2024.április 16.
Csongor, Bernadett

Döntött az NMHH: káros lehet a gyermekekre a leszbikus csókot megjelenítő Netflix-mese

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
a37817024c094cfb9bcbebcb61153612

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálata szerint káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére a Jurassic World: Krétakori tábor című animációs mese azon epizódja, amelyben két lány szerelmet vall és megcsókolja egymást – értesült a Magyar Nemzet. Az említett műsorszám miatt – amely ellen több lakossági bejelentés is érkezett – a Médiatanács a holland társhatóság, a Commissariaat voor de Media közbenjárását fogja kérni.

A Netflix egyik magyarul is futó, leszbikus csókjelenetet megjelenítő rajzfilmsorozatáról is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A Jurassic World: Krétakori tábor című sorozatának A mag című epizódja kapcsán – amelyben két azonos nemű szereplő közötti csókjelenetre kerül sor – a médiahatóság által folytatott vizsgálat megállapította:

a műsorszámban látható csókjelenet, valamint a szereplőket üldöző, ijesztő lények megjelenítése káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére. A hatóság kommunikációs igazgatósága lapunk megkeresésére kiemelte, hogy a rajzfilmet, amelyet a streamingszolgáltató hétéves kortól ajánl, a magyar szabályozás értelmében csak a 12 éven aluliaknak nem ajánlott besorolással lehetett volna elérhetővé tenni. 

Jelezték továbbá azt is, hogy az animációs rajzfilmsorozat korhatár-besorolásával kapcsolatban korábban a Médiatanács döntéséhez hasonló megállapítást tett a British Board of Film Classification (BBFC) is, amely a teljes ötödik évadot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott minősítéssel látta el. Tekintettel azonban arra, hogy a Netflix Hollandiában bejegyzett társaság így a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, a jogi felelősségre vonás sem garantált. Annyi biztos, hogy a magyar hatóság nem járhat el a Netflixszel szemben, a Médiatanács ugyanakkor kérni fogja az eset kivizsgálását a Commissariaat voor de Mediától.

Miként néhány héttel korábban lapunk is megírta, leszbikus csókjelenettel érzékenyíti a gyermekeket a Netflix egyik magyarul is futó rajzfilmsorozata. A Jurassic World: Krétakori tábor című animációs mese hat kamasz kalandjait meséli el, akik a ragadozókkal teli Nublaron-szigeten rekedtek, és a túlélésért küzdenek. A kalandos történet ugyanakkor csendben megragadja az alkalmat a gyermekek érzékenyítésére is, mivel az ötödik évad kilencedik epizódjában két lány közötti csókjelenetre kerül sor, kapcsolatukat pedig a hozzátartozóik is támogatják.

A hétéveseket érzékenyítő mese ellen a CitizenGO is petíciót indított, jelezve, hogy egy ilyen jelenettel a rajzfilmet néző gyermekeket abban erősítik meg, hogy a szülők, a felnőttek és a kortársaik szerint is teljesen rendben van az azonos neműekkel való intimitás.

A konzervatív érdekvédelmi szervezet továbbá arra is, hogy a népszerű amerikai streamingszolgáltató mára már az „LMBTQ-agymosás terepévé vált”, hiszen lassan szinte lehetetlen olyan sorozatot találni, amelyben ne jelenne meg homoszexuális vagy transzgender történetszál. Erre a jelenségre egyébként tavaly nyáron lapunk is rámutatott, amikor részletes cikket közölt a Netflixen futó, LMBTQ-tematikájú sorozatokról, amelyből már akkor több mint száz darab volt.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához