2024.július 21.
Dániel, Daniella, Lőrinc
Hírek 🔊

Brit lap: 2024-ben Donald Trump fogja jelenteni a legnagyobb veszélyt a világra

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
057b5c38473c428b993a6389b7842f61

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Egyre inkább aggódik a nyugati fősodor Trump esetleges visszatérésre miatt.

A The Economist Előretekintés Világunkra című útmutatót jelentetett meg, amely a következő évek meghatározó eseményeit és trendjeit igyekszik előre jelezni. Ez a 38. ilyen éves kiadványa a lapnak, de még egyik számot sem határozta meg olyan mértékben egyetlen személy, mint a 2024-es évet fogja meghatározni Donald Trump.

A lap szerint a jövő novemberi amerikai elnökválasztáson egy Trump-győzelem esélye már most 50-50%.

E mögött pedig az áll, hogy több országos felmérés is megerősítette a közelmúltban, hogy a jelenlegi elnök Joe Biden több billegő államban is vesztésre áll. Az egyik ilyen kutatás szerint 

a választók 59%-a bízik Trumpban a gazdaság terén, és mindössze 37% Biden elnökben.

A jelek szerint a volt elnök ellen indított perek és büntetőeljárások csak még inkább megerősítették őt. Fontos változás, hogy évtizedek óta a demokraták támaszkodhattak a fekete és spanyol származású szavazók támogatására, viszont mára jelentős részük elhagyta a pártot. Ezáltal olyannyira kiéleztetté vált a verseny, hogy a következő 12 hónapban mindkét jelölt botlása végzetes lehet.

A lap szerint Trump esetleges második ciklusa jóval szervezettebb lenne, mint amelyen az első volt. Ennek az az oka, hogy a Republikánus párt az első ciklussal ellentétben most kezd felsorakozni a jelölt mögött.

Trump győzelme esetén bosszúállásra és gazdasági protekcionizmusra lehetne számítani.

A lap szerint Trump a legnagyobb fenyegetést saját országára nézve jelentené. Győzelme esetén Trump háborút indítana minden olyan intézmény ellen, amely eddig az útjába állt, ideértve a bíróságokat és az Igazságügyi Minisztériumot is.

Ha a következő választás után újra ő lenne az elnök, az feltehetőleg Kína hasznára lenne, hiszen az amerikai demokrácia „diszfunkcionalitása” az ő pozícióját erősítené. Ha 

Amerika globális célkitűzései alábbhagynának és csak egy nagyhatalom lenne a sok közül.

Trump protekcionista ösztönei elszabadulnának

A lap előrejelzése szerint egy republikánus választási győzelem esetén „Amerika elhagyná Európát”, ami ösztönözné Putyint arra, hogy folytassa a háborút Ukrajna ellen, illetve tovább terjeszkedne a volt szovjet országok felé, ami végzetes lenne Moldova és a Balti államok számára. 

Az amerikai nyomás nélkül valószínűtlen, hogy Izrael belső konszenzust alakítana ki a béketárgyalásokra a palesztinokkal. Számolva azzal, hogy Trump nem állna ki a szövetségesei mellett, Japán és Dél-Korea nukleáris fegyvereket szerezne. Mivel Trump azt állítja, hogy Amerikának nincs globális felelőssége a klímaváltozás kezelésében, szétzúzná és lassítaná az az ezzel kapcsolatos nemzetközi erőfeszítéseket.

Ezek miatt az előrejelzések miatt a The Economist szeint a második Trump-mandátum sorsfordító lehet, és mivel a választás olyan szoros lesz, hogy tízezrek döntik majd el, 2024-ben a világ sorsa az ő szavazataiktól függ majd.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához