajna számára a harctéren és »saját biztonságunk érdekében«” – áll a NATO sajtóközleményében.

Rutte elutasította azokat az aggodalmakat is, hogy a központ célponttá válhat Oroszország számára, hozzátéve, hogy biztos abban, hogy a NATO képes lesz „megvédeni magát, ha valaki akár csak felemeli az ujját” – idézte a német média.

🔴 Az NSATU, amelyet Jens Stoltenberg volt NATO-vezér júliusban jelentett be, mintegy 700 fős személyzetből áll majd és célja, hogy a blokk és partnerei által kijelölt katonai kiképzést és felszerelést biztosítson Kijevnek.

A parancsnokság, amelynek lényegében ugyanaz a megbízatása, mint az Egyesült Államok által irányított Ukrajna Biztonsági Támogató Csoport, az Donald Trump republikánus elnökjelölt esetleges Fehér Házba történő visszatérésével kapcsolatos nyugati aggodalmak közepette jött létre.

A volt amerikai elnök többször bírálta az ukrajnai konfliktus nyugati megközelítését, és azt ígérte, hogy megválasztása esetén 24 órán belül leállítja a Kijevnek nyújtott támogatást és véget vet az ellenségeskedéseknek.

Oroszország következetesen elítélte a nyugati fegyverszállításokat Kijevnek, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítják a konfliktust, miközben a NATO-t az ellenségeskedések közvetlen résztvevőjévé teszik. Szeptember elején Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva elmúlt hetekben elért frontelőrenyomulása négyzetkilométerben mérhető a Donbasszban. Hozzátette, hogy Kijev nagyszabású behatolása az oroszországi Kurszki területre nem tudta elterelni a moszkvai erők figyelmét.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek