2024.május 27.
Hella, Pelbárt, Ágoston

Hatalmas leleplezés: A kiszivárgott felvételek sokkoló állami korrupciót tártak fel az „USA által irányított” Moldovában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
moldova

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Grayzone videofelvételeket szerzett Moldova politikai és üzleti közösségének jó kapcsolataival rendelkező személyekről, akik nyíltan tanúskodnak arról, hogyan menedzselik a korrupciót az ország kormányán és gazdaságán belül, miközben felvázolják azokat a terveket, amelyek majd megfelelő díj ellenében gazdagítják a nyugati befektetőket.

Ukrajna inváziója egy globális jelentőségű konfliktus közvetlen perifériájára helyezte az apró országot, Moldovát . 

Az Ukrajnával határos , több százezer orosz állampolgárt számláló és a szakadár Dnyeszteren túli régió otthona , a makacsul nyugatbarát moldovai kormányt válságról válságra sújtja, mióta Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát.

Maia Sandu , a Tett és Szolidaritás Pártjának ( PAS ) elnöke hajthatatlan maradt, miközben szinte havi rendszerességgel visszhangzott a fenyegető ukrán invázió , az ország destabilizálására irányuló orosz összeesküvés és a hatalmas kormányellenes tüntetések zúgolódása. Kitartásának kulcsa a nyugati tisztviselők feltétlen támogatása.

A NATO- államok szponzorálása a legmagasabb kormányzati szinteken tapasztalható ipari méretű korrupció ellenére is megmaradt. Valójában, amint látni fogjuk, Moldovában a külföldi korrupciót Brüsszel és Washington támogatásával aktívan elősegítik és állandósítják , és az ő teljes tudásukkal, beleegyezésükkel, sőt segítségükkel folyamatosan folytatódik.

A Grayzone kizárólagosan szerzett videofelvételeket a chisinaui politikai és üzleti közösség számos, egymással szoros kapcsolatban álló szereplőjéről, amelyek nyíltan – és gúnyolódva – tanúskodnak arról, hogy rangsorolják az ország kormányán és gazdaságán belüli visszaéléseket , miközben különféle sémákat vázol fel a nyugati befektetők gazdagítására megfelelő díj ellenében. 

Ez a legszembetűnőbb ábrázolása annak, hogy a korrupció hogyan működik Moldovában, ami valaha is felbukkant, súlyosan kiemelve annak endemikus, intézményesített természetét.

A felvételeken a tehetős amerikai üzletembereknek kiadó tréfacsinálók felvették a kapcsolatot Stanislav Pavlovschi moldovai politikussal és ügyvéddel  és segítséget kértek ahhoz, hogy gigantikus megtérülést biztosítsanak 50 millió dolláros befektetésért Chisinauban . A csínytevők magánszemélyek, akik megkeresték a The Grayzone-t a bombafilm felvételével és névtelenségüket kérték.

Pavlovschi – az Emberi Jogok Európai Bíróságának egykori bírája és magát emberi jogi jogvédő – nagyon gyorsan azt mondta nekik, hogy egy „jó ügyvéd” és a vízzáró szerződések nem használnák őket, mivel „a korrupció mértéke” nagyon magas.” 

Majd megjegyezte, hogy az ország gyakorlatilag Brüsszel és Washington gyarmata

id%C3%A9z%C5%91jel

„ Modovát most az Egyesült Államok nagykövete irányítja … Gyakorlatilag ő irányítja Moldovát ebben a szakaszban. Több száz tanácsadója van az EU- nak … minden egyes minisztériumnál dolgoznak itt Moldovában . Tehát nagyon-nagyon szigorú ellenőrzés alatt áll az EU részéről .”

Arra a kérdésre, hogy ez az állapot hogyan működhet a magas szintű korrupció mellett, Pavlovschi azt válaszolta, hogy „tökéletesen”, „abszolút”, „zseniálisan” működik – „mindenki szereti a pénzt”. 

A jó kapcsolatokkal rendelkező befektető „közvetlen hozzáférést” ígér a kormányhoz

A csínytevőket megfelelően bemutatták számos befolyásos helyi személyiségnek, akik segíthettek nekik abban, hogy gyorsan meggazdagodjanak. 

Köztük volt Oleg Ciubuc , Vladimir Bolea tanácsadója , a moldovai parlament mezőgazdasági és élelmiszerügyi bizottságának vezetője . A kiszivárgott megbeszéléseken „vállalkozónak” is vallotta magát, akinek „fő iránya” a „befektetők és a projektfejlesztők” összekapcsolása volt.

Az „iskolabarátján”, Boleán túl , aki személyesen írja meg az ország mezőgazdasági és élelmiszerpolitikájára vonatkozó törvényeket és rendeleteket , Ciubuc felfedte, hogy testvére , Alexandru a Moldtelecom állami távközlési céget vezeti . Tagja a PAS- nak is , amelyet „nagy családként” jellemez, „közvetlenül” kapcsolódik a „kormányhoz, parlamenthez és elnökhöz”. A gyakorlatban ez olyan dinamikát hoz létre, amely nem különbözik a hagyományos maffiakartellektől: 

„Minden kollégám azt mondja nekem: „Tökéletes összekötő vagy, hogy megtaláld az A pontot, a B pontot és csatlakozz, hogy pénzt keress”… mindannyian kapcsolatban állunk egymással. Bármilyen kérdése van, az ország legfelsőbb személyéhez fordulok, aki az adott területért felelős… Ez a szép, amikor a parlamentben többségben van, mindent ez a többség alkot… Az országban minden hatalmat irányítanak. ez a többség, vagyis a „család”.

Ciubuc azt állította, ügyletkötési képessége olyan volt, hogy kapcsolatai őt ajánlották a moldovai állami befektetési vezetői posztra, de Sandu személyesen utasította el a javaslatot. Állítólag úgy érvelt, hogy „többmilliós befektetési alapokon ” kellene dolgoznia a magánszférában , amelyek „sokkal érdekesebb projektek, mint egy kis kormány alatti ügynökség”.

“Számomra most nagyon könnyű befektetőket hívni az országomba, mert 100%-ban garantálhatom a teljes politikai és biztonsági támogatást” – hancúrozta Ciubuc . „

Természetesen ebben a struktúrában minden információhoz hozzáférünk, minden részlethez az országban. És öt percre van szüksége, hogy mindent megtaláljon, amire szüksége van.

Hasonlóan vetette fel a chisinaui külföldi befektetők állami szintű védelmének kérdését Olga Melniciuc befektetési szakember is , aki korábban a moldovai állami gazdasági tanács tanácsadójaként dolgozott . Elismerte, hogy sok kívülállót visszatartott az országban a projektek finanszírozásától a „kiszámíthatóság” hiánya – hogy vajon az egyik kormány alatt biztosított kedvező feltételek továbbra is érvényesek-e egy másik megválasztása esetén.

Melniciuc szerint egy beruházás „kiszámíthatóságát és némi stabilitási biztosítékot” a kormány minisztereivel folytatott közvetlen tárgyalással, bár „nem formális kommunikációval” lehetne garantálni. A befektetőknek egyszerűen „bizonyosodniuk kell arról, hogy a kormány fő embere tudja, mit csinál”, és hivatalos támogatást kaptak törekvéseikhez, még ha csak zárt ajtók mögött is. Leírta a befektetések hivatalos „ellenőrzési” folyamatát, amely nem volt semmi ilyesmi, és nem járt alapos háttérellenőrzéssel vagy átvilágítással .

Melniciuc biztosította a csínytevőket, hogy a jól bevált moldovai fórumok , mint az Amerikai Kereskedelmi Kamara , a Külföldi Befektetők Szövetsége és az Európai Üzleti Szövetség már „nagyon aktívan kiállnak tagjaik jogaiért”, és „közvetlen hozzáférésük van” [a] miniszterelnöknek.”

„ Európa-párti kormányunk van, amelyet az EU [és] az Egyesült Államok kormánya támogat . Tehát nagy a nyugatbarát támogatás” – mondta Melniciuc . 

„És az összes szükséges dokumentumot és a társulási szerződést aláírtuk. [ EU és NATO ] tagjelöltek vagyunk … Szóval ez nagyon jó. Jó játszóteret teremt a befektetők számára.

Melniciuc úgy érezte, ez a „legjobb idő a befektetésre”, mivel az Ukrajnának Moldovára gyakorolt ​​hatása miatti háború , amely 30 százalékos inflációt is magában foglal, „bizonytalanságot” teremtett a piacon.

A moldovai médiamágnás „kezeli” a kapcsolatokat a miniszterelnökkel

Az Egyesült Államok által finanszírozott, az országban működő civil szervezetek munkatársai is szívesen segítették a külföldi befektetőket , hogy kétes konstrukciók révén gazdagodjanak. Köztük volt a Pro Dictactica oktatási képzési szervezet , amely partnere többek között Soros György Nyílt Társadalom Alapítványaival , az EU-val , a litván külügyminisztériummal és az Egyesült Államok moldovai nagykövetségével .

Bemutatta a csínytevőket a Pro Dictactica egyik kulcsfigurájának, Oxana Dragutának , aki közvetlen hozzáférést élvezett Maia Sanduhoz . A páros együtt dolgozott, amikor Sandu 2012 és 2015 között oktatási miniszter volt, Draguta pedig minisztériumának munkatársa volt, aki „az oktatásban nyújtott külföldi segítség koordinálásáért volt felelős”. Miután elnökké választották, Sandu „elhozta csapatát a kormányhoz”, ami azt jelenti, hogy Dragutának számos kapcsolata volt, amelyet ki kellett használnia.

Az egyik módszer, amelyet Dragutrának javasoltak Sandu és társai fedélzetre juttatására, az volt, hogy egyszerűen megvesztegették az adminisztrációját, és a készpénzt „magánszervezetekhez” juttatták el, amelyek ezeket a pénzeszközöket a PAS- nek továbbítanák . 

A pártkasszát illegálisan, közvetlen külföldi adomány látszata nélkül lehetett megtölteni, elképesztő kereskedelmi előnyökhöz juttatva a csínytevőket. Draguta egyetértett, és megjegyezte, hogy saját részvétele egy ilyen megállapodás elősegítésében is kényelmesen elrejthető:

„Megkereshetem őket és megkérdezhetem… Valójában az utca túloldalán vannak… Valójában én… ilyen… tagja vagyok ennek a pártnak, de nem aktív tagja.”

Hasonlóan gátlástalan megjegyzéseket tett Cătălin Giosan , egy moldovai oligarcha , aki 1999-ben megalapította a PRO TV-t , az ország egyik első, ma már legnagyobb magán műsorszóró hálózatát. 

Giosan világossá tette, hogy a hamis üzletemberek PR „partnereként” szolgálhat. Szívesen kifejtette, hogy 

„ő nem csak olyan valaki, akinek van tapasztalata a logisztikában, az építőiparban vagy bármi másban, hanem valaki, aki eligazít ebben a politikai környezetben”, megígérte, hogy segít nekik kapcsolatba lépni „a helyi politikusokkal és döntéshozókkal” és „kezelni” ezeket a kapcsolatokat az ő nevükben.

23 éve csinálom ezt [sic]. Nálunk vannak a fő hírműsorok Moldovában . Ez azt jelenti, hogy politikusok generációit láttam jönni-menni” – dicsekedett Giosan 

„Nem kérdés, hogy sikerül-e kapcsolatot teremtenünk velük. Találkoztam azokkal a kulcsemberekkel, akiket szerintem be kell és lehet bevonni ebbe a projektbe… Az egyik a kulcsfontosságú döntéshozó az adminisztrációban. Tehát azokról az emberekről beszélek, akikre szükséged van.”

Megígérte, hogy miután megbeszélésük véget ért, „gondolja el”, „hogyan lehet ilyen támogatást felépíteni… a leghatékonyabb módon”, és találkozik a helyi érdekelt felekkel, „tervet, megoldást kidolgozva”. Arra kérte a csínytevőket, hogy készítsenek „rövidet” „partnereinek”. Vacsora közben pedig találkozott a csínytevőkkel, hogy megvitassák „a politikai, gazdasági, társadalmi helyzetet, a válsághelyzetet, a háborút”.

„Akkor – ígérte Giosan –, tartok egy előadást a döntéshozatalról , a politikai döntéshozatali folyamatokról Moldovában, hogy megértsük, hogyan marad a hatalom, és hogyan születnek a döntések.”

Valóban „nem kérdés”, hogy a Giosan össze tudja-e kötni a gazdag külföldi finanszírozókat egy magas rangú kormányzati döntéshozóval. 

Moldova agresszíven EU-párti , USA-párti miniszterelnöke , Dorin Recean , aki februárban lépett hivatalba, helyi mércével mérve rendkívül gazdag . A hatósági vagyonnyilatkozatok azt mutatják, hogy több ingatlannal rendelkezik, köztük egy pazar román villával, és feleségével hatalmas összegeket kaszálnak válogatott üzleti érdekeltségeikből. 

A Reacean például három rendkívül jövedelmező helyi vállalat alapítója , köztük a US Food Network , amely a KFC moldovai üzleteit kezeli . A Giosan minden esetben részvényes is. 

Az ilyen bensőséges kapcsolat közvetlen és nagy befolyással bíró vonalat biztosít számára a kormányzat szívéhez, miközben némi támpontot ad ahhoz, hogy „hogyan születnek a döntések” az országban. 

Moldova kigúnyolja az USAID korrupcióellenes erőfeszítéseit

A The Grayzone által megszerzett felvételek még megdöbbentőbbek, ha figyelembe vesszük, hogy Moldova részt vesz az Egyesült Államok Segélyek és Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége ( USAID ) CMKI (Countering Kremlin Malign Influence) programjában. Az USAID, az Egyesült Államok hírszerzésének hagyományos kivágása égisze alatt az egykor a Szovjetuniót és a Varsói Szerződést alkotó országok hatalmas finanszírozást és gyakorlati támogatást kapnak, hogy megvédjék magukat az orosz beavatkozástól. A korrupció visszaszorítása a kezdeményezés egyik legfontosabb célja.

Ez magában foglalja a „reformorientált vezetők és a civil társadalom hangjainak” támogatását. Maia Sandu történetesen egy ilyen „reformszemléletű vezető”, ezért feldúlt győzelmét a nyugati negyedek vízválasztó pillanatként értékelték Moldova korrupció elleni harcában. Azóta rendszeresen hirdetett nagy horderejű törvénymódosításokat és kezdeményezéseket a probléma megoldására, de a kritikusok azt állítják , hogy semmit sem értek el, egyszerűen csak arra szolgáltak, hogy az elferdült hivatalnokok csoportját lecseréljék egy másikra.

Az amerikai tisztviselők nyilatkozataiból azonban ezt nem tudhatnánk. 2022 decemberében Samantha Power , az USAID vezetője és humanitárius intervenciós guru személyesen találkozott Sanduval , hogy „megvitassák az Egyesült Államok Moldova népének nyújtott támogatását ”, valamint az elnök „korrupcióellenes és demokratikus reformprogramját”. A kísérő sajtóközlemény szerint az Egyesült Államok az elmúlt kilenc hónapban 320 millió dollárt juttatott Kisinyovnek , „hogy kezelje Oroszország Ukrajna elleni háborújának gazdasági, energiaügyi, biztonsági és humanitárius hatásait ”.

Ez a megdöbbentő összeg azt követi, hogy a USAID 2017 és 2021 között a CMKI programon keresztül közel 100 millió dollárt ajándékozott Moldovának , így ez a legnagyobb kedvezményezett. 

Washington nyilvánvalóan nyugodtan viszonyult a moldovai magas szintű átültetéshez és vesztegetéshez . Amíg a nyugati oligarchák és a vállalkozások profitálnak, és a kormány minden belföldi és külföldi ügyben oroszellenes irányvonalat mutat, Washington megelégszik azzal, hogy másfelé néz. 

Ez a lehangoló valóság láthatóan nincs elveszve a legtöbb moldovai számára . Míg a közvélemény-kutatások szerint Sandu továbbra is a legnépszerűbb politikus az országban, a polgárok 57%-a nem tud megnevezni egyetlen közszereplőt sem , akiben megbízik. Valószínűleg megérezve a bábuk ingatag helyzetét Chisinauban , az EU 2023 áprilisában bejelentette , hogy „polgári missziót” küld oda az orosz „fenyegetések” ellen. 

Mégis, minél tovább őrlődik az ukrajnai háború , annál valószínűbb a kormány bukása – nem külső beavatkozás, hanem belső felfordulás miatt. Az üzletemberek, jó kapcsolatokkal rendelkező szereplők és civil szervezetek képviselőiből álló csoport, akiknek Stanislav Pavlovschi bemutatta a csínytevőket – és az általuk oly lelkesen kiszolgált nyugati oligarchákat –, bölcs dolog lehet Moldovában tömni a zsebét, amíg teheti.

Forrás:alternativhirek

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához