2024.április 23.
Béla, Adalbert

II. Erzsébet és a magyar szálak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
karoly erdelyben focuspointscale w702 fx0 fy0

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A hazai közvélemény II. Erzsébet egy tizenhatodnyi magyar származásáról többször olvashatott. Ahogy arról is, hogy a most trónra lépő Károly herceg nemcsak szívesen járt Erdélybe, de birtokokat is vásárolt a Kárpátok közelében.

A Windsor-ház és a magyarság között a legszorosabb kapocs a tragikus sorsú, a Székelyföld szélén, Erdőszentgyörgyön született gróf Rhédey Claudia. A fiatal, legendás szépségű Claudia gyógykezelésen tartózkodott Bécs mellett, amikor sétalovaglása közben megpillantotta Sándor Pál Lajost, a württembergi herceget. A német család persze rangon alulinak tartotta a Rhédeyeket, Claudia édesapja, Rhédey László pedig azt kifogásolta állítólag, hogy leendő veje nem beszél magyarul. A szerelem azonban erősebb volt, a házasság így is megköttetett. Igaz, mindössze hat évig tartott, ugyanis Claudia, amikor Pettauba (a mai szlovéniai Ptujba) utazott katonai szolgálatot ellátó vezérőrnagy férje után, súlyos balesetet szenvedett. Lovashintója Graz környékén árokba fordult, és a negyedik gyerekével várandós asszony súlyos belső sérüléseket szenvedett. Ennek ellenére lóháton tovább folytatta az utat; nyolc nap múlva halt meg Pettauban, belső vérzés következtében.

Haláláról később különféle pletykák terjedtek el. Többen tudni vélték, hogy megbokrosodott lova dobta le egy díszszemlén, amikor a kürtösök riadót fújtak, és a gyakorlatozó lovasok átgázoltak rajta. Mivel kívánságára Erdőszentgyörgyön temették el, azt is híresztelték, hogy egy kis erdélyi faluban érte a baleset, holott testét több mint másfél héten át szállították vissza a temetésre szülőfalujába.

Ami pedig a rokonságot illeti: Claudia fia, Ferenc Teck hercegeként 1866-ban vette feleségül Viktória angol királynő unokáját, Mária Etelka Cambridge-i hercegnőt. Az ő lánya, Mária Viktória hercegnő 1893-ban ment hozzá a későbbi angol trónörököshöz, aki 1910-ben V. Györgyként lépett trónra. A Windsor-ház tehát a Rhédeyeken keresztül távoli rokonságban áll a Mikes, a Bánffy, a Béldi, a Bethlen, a Tholdy, a Wesselényi és a Tholdalagi családokkal. Sőt, feltehetően Aba Sámuel királlyal (1041-1044), ugyanis a Rhédeyek tőle származtatják magukat.

Kevésbé köztudott, hogy a Windsor-ház német eredetű; az első világháborús szembenállás idején – habár V. György unokatestvére volt II. Vilmos német császárnak – az uralkodó Hannover-ház nevét Windsorra változtatta. Az angolosítással új nevet kaptak a dinasztia „mellékágai”, így lettek a Teckek Cambridge-ek, a Battenbergek pedig Mountbattenek.

Mindez persze nem befolyásolta a magyar kapcsolatokat. V. György elsőszülött, az éjszakai életet különösen kedvelő, prince charmingként emlegetett Edward fia a 20-as-30-as években gyakran tűnt fel Budapesten, kifejezetten szerette a magyar mulatókat az Arizónától a Nagymező utcában hajdan vele szemben álló Moulen Rouge-ig. Neki azonban kevés idő adatott a brit birodalom élén. VIII. Edwardnak le kellett mondania, mert a polgári származású és – horribile dictu – elvált asszonyt, Mrs. Wallis Simpsont akarta feleségül venni. (Lemondása után nem sokkal Edward egyik első útja Magyarországra vezetett.)

A rövid ideig regnáló VI. Györgyöt 1952-ben követte II. Erzsébet. Uralkodása két évvel volt hosszabb, mint a 68 évig a trónon ülő osztrák császár-magyar király Ferenc Józsefé. Adódik egy másik párhuzam is kettőjük között. II. Erzsébettel, akárcsak az utolsó előtti magyar királlyal a régi monarchák ma már anakronisztikusnak tűnő, mély hivatástudattal rendelkező típusa távozott. Ferenc József (Erzsébettel együtt mindketten az állandóság szimbólumai voltak államuk élén) halála napján felöltözve, az íróasztalánál ülve várta orvosát és az utolsó kenetet feladó gyóntatópapját. II. Erzsébet pedig élete zárópillanatában teljesítette fontos hivatali kötelességét: kinevezte Nagy-Britannia új miniszterelnökét. 

És még egy magyar vonatkozás. Az új uralkodó, az eddigi Károly herceg 1989-ben, túllépve a dinasztia pusztán protokolláris szerepén, személyes érintettségét hangsúlyozva lépett fel Ceausescu falurombolási tervei ellen: „Nagyon nehéz csendben maradni akkor, amikor egy testvéri európai társadalom paraszti hagyományait és ősi épületeit rombolják le buldózerekkel csak azért, hogy utat nyissanak az uniformizált és nevetségesen sematikus modernizálásnak. Hiszik vagy sem, én egy kissé személyesen is érintve vagyok a kibontakozó tragédiában, miután Erdőszentgyörgy faluban az ük-üknagyanyám sírboltját is a megsemmisítés fenyegeti.”

III. Károlynak egyébként Kálnoky Tiborral közösen vásárolt birtoka van a Magyarországon Petőfi miatt is ismert Szászfehéregyházán (ahol egy utcányi lakatlan szász ház homlokzatát felújíttatta), és háza a székelyföldi Kovászna megyében található kis magyar faluban, Zalánpatakon. Eddig minden évben felkereste Erdélyt, erre valószínűleg most már kevésbé lesz ideje.

Forrás:hang.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához