2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Gázmezők lovagjai

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇦🇿🇭🇺ITT JÖNNEK AZ EXKLUZÍV RÉSZLETEK A MAGYAR RÉSZESEDÉS-SZERZÉSRŐL AZ AZERI GÁZMEZŐBEN‼️

A mező. 🗼Az 1999-ben feltárt Shah Deniz évente 29 milliárd köbméter földgázt és 60 millió hordó kondenzátumot termelő, igen jelentős szénhidrogéntartalékokkal rendelkező mélytengeri mező a Kaszpi-tenger mélytengeri talapzatán, Bakutól 70 km-re délkeletre. Ezzel a világ egyik legnagyobb termelő földgázmezője, amely több mint 218 milliárd köbméter földgázt és 371 millió hordó kondenzátumot termelt eddig ki és még jó negyedszázadig hasonló stabil hozamra lehet számítani.

Az útvonal. 🗺️ A termelő mező nagyon jó helyen is van transzport szempontjából: a a mező az Azerbajdzsánon és Grúzián át Törökországig vezető Dél-Kaukázusi gázvezeték (SCPX) egyik végénél van, ami nyugatról a transanatolian pipeline, a Transzanatóliai gázvezeték (TANAP) felé közvetlen összeköttetéssel rendelkezik, ami pedig a hatalmas Törökországon keresztül az európai vezetékszakaszig, az általunk most is elsődlegesen használt bolgár-szerb útvonalig hozza a gázt.
Az óriási kapacitású vezetékegyüttesen jelenleg évi 6-8 milliárd köbméter földgáz érkezik Törökországba és 10 milliárd köbméter tovább Európába, és van szabad kapacitás. Ráadásul mindez elkerüli Ukrajnát, ami nem csupán a háború miatt, de az ukránok folyamatosan emelt tranzitdíja miatt is rendkívül szerencsés.

A tranzakció. 💸 A mező azerbajdzsáni állami tulajdon, a földgáz kizárólagos értékesítésére és szállítására az Azerbaijan Gas Supply Company(AGSC) jogosult. A garanciális, nemzeti okból kizárólagos magyar állami tulajdonban álló MVM Csoport ebben a cégben, az AGSC-ben szerzett most tulajdonjogot (4%), egyidejűleg pedig a Southern Gas Corridor CJSC-vel (SGC) kötött megállapodással a mező kitermelésére vonatkozó kitermelés-megosztási szerződésben, ami egy nem jogi személyiségű szerződéses partnerség, belépő részes félként 5%-os kitermelés-részesedési jogosultságot. Vagyis egyszerre társasági jogi akvizíció (tulajdonszerzés) és szerződéses jogi jogosultságszerzés is történt.
Több szereplő is jelen van a mezőben a szerződéses partnerségben: az azeri SGC mellett a British Petrol 29,99%-al, az orosz Lukoil 19,99%-al, a török Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) 19%-al, vagy az iráni kötődésű, de svájci Naftiran Intertrade Company S.à r.l., a (NICO) 10%-al.

Miért jó ez hazánknak? 🇭🇺 Azzal, hogy Magyarország a portfóliójába illesztheti a stabil kitermelést, a forrásdiverzifikációs célkitűzéseit teljesíti, amit innen üzenünk az ebben a témában korábban hazudó és hazánkról lejárató videót is gyártó Pressmannak, az amerikai nagykövetségnek és magyarországi kiszolgálóiknak a médiában. A két lábbal, a szerződéses partnerségbe belépéssel és az értékesítő cégben szerzett tulajdonrésszel hazánk nagyon stabilan áll ennek a rendkívüli mezőnek a kitermelésében. Mindez a szállítás kedvező és már eleve adott útvonalának köszönhetően rendkívül stabil ellátási forrást jelent, vagyis Magyarország ellátás-biztonságának lesz egy újabb garanciális eleme. Amit pedig folyamatosan erősítünk, bővítünk és meg is védünk a minden irányból érkező támadásoktól‼️

Dr. Tóth Máté az “energiajogász”
A VDTA Budapest Bizottságának elnöke

Mi a reakciód?
👍tetszik
24
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához