2022.december 2.
Melinda, Vivien, Aranka
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES

Döntött az NMHH: káros lehet a gyermekekre a leszbikus csókot megjelenítő Netflix-mese

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram
a37817024c094cfb9bcbebcb61153612

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálata szerint káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére a Jurassic World: Krétakori tábor című animációs mese azon epizódja, amelyben két lány szerelmet vall és megcsókolja egymást – értesült a Magyar Nemzet. Az említett műsorszám miatt – amely ellen több lakossági bejelentés is érkezett – a Médiatanács a holland társhatóság, a Commissariaat voor de Media közbenjárását fogja kérni.

A Netflix egyik magyarul is futó, leszbikus csókjelenetet megjelenítő rajzfilmsorozatáról is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A Jurassic World: Krétakori tábor című sorozatának A mag című epizódja kapcsán – amelyben két azonos nemű szereplő közötti csókjelenetre kerül sor – a médiahatóság által folytatott vizsgálat megállapította:


a műsorszámban látható csókjelenet, valamint a szereplőket üldöző, ijesztő lények megjelenítése káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére. A hatóság kommunikációs igazgatósága lapunk megkeresésére kiemelte, hogy a rajzfilmet, amelyet a streamingszolgáltató hétéves kortól ajánl, a magyar szabályozás értelmében csak a 12 éven aluliaknak nem ajánlott besorolással lehetett volna elérhetővé tenni. 

Jelezték továbbá azt is, hogy az animációs rajzfilmsorozat korhatár-besorolásával kapcsolatban korábban a Médiatanács döntéséhez hasonló megállapítást tett a British Board of Film Classification (BBFC) is, amely a teljes ötödik évadot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott minősítéssel látta el. Tekintettel azonban arra, hogy a Netflix Hollandiában bejegyzett társaság így a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, a jogi felelősségre vonás sem garantált. Annyi biztos, hogy a magyar hatóság nem járhat el a Netflixszel szemben, a Médiatanács ugyanakkor kérni fogja az eset kivizsgálását a Commissariaat voor de Mediától.

Miként néhány héttel korábban lapunk is megírta, leszbikus csókjelenettel érzékenyíti a gyermekeket a Netflix egyik magyarul is futó rajzfilmsorozata. A Jurassic World: Krétakori tábor című animációs mese hat kamasz kalandjait meséli el, akik a ragadozókkal teli Nublaron-szigeten rekedtek, és a túlélésért küzdenek. A kalandos történet ugyanakkor csendben megragadja az alkalmat a gyermekek érzékenyítésére is, mivel az ötödik évad kilencedik epizódjában két lány közötti csókjelenetre kerül sor, kapcsolatukat pedig a hozzátartozóik is támogatják.

A hétéveseket érzékenyítő mese ellen a CitizenGO is petíciót indított, jelezve, hogy egy ilyen jelenettel a rajzfilmet néző gyermekeket abban erősítik meg, hogy a szülők, a felnőttek és a kortársaik szerint is teljesen rendben van az azonos neműekkel való intimitás.

A konzervatív érdekvédelmi szervezet továbbá arra is, hogy a népszerű amerikai streamingszolgáltató mára már az „LMBTQ-agymosás terepévé vált”, hiszen lassan szinte lehetetlen olyan sorozatot találni, amelyben ne jelenne meg homoszexuális vagy transzgender történetszál. Erre a jelenségre egyébként tavaly nyáron lapunk is rámutatott, amikor részletes cikket közölt a Netflixen futó, LMBTQ-tematikájú sorozatokról, amelyből már akkor több mint száz darab volt.

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?