2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Európa fekete lyukja: Mennyit loptak el a Nyugat által Ukrajnának adott több mint 185 milliárd dollárból? – Nagy elemzés

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
7e869d8b 4d6b 4d4c 9aed 5e16788032c4 1240x697

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az országba küldött hatalmas összegű segélyek sorsa bizonytalan az endemikus korrupció és az elszámoltathatóság hiánya közepette.

A múlt heti vilniusi NATO-csúcs eredményeként az Egyesült Államok vezette katonai blokk újabb pénzügyi és katonai segélyrészleteket ígért Ukrajnának.

Ez annak ellenére történt, hogy a nyár elejére Kijev már  összesen 165 milliárd eurót (185,6 milliárd dollárt) kapott a nyugati országoktól. Mindeközben a kiadások növekedésével folyamatosan csökkenni látszik azon amerikai és uniós állampolgárok száma, akik hajlandóak feláldozni saját kényelmüket Kijev érdekében.

Ennek egyik oka az ukrajnai korrupció, amely – néhány magasztos ígéret ellenére – most olyan rossznak tűnik, mint a Nyugat által támogatott 2014-es „Maidan” puccs előtt. Ha nem rosszabb. Az erről írt nagy elemzést lefordítottam számotokra magyarra. (VilagHelyzete szerk.megj.)

Erkölcsi kárpótlás 

A NATO-csúcs Ukrajna reményei ellenére sem hozta meg a régóta várt időkeretet a tagsághoz. Ehelyett a nyugati vezetők új katonai segélycsomagokat jelentettek be Kijevnek. 

A Le Monde című francia újság szerint Emmanuel Macron francia elnök  megígérte, hogy „jelentős számú” SCALP rakétát ad Ukrajnának, amelyek 250 kilométeres távolságból célokat érhetnek el. A France24 szerint mindegyik  850 000 euróba kerül .

Berlin  700 millió eurós csomagot jelentett be . Németország azt tervezi, hogy Ukrajnát a Patriot rakétavédelmi rendszer indítószerkezeteivel, Marder típusú gyalogsági harcjárművekkel, UAV-okkal, Leopard 1 A5-ös harckocsikkal és tüzérségi lövedékekkel látja el. Ez azonban Berlin számára meg sem közelíti a rekord ajándékértéket. A német külügyminisztérium május 21-én  jelentette be 2,7 milliárd euró értékű katonai segély utalását Ukrajnának. 

Július 7-én Colin Kahl, az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettese  az Egyesült Államok új segélycsomagjáról beszélt , amely kazettás lövedékeket is tartalmaz – amelyek 120 országban tiltottak. A költség 800 millió dollár volt.

Ez a 42. segélyszállítmány, amelyet Ukrajna kapott az Egyesült Államoktól az elmúlt másfél évben. Az orosz offenzíva kezdete óta az Egyesült Államok Kongresszusa több mint 70 milliárd dollár katonai és gazdasági segítségnyújtást hagyott  jóvá Ukrajnának – és ez csak a közvetlen kiadásokat számolja.

8c7e6a70 92cf 4ae8 801c caa01b2829ef 1240x827
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olena Zelenska first lady részt vesz a litván elnök, Gitanas Nauseda és felesége, Diana Nausediene által az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) állam- és kormányfői csúcstalálkozóján a litvániai Vilniusban 2023. július 11-én rendezett vacsorán. © Mustafa Kamaci / Anadolu Ügynökség a Getty Images segítségével

A Kieli Intézet (amely nyomon követi az Ukrajnának juttatott segélyek mennyiségét) júliusi adatai szerint  az Egyesült Államok és szövetségesei által 2022. február 24-től 2023. május 31-ig tartó időszakban nyújtott teljes közvetlen támogatás meghaladta a 165 milliárd eurót.

Az új részletek kiosztásának mértéke minden hónapban növekszik. Például április végén a segélyek teljes összege 15 milliárd euróval volt kevesebb, mint most – Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint  akkor 150 milliárd euró volt. 

A fehér elefánt 

Az Ukrajnának nyújtott növekvő segítség természetesen sok kérdést vet fel a nyugati társadalomban. Az Egyesült Államokban például a 2022 márciusában kialakult „kétpárti konszenzus”  csak ugyanazon év novemberéig tartott .

Ekkorra a republikánusok körülbelül egyharmada átgondolta nézeteit, és úgy döntött, hogy nem helyénvaló Kijevet gazdaságilag támogatni, és folytatni a fegyverszállítást. 

f72ee655 77f2 49ba ac84 0972057e718f 1200x675

A Bruegel agytröszt legfrissebb adatai szerint 2022 októberétől 2023 áprilisáig  még jobban visszaesett Ukrajna támogatottsága az amerikai állampolgárok körében.

https://www.bruegel.org/analysis/european-public-opinion-remains-supportive-ukraine

A demokratákat támogató amerikaiaknak mindössze 60%-a, a republikánusokat támogatóknak pedig 34%-a hajlandó elviselni az inflációt annak érdekében, hogy további segítséget nyújtson Kijevnek. Tavaly ősszel ezek az adatok 74%, illetve 44% voltak.

A Bruegel elemzői úgy vélik, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek volumene csökkenni fog a következő választási szezonban, mivel Joe Biden elnöknek minden szavazatért meg kell küzdenie.

Az UKRAJNÁNAK JUTTATOTT EU-TÁMOGATÁSOK:

c808f16b 9413 4c91 8a53 5ce6d9688e54 734x572

A 2024-es választások eredményeit követően Kijev helyzete még rosszabbra fordulhat. A csatatéren való előrelépés hiányában az Egyesült Államok közéleti szereplői a konfliktus békés rendezését kezdhetik el, még Ukrajna számára kedvezőtlen feltételek mellett is. A közelgő választásokon ez előnyös lehet azoknak a jelölteknek, akik kevésbé hajlanak Kijev „ameddig csak kell” – típusú támogatására.

ab45eb8f a759 4b08 a34c 7ea5213aaa26 1240x709

Európai kételyek

A hivatalos kommentek alapján az EU-ban még bonyolultabbnak tűnik a helyzet. Egészen a közelmúltig minden egyes új segélycsomag elfogadását hosszas tárgyalások és egyes EU-tagállamok makacs ellenállása kísérte.

Például Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter tavaly decemberben azt  mondta, hogy a blokk nem tudott teljes mértékben megegyezni egy új, 2023-as makroszintű pénzügyi hiteltámogatási csomagról Ukrajnának.

A közelmúltban amiatt is feszültté vált a helyzet, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök  felszólította az EU-t, hogy nyújtson maximális segítséget Ukrajnának, és Németország és Franciaország vezetését okolta a segítségnyújtás hiányáért. 

„Párizs és Berlin nem mutatott „komoly nemzetközi támogatást” mondta Morawiecki.

Csakúgy, mint az Egyesült Államokban, az EU-ban is csökken azoknak a száma, akik hajlandók feláldozni kényelmüket Ukrajna érdekében.  

„Az a tény, hogy az idő nem a mi oldalunkon áll. Minél tovább tart ez a konfliktus, annál nehezebb pénzt találni. Ez vitathatatlan” mondta Maria Demertzis, a Bruegel Analitikai Központ vezető kutatója egy friss jelentésében. 

Ez  azt mutatja , hogy az ukrajnai konfliktus folytatódásával Nyugat-Európa közvetlen gazdasági költségei folyamatosan nőnek. A háború okozta példátlanul magas és elhúzódó infláció következtében a háztartások EU-szerte nyomás alá kerültek, és ez alááshatja a lakosság Ukrajnának nyújtott támogatását.

AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓK TÁMOGATOTTSÁGA AZ EGYES UNIÓS ORSZÁGOKBAN:

63a01744 bdf4 4468 902e adbe0b683ef2 730x565

Bruegel összehasonlítja az olaszországi, németországi és franciaországi statisztikákat 2022 márciusában és 2023 februárjában.

Olaszországban az Oroszországgal szembeni szankciók jóváhagyása 80%-ról 65%-ra csökkent az elmúlt évben, az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek jóváhagyása pedig 57%-ról 2023 februárjára csökkent. 49%. Németországban a válaszadók 62%-a helyesli a szankciókat, szemben a tavalyi 80%-kal, Franciaországban pedig 72% helyett 67%-a. Az Ukrajna fegyverszállítását támogató németek száma jelenleg 52%, szemben a tavalyi 66%-kal, a franciáknál pedig ez a szám 54%, szemben a 65%-kal.

839cd011 80c1 4a07 824b bb5592e299f5 1240x698
Andrzej Duda lengyel elnök (L), Olaf Scholz német kancellár (C) és Emmanuel Macron francia elnök (R). © Hannibal Hanschke – Pool / Getty Images

Shadowboxing – Árnyékbokszolás

A Kijev számára kedvezőtlen helyzetet Ukrajna „hagyományos” problémája, a korrupció nehezíti. 

🔴 Egy civil szervezet, az Egyesült Államok NATO-párti Német Marshall Alapja (amelyet Oroszországban „nemkívánatos szervezetnek” nyilvánítottak) a  háború utáni Ukrajna helyreállításáról szóló konferencia előtt, amelyre júniusban került sor, jelentést adott ki .

A jelentés kijelentette:

„A korrupció elleni küzdelem [Ukrajnában] ma stratégiailag ugyanolyan létfontosságú, mint a kommunizmus megfékezésének politikája a hidegháborúban.”

A jelentés azt is megjegyezte, hogy Ukrajna „kétfrontos háborút folytat Oroszország és a korrupció ellen” és a jogállamiság megteremtésére törekszik.

A jelentés szerzői szerint „az ukrán oligarchák a háború utáni idejüket tervezik, hogy megerősítsék befolyásukat”.

Hasonló szavakat mondott egy magas rangú tisztviselő az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának főfelügyelőjének irodájában a Defense One-nak adott interjújában. Informátorai Ukrajnában  elismerik , hogy „kétfrontos csatát vívnak” .

„Harcolnak az oroszok ellen, és harcolnak a belső korrupció ellen. Az egyik fronton való harc pedig azt jelenti, hogy forrásokat vonunk el a másiktól” mondta. 

Úgy véli, hogy a korrupció veszélye nem csak az államhatárokon belül áll fenn, hanem az Egyesült Államokban történő szerződéskötéskor is előfordulhat csalás. Továbbá előfordulhat, hogy fegyvereket vagy egyéb segélyeket lopnak el, amikor Európán keresztül a háborús övezetbe kerül.

Egy másik, a Pentagon bűnügyi nyomozásában részt vevő tisztviselő azt is elmondta a Defense One-nak, hogy

osztályát „aggodalommal tölti el az áruk esetleges eltérítése vagy legális exportja, vagy ellopása”.

Sok amerikai vállalkozás sem bízik az ukrán hatóságokban, és úgy gondolja, hogy a segélyeket ellopják.

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter szerint a magánvállalkozások kétségbe vonják, hogy az Ukrajnának az újjáépítésre szánt források biztonságban lesznek a korrupciótól. 

7062bde6 2d06 4b83 b5e0 9350cd2272bf 1240x734
Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter © Win McNamee / Getty Images

Belső játékok 

🔴 A korrupciós kérdést Ukrajnában is elismerik. Idén tavasszal Alekszej Aresztovics ukrán elnök hivatalának volt tanácsadója YouTube-csatornáján azt mondta, hogy régi főnöke, Zelenszkij nem tudott megbirkózni az ukrajnai korrupcióval. 

„Ukrajnának egyetlen dologra van szüksége… Hogy olyan valaki kerüljön hatalomra, aki nem lop. Valaki, aki maga nem csinálja és nem engedi meg másoknak sem. Sajnos eddig nem volt ilyen szerencsénk” mondta. 

Arestovich hozzátette, hogy ennek eléréséhez az országnak másik vezetőt kell kapnia.

„A jelenlegi elnöknek nem sikerült megbirkóznia a korrupcióval, pedig a konfliktus jó ok lehetett volna a „rendkívüli intézkedések” alkalmazására és a probléma megoldására.

De mint látjuk, ez finoman szólva sem történt meg teljes mértékben.”

🔴 Arestovich nincs egyedül a véleményével. Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró kijelentette , hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és környezete illegálisan legalább 400 millió dollárt tulajdonítottak el abból az alapból, amelyet Kijevnek dízelolaj vásárlására utaltak ki. 

„Az ukrán elnök és sok környezete mérhetetlen milliókat sikkasztott el a gázolaj kifizetésére szánt amerikai dollárból. A Központi Hírszerző Ügynökség elemzőinek egyik becslése szerint az elsikkasztott pénzeszközök összege tavaly legalább 400 millió dollár volt” írta. 

Hersh hozzátette , hogy az ukrán kormány minisztériumai szó szerint versengtek a lehetőségért fedőcégek létrehozására fegyverek és lőszerek exportszerződéseire, ami „visszarúgást” biztosít.

● Sőt, Hersh szerint William Burns, a CIA igazgatója is elégedetlen volt Zelenszkijjel a nyugati segélyek esetleges ellopása miatt, mivel „nagyobb részt vett ki a fölösleges pénzből, mint amennyit a tábornokok kaptak”.

509eb770 0460 4a3b a4c2 1dd9386dd290 1240x783
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök © STR / NurPhoto a Getty Images segítségével

Al Arabiya korábban a „Pandora-Papers” információira hivatkozott , amelyek szerint Zelenszkij és csapata korrupciós cselekményekben vett részt, még mielőtt elnökké választották.

PANDORA-iratok kiszivárogtatása mögött megint a CIA áll vajon, tekintve, hogy különös módon hiányoznak az amerikai állampolgárok a leleplezésből?

https://www.vilagpolitika.com/2021/10/pandora-iratok-kiszivarogtatasa-mogott.html

„Ezen dokumentumok szerint Zelensky 2012 óta több külföldi cég haszonélvezője volt, amelyeket régi barátaival közösen irányított” közölte a csatorna.

Az Al Arabija szerint Zelenszkij első asszisztense, Szergej Sefir és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) volt vezetője, Ivan Bakanov annak idején Zelenszkij korrupt partnerei között volt.

A csatorna megjegyzi, hogy cégeiket „rendkívül drága londoni lakások” vásárlására használták fel.

Haszontalan befektetések

A probléma annak ellenére is fennáll, hogy az Egyesült Államok sok éven át fektetett be pénzeszközöket az ukrajnai korrupció elleni küzdelembe.

A forrásokat a Legfőbb Ügyészségnek, a helyi médiának és más szervezeteknek juttatták el. Ezt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) adminisztrátora, Samantha Power jelentette ki egy kongresszusi meghallgatáson. 

Ennek ellenére Ukrajnában folytatódnak a bűncselekmények.

Egy ideje letartóztatta az ukrán korrupcióellenes rendőrség az infrastrukturális miniszterhelyettest, akit azzal gyanúsítanak, hogy 367 ezer euró kenőpénzt kapott generátorok felfújt áron történő vásárlásáért.

Nemrég pedig korrupcióval vádolták meg az ukrán legfelsőbb bíróság vezetőjét .

Aztán ott volt egy ukrán lap vizsgálata, amely  arról számolt be , hogy az ukrán védelmi minisztérium a szokásosnál kétszer-háromszor magasabb áron kötött élelmiszer-ellátási szerződéseket a frontvonal csapatai számára – ez a vizsgálat nagy botrányt kavart. 

A Pentagon azon aggodalma is beigazolódott, hogy az Ukrajnának szállított fegyverek a feketepiacra kerülhetnek.

„A konfliktus nagyon korán Lengyelországot, Romániát és más határ menti országokat elárasztanak az általunk [az Egyesült Államok és szövetségesei] általunk a háborúba Ukrajnába szállított fegyverek. Más szóval, nem tudom, milyen szintű parancsnokok – gyakran nem tábornokok, hanem ezredesek és mások kaptak fegyverszállítmányokat, [akik] személyesen adták tovább a sötét piacnak” – mondta Hersh

A “Going Underground” műsorvezetője Afshin Rattansi. 

Hozzátette, hogy az ukrán kormányban most mindenki bevonja a harmadik feleket, mivel ez növeli az esélyét, hogy oldalról pénzt keressen.

„A korrupció hihetetlen. Mindig is az volt. És ez nem változik. Csak erről írtam” mondta Hersh. 

Szerző: George Trenin , orosz újságíró és politológus

A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: Europe’s black hole: How much of the more than $185 billion given by the West to Ukraine has been stolen?

The fate of huge amounts of aid sent to the country is uncertain amid endemic corruption and a lack of accountability

Forrás:vilaghelyzete.substack.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához