2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Figyelmeztetések a tervezett amerikai színes forradalomra Magyarországon

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
orbán viktor nemzetközi sajtótájékoztató

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az amerikai tisztviselők és nem kormányzati szervezetek most Magyarországon az “USAID” vezetésével válnak aktívvá. Az ilyen tevékenységek általában a színes forradalom előfutárai.

Akár a kultúrpolitikáról, akár az ukrajnai konfliktusról van szó, Magyarország egyre inkább eltávolodik az Egyesült Államok vezette transzatlanti blokktól. Különösen a külpolitikában az Orbán-kormány az utóbbi időben egyre magabiztosabbá és határozottabbá vált. Sok megfigyelő most arra figyelmeztet, hogy az USA ezért megpróbálna “színes forradalmat” kezdeményezni Magyarországon. A “USAID” ügynökség újraindította a programot.

Magyarország demokratizálása
“Itt vagyok Magyarországon. Az egyik olyan ország, ahol az USAID programja újraindult” – jelentette be Samantha Power néhány napja a Twitteren keresztül. Ő az USAID igazgatója, és az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt. Power – elmondása szerint – “minden nap együtt dolgozna az emberekkel, hogy megerősítse a demokratikus intézményeket, független médiát építsen, és előmozdítsa és megvédje az emberi jogokat”. Mindaz, amire Orbán Magyarországának a transzatlanti blokk szerint égető szüksége van.

Az USA kritikusai számára az USAID kulcsfontosságú intézmény, amely a külföldi politikai befolyásoláson és az úgynevezett “színes forradalmak” előkészítésén dolgozik. Jól dokumentált, hogy az USA az USAID segítségével hogyan próbálta kiépíteni a Castro-kormánnyal szembeni kubai ellenállást. Dokumentált tény az is, hogy az USAID szorosan együttműködik a Soros-féle “Nyílt Társadalom” Alapítvánnyal.

Magyarország egyre magabiztosabb a külpolitikában. Legutóbb Orbán külügyminisztere azt mondta az amerikai nagykövetnek: “Magyarország szuverén ország”. Nem fogadnának többé olyan nagyköveteket, akik Budapesten lennének, hogy politikát írjanak elő. “Annak az időnek vége”. Az is “érdektelen” volt, hogy más államok polgárai – például a nagykövetek – mit gondolnak a magyar belpolitikáról.

Szijjártó Péter bejelentése február elején érkezett. Körülbelül egy héttel később Samantha Power közzétette videóját, hogy jelenleg Magyarországon tartózkodik. De ez nem csak szimbolikus: Power szombaton világosan megjegyezte, hogy amerikai tisztviselők és civil szervezetek éppen most kezdenek (újra) aktívvá válni Magyarországon. Ez “gyakran a színes forradalomra irányuló kísérletek előfutára” – írják az amerikai kritikusok. “Milyen színű lesz a magyar színes forradalom?” – kérdezi például a Geopolitika és birodalom blog.

Gonzalo Lira még egyértelműbben fogalmaz: “Ő (Power, jegyzet) előkészíti a mechanizmusokat Orbán Viktor megbuktatásához – “demokráciapárti nem kormányzati szervezetek”, amelyek valójában a CIA megbízottjai a provokátorok toborzására. Hamarosan zavargások lesznek Budapesten. Figyelj – mindig ugyanazt csinálják.”

Pascal-Emmanuel Gobry, a washingtoni Ehtics and Public Policy Center munkatársa így kommentálta Power megjelenését: “Nem próbálják eltitkolni”. A hatalom valójában heves szarvihart váltott ki a republikánusokból. Számukra most már teljesen vitathatatlan, hogy az USAID-t politikai eszközként használják arra, hogy nyomást gyakoroljanak a kellemetlen rezsimekre, vagy akár megdöntsék azokat. Az USAID hatalmas beruházásai Ukrajnában szintén nem titok. Orbánt, aki a legjobb kapcsolatokat ápolja Trumppal, figyelmeztetni kell.

Forrás:tkp.at

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához