2024.szeptember 16.
Edit, Ciprián
Hírek 🔊

Hamis és igazi remény

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Hit, remény, szeretet. Pál apostol szeretet himnusza szerint jelenleg ez a három legnagyobb érték a keresztények számára. (Vö. Kor13, 1-13) Ezért ezeket éri a legnagyobb támadás a világtól. Napjainkban a szeretetre hivatkozva reklámozzák a két anyás és két apás „családokat”. Arról beszélnek kiugrott papok, hogy távozásuk után elmélyül a hitük. És visszaélnek sokan a keresztények közül az emberi léleknek azzal a természetével is, hogy tud és akar remélni a jóban.

A remény hamis prófétái

Ismerek egy papot, aki vak kisgyerekeknek arról papol, hogy Jézus meggyógyíthatja őket. A kicsik ezt úgy szokták érteni, hogy majd egy napon beengedik az életükbe Jézust és akkor látnak. Szegénykék mindent meg szoktak próbálni, hogy a szívükbe engedjék Krisztust, és mégsem szoktak meggyógyulni, vakok maradnak. Ez az a reménykeltés, ami a hamis próféták gyakorlata. Ennek az eredménye a hatalmas csalódás Istenben. Ezek közül a gyerekek közül sokan lesznek megátalkodott istentagadók. Jó ez nekik?

A remény a kitartás lelke

De végül is mire irányul a keresztény remény? Az az elhatározás, hogy bizalommal várjuk Isten segítségét, az remény. Vagyis a remény Isten segítségére irányul. Az igazi remény aktívvá teszi az embert és megtartja a realitások világában. Az igazi remény alázatos: tudja, hogy nem minden rajta múlik. Csak akkor ér valamit, ha szeretettel párosul. A reményben élő lélek kitart várakozásában. Isten segít, amikor szükségünk lesz rá.

Pió atya sok beteget gyógyított meg, mégis kórházat épített, ahol emberek fáradoztak más emberek gyógyulásáért. A remény, hogy aki e kórházba kerül, gyógyultan távozik nem ásta alá azt a hitet, hogy Isten tud csodásan gyógyítani. És itt értjük meg Pál apostolt. A hit, a remény, a szeretet három egymást feltételező állapota a léleknek. Ezért a remény önmagában fönn sem állhat. De miért mondom el ezt éppen most?

A magyarság reménye

A magyarság reménye, hogy egy napon a „magyar név megint szép lesz/ méltó régi nagy híréhez”. Van-e ebben valami hit és van-e ebben igazi szeretet? Ebben hazaszeretet van és a béke iránti remény. Van benne hit is, mert úgy gondoljuk, mi magyarok, hogy ezt a kitüntetést Isten adja majd nekünk. Ez nem ámítás?

Nem. Miért? Figyeljük meg az idézett Petőfi-sorokat! A magyar név lesz szép. Azaz a magyar identitás kap elismerést. Nem geopolitikai tényezővé válásról van szó. Nem gazdasági csodáról. Pusztán egy olyan világhírnévről, ami megilleti kultúránkat.

Látjuk, ahogy a minket pocskondiázó fősodratú nyugati média tevékenysége ellenére a média fogyasztók közül egyre többen tartják hazánkat a béke szigetének. Láttuk, hogy magyar vezetéssel alakult meg az EU parlamentjének harmadik legnagyobb frakciója. Látjuk, hogy a magyar miniszterelnököt keleten és nyugaton minden komoly vezető fogadta. A nevünk lesz egyre szebb. Ezt bátran remélhetjük. De csak akkor, ha megmaradunk a hitben és a szeretetben.

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
18
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
10
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek