2024.április 28.
Valéria, Péter

DeSantis cimborái diverzitási irodája bezárására kényszerítik a főiskolát

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
students, alumni hold rally

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ha Ron DeSantisnak módja van rá, akkor az, amit az igazgatósága a New College-ban tett, minden floridai állami egyetemen megtörténik.

Ron DeSantis floridai kormányzó gondosan megválasztott kuratóriuma kedden megszavazta a New College sokszínűségi, méltányossági és befogadási irodájának bezárását, ami az iskola ellenséges hatalomátvételének legújabb lépése, és előhírnöke annak, hogyan nézhet majd ki Florida egész egyetemi rendszere néhány hónap múlva.

A többségében a DeSantis által kinevezetteket magában foglaló testület 9:3 arányban megszavazta az iskola Kimagasló és Inkluzív Kiválóságai Irodájának megszüntetését.

Christopher Rufo, egy jobboldali oktatási aktivista és egyike a DeSantis által a testületbe jelölteknek, azzal érvelt az ülésen, hogy a sokszínűségre törekvések aláássák a pártatlanságot. “A DEI ellenkezik ezekkel az elvekkel, mert ez korlátozza a tudományos szabadságot, gyengíti az alapítvány szigorú rendszerét, másképp bánik az emberekkel a bőrszín vagy más, veleszületett identitás alapján” – mondta a testületi ülésen.

DeSantis arra törekedett, hogy példát teremtsen a New College-ból, egy kicsi, liberális művészeti iskolát, olyan, többnyire progresszív hallgatói szervezettel, amely nagy LBGTQ-közösséggel rendelkezik. Az év elején a főiskola kuratóriumának nagy részét jobboldali lojalistákra cserélte, akik gyorsan elmozdították a főiskola elnökét, szövetségessel helyettesítették, és keményen jobbra tolták a liberális beállítottságú iskolát.

Ha DeSantis teret kap hozzá – és valószínűleg kapni is fog -, a sokszínűségre, méltányosságra és a befogadásra irányuló törekvéseket minden floridai állami főiskolán és egyetemen megszüntetik. DeSantis támogat egy olyan törvényjavaslatot, amely csökkentené Florida összes DEI-programjának finanszírozását, valamint betiltaná a kritikus fajelmélet tanítását az állam állami főiskoláin és egyetemein.

DeSantis egy január végi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a DEI-programokat törölni fogják, és ennek eredményeként “már eleve halálra vannak ítélve”.

A New College DEI irodájának bezárása négy teljes munkaidős munkahelyet szüntet meg, és körülbelül 250,000 dollárt takarít meg az iskolának az igazgatósági ülésen bemutatott dokumentumok szerint.

Ez még a New College régi elnöke – akit az igazgatóság egy hónappal ezelőtt kirúgott – és annak a személynek a fizetése közti különbséget sem fedezi, akit a helyére neveztek ki. Patricia Okker, az Új Főiskola korábbi elnökének éves fizetése 305,000 dollár volt; Richard Corcoran ideiglenes elnök és a republikánusok korábbi szóvivője és DeSantis közeli szövetségese évente 699,000 dollárt keres.

A lépés DeSantis heves oktatási kultúrháborújának legújabb bombája – egy felgyorsított támadás, mivel valószínű elnöki indulásra készül.

Nemrégiben megakadályozta, hogy az afroamerikaiakkal foglalkozó tanulmányokról indított új Advanced Placement tanfolyamot anélkül tartsák a floridai iskolákban, hogy kivennék belőle az általa vitatott részeket. A “ne mondd, hogy meleg” törvényjavaslata korlátozta az LMBTQ-kérdések és a nemi identitás megvitatását a floridai osztálytermekben, és a nemrégiben elfogadott “ne zavard meg” törvénye korlátokat szab annak, hogy a tanárok hogyan beszélhetnek faji és diverzitási kérdésekről. Más, DeSantis által támogatott arra vonatkozó jogszabályok, hogy megfosszák az iskolákat a vitatott könyvektől, egyes megyékben arra késztették a tanárokat, hogy kiürítsék az iskolai könyvtáraikat, attól tartva, hogy bűncselekmény vádjával szembesülhetnek. És más floridai republikánusok is megmozdulnak, hogy kitiltsák a nemekkel kapcsolatos tanulmányokat a felsőoktatásból – ezt a törvényjavaslatot DeSantis irodája nem zárta ki, hogy támogatja.

Az Associated Press szerint mintegy 300 ember tiltakozott a keddi New College igazgatósági ülés ellen, ami nagy részvételi arány egy olyan iskolában, ahol kevesebb mint 700 diák van.

Forrás:vice

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához