2024.június 30.
Pál

Carpe Deum: Ezért elfogadhatatlan a béranyaság

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A kritikusok szerint a béranyaság a kiszolgáltatott közösségekből származó nőket célozza meg, a támogatók szerint viszont esélyt ad a gyermektelen pároknak, hogy szülőkké váljanak. Vajon mi az igazság? A béranyaság jelenségéről beszél Földi-Kovács Andrea a Carpe Deum legújabb adásában.

A béranyaság alatt olyan megegyezést értünk a megbízó fél és a béranya között, amely értelmében a béranya kihordja, és röviddel a szülést követően a megbízónak átadja az újszülöttet. Globális piaca folyamatos növekedést mutat. Nem kis részben a növekvő igények, a közfelfogásban egyre elfogadottabbá és népszerűbbé váló gyermekvállalási modell és az egyre szaporodó béranya ügynökségek tevékenységének köszönhetően.

Hogy pontosan hány ilyen profilú cég, szervezőiroda és ügynök tevékenykedik világszerte, azt nehéz lenne megmondani.

A Global Reproductive Health 2023-as jelentésében 150 béranyasági ügynökség adatait összesítette. A legnagyobb és legnépszerűbb oldalak kínálata alapján jelenleg az USA, India, Ciprus, Columbia, Guatemala, Mexikó, Ukrajna, Grúzia, és Görögország a legfelkapottabb célállomások a béranyát kereső kliensek számára. 

Az Európai Parlament embercsempészetnek nyilvánította a béranyaságot

A genetikai anyjuk által felnevelt, de béranya által világra hozott gyerekek sok sérülést szenvednek, még ha át is adják a születésük napján őket a genetikai szüleiknek.  Azok ugyanis, ugyanolyan idegennek számítanak a számára, mint a többi 7 milliárd ember a Földön. A baba számára a bérbe vett méh nem egyszerűen egy inkubátor, amelyben egy ideig fejlődik. Életük első kilenc és fél hónapjában a gyerekek kizárólag a szülőanyjukat ismerik, az ő hangja nyugtatja meg őket odabent a mélyben, az ő szívverésére alszanak el. A születés normális esetben az anya-gyerek kötelék folytatása kellene hogy legyen.

A bérnyaság gyakorlata nemcsak a csecsemőt, hanem az anyát is dehumanizálja.

Sérti az önrendelkezés jogát, mivel a gyermeket kihordó nő teste és személye mások akaratának van alárendelve az ún. béranya megállapodás értelmében. Az ilyen szerződések a nőket egyértelműen tárgyiasítják, és termékenységét árucikké silányítják.

Mi a helyzet itthon? Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében nem lehet élni a béranyasággal, a szabályozás mégsem eléggé egyértelmű ahhoz, hogy a gyakorlatot minden körülmények között ki lehessen zárni.

Erőteljes kiállás a Vatikán részéről: elfogadhatatlan a gender-elmélet, a béranyaság, az abortusz és az eutanázia

Ennek az intézménynek sok vesztese van: az anya, aki 9 hónapig kihordja gyermekét, majd egy idegen párnak adja; a társadalom, melyben a  gazdagabb és szegényebb rétegek közti szakadék tovább mélyül, az emberi jogok megsértése pedig sok tekintetben intézményesülni látszik.  

Ferenc pápa nemrég így fogalmazott: „Sajnálatosnak tartom a béranyaság gyakorlatát, amely a nő és a gyermek méltóságának súlyos megsértését jelenti, és az anya anyagi szükségleteinek kihasználásán alapul. A gyermek mindig ajándék, és soha nem egy kereskedelmi szerződés alapja.”

Mi a reakciód?
👍tetszik
9
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek