2024.május 4.
Mónika, Flórián

Hazudhatjuk-e azt, hogy egy férfi nővé válhat? – Carpe Deum

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

VIDEÓ: Válhat-e egy férfi nővé vagy nő férfivá? Mi történik, ha megpróbáljuk megakadályozni a pubertáskort? Földi-Kovács Andrea ezekre a kérdésekre keresi a választ a Carpe Deum legújabb részében.

A Carpe Deum transz jelenségről szóló első részében szó volt a nemi diszfória elterjedéséről, a társadalmi fertőzésről, valamint a nemi fejlődés zavarairól is. A transzneműség kapcsán azonban szintén megkerülhetetlen a kérdés: válhat-e egy férfi nővé vagy nő férfivá?

Mit mond a természet?

Az ember testében minden egyes sejtjének neme van, mind a negyven billiónak. A lényegi különbség a szaporodásban betöltött szerep és e tekintetben mutatkozik meg a legnyilvánvalóbban az úgynevezett nemváltás illuzórikus volta.

A nők és a férfiak közötti legfontosabb különbséget a genetikailag meghatározott elsődleges nemi jellegek, vagyis az ivarszervek jelentik. Az önmagukat transzneműnek valló lányok és nők azzal, hogy eltávolíttatják a mellüket és tesztoszteron hormont juttatnak a szervezetükbe nem lesznek férfiak, mert férfi ivarmirigyekkel nem rendelkeznek és nem lesznek képesek megtermékenyíteni senkit. Ahogyan a mellplasztikán átesett és péniszüktől megváló férfiak sem lesznek nők, mert nem lesz petefészkük és méhük, amelyben egy új életet kihordhatnak.

Ráadásul az eddigi legrobusztusabb felmérésben a magukat transznak valló megkérdezettek mindössze 25%-a számolt be arról, hogy valamilyen nemi átalakító sebészeti beavatkozáson esett át.

Tehát a beavatkozásokon átesettek többsége még a külső megjelenést tekintve is a már nem nő, de még nem is férfi kategóriába sorolható és fordítva.

Attól azonban, hogy az érintett nők és férfiak a külső nemi szerveiket átoperáltatják, vagy ellentétes nemi hormonokat szednek, nem váltanak nemet. Ugyanúgy férfiak maradnak, vagy nők, az eredeti biológiai nemüknek megfelelően, csak sebekkel, hegekkel a testükön. Mert a nemünk a fogantatás pillanatától mélyen a természetünkbe ágyazott valóság, ami a külsőnkkel ellentétben sem szikével, sem hormonkezeléssel nem változtatható meg.

A műtétek tömeges elterjedése

Bár tudományosan lehetetlen, hogy valaki biológiai nemet váltson, ez nem akadályozta meg a nemi átalakító műtétek tömeges elterjedését. Az Egyesült Államokban 2016 és 2019 között csaknem megháromszorozódott ezeknek a beavatkozásoknak a száma. Bármi is áll a növekedés hátterében, a robbanásszerűen terjedő transz hullámra meglehetősen jól jövedelmező iparág épült ki a nyugati államokban. A nemi átalakító műtétek piacának méretét csak az USA-ban 2022-ben 2,1 milliárd dollárra becsülték, és ez a piac 2023 és 2030 között várhatóan 11,25% -os ütemben fog növekedni.

Dr. Grossman gyermek-, serdülő- és felnőttpszichiáter. Orvosi praxisán belül a nemi diszfóriával küzdő fiatalokkal és szüleikkel foglalkozik. Dr. Miriam Grossman álláspontja az, hogy egyetlen gyermek sem születik rossz testben, a testük rendben van; az érzelmi életük az, ami gyógyulásra szorul.

Azokon az embertársainkon, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak azonosulni a biológiai nemükkel, nem akkor segítünk, ha azt állítjuk nekik, hogy meg tudják változtatni a nemüket, műtéthez, vagy hormontablettákhoz juttatjuk őket, hanem, ha abban segítjük őket szeretettel és megértéssel, orvosszakértők bevonásával, hogy el tudják fogadni a testüket és az eredeti nemüket.

Mi a reakciód?
👍tetszik
44
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
4
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek