2024.május 18.
Erik, Alexandra, János

„Brüsszeliek is sorban állnak az azerieknél, ami igazolja Magyarország helyes külpolitikai kapcsolatát” – a szakértő szerint tíz éves előnyre tettünk szert (VIDEÓ)

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

„A tízéves előnyünk most forintosítható, dollárosítható, tényleges üzleti haszonra váltható” – jegyezte meg az energiajogász.

A csütörtöki HírTv Napindítóban Hidegkuti Konstantin nemzetközi kapcsolatok szakértő és Tóth Máté energiajogász is szerepelt, míg előbbi az ukrajnai háborúról beszélt, az energiajogász az új magyar olajlelő helyről. Hidegkuti először az orosz sikereket elemezte: elsősorban említette, hogy az amerikai kongresszus nagyon lassan szavazta meg az Ukrajnának a 61 milliárd dolláros segélycsomagot, másodsorban az elemző kifejtette, hogy az oroszok 2024 elején áttörték a Donyecknél a védelmi gyűrűt.

Az orosz fél az egyik oldalról kihasználta az ukrán oldalról mutatkozó hadianyag problémát, másik oldalról az orosz hadiipar folyamatosan növekszik, amihez társulnak még az iráni, észak koreai és egyéb szállítások.” 

Az oroszok könnyen adoptálják magukat az új szituációkhoz, tette hozzá a nyugati segélyekre utalva. Szavai szerint a nyugati segélyek két irányból jönnek Ukrajnába: Észak-Nyugatról Lengyelországon és Szlovákián keresztül, dél-nyugati irányból pedig Romániából és Moldáviából. A szakértő elárulta, 

az orosz tüzérség az ukrán hidakat azért nem lövi szét, mert ezeket a hidakat a szovjetek a harmadik világháborúra készülve nagyon masszívan építették fel.

Olaf Scholz, német kancellár patthelyzetben, kormánya és pártja is válságban van a szakértő szerint, a kancellár pártja, az SPD sokat zuhant a legutóbbi német közvélemény-kutatások alapján. Megjegyezte, az Ukrajnának ígért Taurus rakétákat sem küldte el még nekik Németország, Scholz kormányában a zöldek – élükön Annalena Baerbock külügyminiszterrel – mindvégig az amerikai érdekeket képviselik, tette hozzá az szakértő.

Tóth Máté, energiajogász elsősorban a magyarországi Tura melletti 2100 méterben lévő, négy koncessziós olajmezőről beszélt: az olajmezőn jelenleg naponta 1000 hordónyi olajat tudnak hasznosítani, ez a magyar termelés 5 százaléka, fűzte hozzá. Az olajmező közel van a százhalombattai finomítóhoz, így kevesebb a szállítási költség. Az elmúlt hetekben megdrágult olaj miatt a kormány kérte a cégeket, hogy csökkentsék az árakat, a kis kutaknak alkalmazkodni kell a nagyobbakhoz, tette hozzá az energiajogász. A déli áramlattal kapcsolatban a szakértő kijelentette, elfogyott a szállítási kapacitás, így azt bővíteni kell a feleknek. Mint mondta, Magyarország már több éve kereskedik az azeriekkel az energiapiacon, itt értékelődik fel az azeri kapcsolat.

Brüsszeliek is sorban állnak az azerieknél, ami igazolja Magyarország helyes külgazdasági hozzáállását”

– mondta el Tóth Máté miután azt firtatta, a nyugati-európai országok tíz éven keresztül ideológia-vezérelt okokból páriaállamként tekintettek Azerbajdzsánra. „A tízéves előnyünk most forintosítható, dollárosítható, tényleges üzleti haszonra váltható” – jegyezte meg Tóth.

A teljes videót itt nézheti meg:

Mi a reakciód?
👍tetszik
41
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
2
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek