2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

Az USA állt mindkét krími híd elleni terrortámadás mögött – írta a Pulitzer-díjas Seymour Hersh saját blogjában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
6c3a05f9 56ac 4b2e bbe3 6e6f1424f4f0 790x438

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A legendás nemzetbiztonsági újságíró, Seymour Hersh a héten közzétett egy jelentést, amelyben azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés segített az ukránoknak felrobbantani a krími hidat

Az USA állt mindkét krími híd elleni támadás mögött: írta a Pulitzer-díjas Seymour Hersh saját blogjában.

A legendás nemzetbiztonsági újságíró, Seymour Hersh a héten közzétett egy jelentést, amelyben azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés segített az ukránoknak felrobbantani a kercsi hidat (vagy más néven krími hidat), ami e hónap elején történt, és ami egybeesett azzal, hogy Putyin elnök elutasította a fekete-tengeri gabona kezdeményezésről szóló megállapodás megújítását.

Mi több, Hersh forrásai leírták, hogy az USA segédkezett az eredeti, nagyobb méretű kercsi híd felrobbantásában, amely eredetileg ideiglenesen működésképtelenné tette azt 2022 októberében.

“A Biden-kormányzat szerepe mindkét támadásban létfontosságú volt” – írta csütörtöki Substack oknyomozó cikkében.

“Természetesen a mi technológiánk volt” – mondta Hershnek egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő, utalva arra a tengeri drónra, amely július 17-én robbant a létfontosságú híd alatt. “A drón távirányítású volt, és félig alámerült – mint egy torpedó”.

Az idézett forrás állítólag egy amerikai hírszerzési tisztviselő, aki névtelenül nyilatkozik “az amerikai hírszerző közösség azon tagjainak szemszögéből, akik nem érzik úgy, hogy Joe Biden fülén keresztül hallják az eseményeket.”

“A mi nemzeti stratégiánk szerint Zelenszkij azt tehet, amit akar. Nincs felnőtt felügyelet” – panaszkodott az amerikai tisztviselő.

Hersh jelentésének egyik legdurvább és legvitatottabb értékelésének bizonyult szakasza a következő:

Ezen a ponton, amikor az Oroszország elleni ukrán ellentámadás meghiúsult, a tisztviselő azt mondta:

“Zelenszkijnek nincs más terve, mint kitartani. Olyan, mintha árva lenne – egy szegény csavargó alsógatyában – és fogalmunk sincs arról, hogy Zelenszkij és a csapata mit gondol. Ukrajna a világ legkorruptabb és leghülyébb kormánya Nigérián kívül és Joe Biden Zelenszkij iránti támogatása csakis abból eredhet, hogy Zelenszkij ismeri Bident és nem csak azért, mert Biden fiára vigyázott.”

A tisztviselő szerint vannak olyanok az amerikai hírszerző közösségben, akik aggódnak Putyin válasza miatt a közelmúltban Moszkva központjában végrehajtott ukrajnai dróntámadásokra.

“Vajon Kijev lesz a következő?”

A két támadás során több áldozat és halálos áldozat is volt, köztük egy 14 éves lány szülei meghaltak, a lány súlyosan megsérült. A család nyaralni utazott, amikor a július 17-i híd elleni támadás során autójukat szétrobbantották.


Hersh új riportjának egy részlete alább megtekinthető…

* * *
Nézzük az ukrajnai háború közelmúltbeli eseményeit az amerikai hírszerzés azon tagjainak szemszögéből, akik nem érzik úgy, hogy Joe Biden fülén keresztül hallják az eseményeket.

Július 17-én Ukrajna másodszor is megtámadta Putyin orosz elnök egyik legbüszkébb vívmányát: a Krímet Oroszországgal összekötő 11,25 mérföld hosszú Kercsi hidat.

A 3,7 milliárd dolláros hidat, amelynek külön nyílásai vannak az autós és a vonatforgalom számára, 2018 májusában adták át az autós forgalomnak, öt hónappal később pedig a teherautóknak és maga Putyin vezette az első autót, amely átkelt az átkelőn.

63111cbc 92a2 4705 a6d4 cd3f58809a98 3618x2342
Vlagyimir Putyin orosz elnök áthajt egy építőipari teherautóval a Kercsi-szoroson átívelő közúti és vasúti hídon, amely összeköti a szárazföldi Oroszországot a Krím-félszigettel, az avatási ünnepségen 2018. május 15-én. Július 17-én a hidat másodszor is megtámadta az ukrán hadsereg egy pár tengeralattjáró drónnal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tavaly év eleji orosz invázió előtt világossá tette, hogy a hidat legitim katonai célpontnak tekinti.

Ukrajna először tavaly októberben támadta meg a hidat teherautóbombával, de az oroszok hét hónap alatt teljesen helyreállították. A legutóbbi támadás, amelyet egy pár víz alatti drónnal hajtottak végre, megölt egy házaspárt, akik a robbanáskor éppen átkeltek a hídon, és megsebesítette a gyermeküket. Az egyik autós tartószerkezetben súlyos károk keletkeztek.

A Biden-kormányzat szerepe mindkét támadásban létfontosságú volt.

“Természetesen a mi technológiánk volt” – mondta nekem egy amerikai tisztviselő. “A drón távirányítású volt és félig alámerült – mint egy torpedó”.

Megkérdeztem, hogy a híd elleni támadás előtt gondolkodtak-e az orosz megtorlás lehetőségén.

“Mit fog Putyin tenni? Nem gondolkodunk ilyen messzire” – mondta a tisztviselő.

“A mi nemzeti stratégiánk az, hogy Zelenszkij azt tehet, amit akar. Nincs felnőtt felügyelet”.

  • Putyin a híd elleni második támadásra úgy reagált, hogy megszüntette azt a megállapodást, amely lehetővé tette, hogy a folyamatban lévő háború miatt elakadt ukrán búzát és más létfontosságú élelmiszernövényeket szállítsanak a Fekete-tengeren lévő blokkolt kikötőkből.

(A háború előtt Ukrajna több gabonát exportált, mint az egész Európai Unió, és a világ napraforgómag-termésének közel felét adta).

  • Oroszország pedig folyamatosan fokozni kezdte a rakéta- és rakétatámadásokat Odesszában, amelynek kezdeti célpontlistája a kikötői területekről a belvárosi helyszínekre is kiterjedt.
  • A tisztviselő szerint Odesszából és más fekete-tengeri kikötőkből nem csak gabona és napraforgómag áramlik Európába:

“Odessza exportja olyan illegális dolgokat is tartalmazott, mint a kábítószer és az olaj, amelyet Ukrajna Oroszországtól kapott”.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: A VilagHelyzete szerkesztő újságírója

Forrás: A Pulitzer-díjas Seymour Hersh saját blogja
Forrás: vilaghelyzete.substack.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához