2024.április 19.
Emma, Malvin, Zseraldina

Bocsánatot kért a legnagyobb német ellenzéki párt vezetője az ukrán menekültek megsértése miatt

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
41519589 f0da99bdd3390eb67cfcc7fe98cacdcd wm

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Bocsánatot kért a legnagyobb német ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kedden, amiért a szociális ellátórendszer juttatásainak megkaparintását célzó csalással vádolta meg az orosz támadás elől Németországba menekült ukránokat.

Friedrich Merz egy hétfő esti televíziós interjúban – a Bild című lap hírcsatornáján – úgy vélekedett, hogy az ukrán menekültek magatartásának jellemzésére alkalmas a szociális turizmus (Sozialtourismus) kifejezés.

Azt mondta,

most már azt tapasztaljuk, hogy ezek a menekültek szociális turizmust folytatnak”, Németországba jönnek, aztán visszautaznak Ukrajnába, majd ismét Németországba jönnek és megint visszamennek Ukrajnába.

A pártelnök – aki egyben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője – a kijelentésére széles körből, saját pártjából is kapott bírálatok hatására kedden bocsánatot kért.

Twitter-oldalán azt írta:

sajnálja, hogy a szociálturizmus kifejezést használta, amellyel „pontatlanul” jellemzett egy „egyedi esetekben megfigyelhető problémát”.

Hozzátette, hogy „kizárólag a menekültek regisztrációjának hiányára” igyekezett felhívni a figyelmet.

Távol áll tőlem, hogy kritizáljam az ukrajnai menekülteket, akiknek sorsa nehéz. Ha szóhasználatomat sértőnek találják, akkor annak rendje s módja szerint bocsánatot kérek” – írta a CDU elnöke.

A szociális turizmus kifejezés a 2010-es évek első felében terjedt el Németországban,

az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiból bevándorló munkavállalók szociális juttatásairól szóló közéleti vita révén.

A Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága 2013-ban az év legcsúnyább német szavának választotta. Indoklásuk szerint a szociális turizmus szóösszetétellel „egyes politikusok és médiumok hangulatot keltenek a nemkívánatosnak minősített bevándorlók, különösen a kelet-európaiak ellen”.

A turizmus szó kifordítja a valóságot, azt sugallja, hogy a bevándorlók „kéjutazáson” vesznek részt, a szociális jelző, az összetétel célt jelző tagja pedig azt a benyomást kelti, hogy lusta haszonlesők, akik nem dolgozni akarnak, hanem a német szociális ellátórendszer juttatásaira pályáznak – fejtette ki a bizottság.

Forrás: híradó.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához