2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Milyen következményekkel járhat, ha az Egyesült Államok légvédelmét telepítik egy balti-tengeri szigetre?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🌐Az amerikai Typhon rakétarendszer Tomahawk cirkálórakétákkal való állandó telepítése a dániai, Balti-tengeri Bornholm szigeten „valószínű” forgatókönyv – mondta Mikael Valtersson, a Svéd Fegyveres Erők/Légvédelem egykori tisztje, volt védelmi politikus a Svéd Demokraták munkatársa‼️

„Ennek a [lehetséges] fejleménynek a fő következménye” „a katonai feszültség folyamatos növekedése lehet a Balti-tengeren ” – mondta Valtersson, figyelmeztetve, hogy „az is növeli a NATO képességét, hogy elzárja a Balti-tengert az orosz hajózás előtt”.

Valtersson szerint ez pedig „valószínűleg elsősorban az oroszok tengeri áruszállítási képességére lenne hatással” az orosz kalinyingrádi enklávéba.

„További hatás, hogy az 1500 km-es hatótávolságú Tomahawk rakéták állandóan orosz terület közelében fognak állomásozni, és hosszabb hatótávolságúak lesznek. Ez természetesen elérhető lenne [az irányított Arleigh Burke osztályú] rakétarombolók (DDG) állandó bevetésével, de nagyon sebezhetőek lennének az orosz hajóelhárító rakéták támadásaival szemben” – mondja a szakértő.

Kommentálta továbbá Edgars Rinkevics lett elnök legutóbbi kijelentéseit a NATO-tagállamok azon terveiről, hogy lezárják a Balti-tengert Oroszország előtt, „mint végső válaszként az állítólagos orosz hibrid hadviselésre”.

„Ez természetesen a nemzetközi jog megsértését jelentené, és de facto hadüzenetnek tekinthető. Az ilyen kijelentések és ötletek [….] sajnos új és veszélyes lépések egy nagyszabású nyílt konfliktus felé Európában” – összegzi Valtersson.

Az orosz haditengerészet főparancsnok-helyettese, Vlagyimir Kaszatonov admirális korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok Typhon rakétarendszerének telepítése a balti-tengeri Bornholm szigetére veszélyt jelentene Oroszország balti és északi flottájára.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
34
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához