2024.május 13.
Szervác, Imola, Imelda

Jézus és a válság

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Jézus követése azt jelenti, hogy emberi tetteit utánozni fogjuk. De az ember Jézusnak, különösen a gyerekember Jézusnak Mária és József mutattak mintákat. Ez igaz a krízisekben való viselkedési mintákra is. Mégis fölmerülhet a kérdés, hogy a válságos időkben kitől tanulhatunk könnyebben: Jézustól vagy az édesanyjától. Elvégre mi csak emberek vagyunk…

A válság kettős természete

Jézus akkor győz végleg, amikor látszatra súlyos, csúfos, halálos vereséget szenved. A legmélyebb válságba akkor kerül, amikor a kereszten azt kérdi „Én Istenem, én Istenem. Miért hagytál el?” (Mt27, 46) Környezete ekkor is félreérti. Azt hiszik Illést hívja. De én azt gondolom, hogy a kereszt alatt álló édesanya, Mária jól hallotta, amit a fia mondott. És hitte, hogy a gyermekének nem az utolsó szava lesz, hogy bevégeztetett. Biztos vagyok benne, hogy valamilyen tudása volt a feltámadásról. De ahhoz, hogy fia halála ne döntse romokba, kellett az az életút, amelyen Isten felkészítette ennek az iszonyatos fájdalomnak az elviselésére.

Mária, a „veszélyeztetett terhes”

Mária első nagy izgalma az lehetett, amikor tudta, hogy gyermeket vár mennyei beavatkozással, de ezért valószínűleg emberi brutalitással fog szembe kerülni. Tudta, hogy halálra kövezhetik, és nyilván nem zárta ki, hogy jegyese, József megszégyeníti és elküldi. És ekkor Józsefnek egy angyal mindent elmagyaráz, és Mária súlyos problémáját a közvetlen isteni beavatkozás oldja meg. (Vö. Mt1, 20-25) Máriának tapasztalata lesz arról, hogy a mennyei Atya gondoskodik. Mindig gondoskodik.

Mária gyermekére veszély leselkedik

Amikor végül megszületik Jézus és szülei fölviszik a jeruzsálemi templomba, akkor az agg Simeon ezt mondja Máriának: „Íme, ő sokak elesésére és felemelésére rendeltetett Izráelben, és jelül, amelynek ellene mondanak, – a te lelkedet is éles kard járja majd át -, hogy nyilvánvalóvá legyen sok szív gondolata.” (Lk2, 34-35)

Ettől az órától fogva Máriában ott élhetett az örök tudat, hogy valami rossz fog történni Jézussal, ami neki lelki fájdalmat okoz, olyan fájdalmat okoz a lelkének, mint a testnek, ha késsel beleszúrnak.

Ennek ellenére nem gondolom, hogy a Szűz Anya egész életét rettegésben töltötte volna. Inkább azt látom, hogy az Atya fölkészítette őt arra, hogy amikor Jézus élete legnagyobb krízisében van, akkor mellette tudjon állni. Ha Jézus és Mária közös válságából tanulnunk kell valamit akkor ez éppen az, hogy tudjunk legnagyobb bajainkban is állva maradni és egymással törődni.

Katolikus feleség

Egyszer egy nagymama elmondta, hogy a férje egy olyan katolikus kisközösséghez csatlakozott, amelynek tanításait a Vatikán elítélte. Nagyon megrendült ettől és elmondta a maga lelkivezetőjének, hogy el akarja hagyni a férjét. A pap ekkor azt kérdezte tőle: „Most akarja ott hagyni az Urát, mikor a legnagyobb bajba került?”. Ekkor értette meg a feleség, hogy mit jelent a házasságkötéskor elmondott fogadalom, és nem vált el a férjétől. Azt hiszem, hogy ez az a fontos hozzáállás, amit mi is minden családi válságban tanúsíthatunk. Az pedig, hogy ezt Máriától vagy Jézustól tanuljuk-e el…

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
4
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek