2024.július 20.
Illés, Margaréta
Hírek 🔊

Így muszlimosodik el Európa

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
9f5d5723a7af44adba1fb381d0fe58e2

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Különböző felmérések azt mutatják, hogy néhány évtized múlva egyes uniós országokban többségbe kerülhetnek a muszlim bevándorlók. Ennek oka többek között a muszlim népesség magasabb termékenységi rátája, valamint a menekültválság, amely 2015-ben érte el csúcspontját a főként muszlim országokból a Földközi-tengeren keresztül vagy Délkelet-Európán keresztül érkező migránsokkal.

Hamarosan többségbe kerülhetnek a muszlimok néhány európai országban. A kontinens lakosságának ma mintegy öt százaléka muszlim – derül ki az Emerald Insight kutatási platform elemzéséből. Két fő tényező felelős ezért:

a muszlim népesség magasabb termékenységi rátája, valamint a menekültválság, amely 2015-ben érte el csúcspontját a főként muszlim országokból a Földközi-tengeren keresztül vagy Délkelet-Európán keresztül szárazföldön érkező menekültek beáramlásával. A menekültek elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Irakból és Eritreából érkeztek. 

Az elemzés szerint 13 olyan ország van, ahol a muszlim népesség 2085 és 2215 között többségben lesz: Ciprus (2085-ben), Svédország (2125), Franciaország (2135), Görögország (2135), Belgium (2140), Bulgária (2140), Olaszország (2175), Luxemburg (2175), az Egyesült Királyság (2180), Szlovénia (2190), Svájc (2195), Írország (2200) és Litvánia (2215). 

Szakértők szerint a növekvő muszlim népesség társadalmi, politikai és gazdasági szempontból is meg fogja változtatni Európa arculatát.

Ilyen változások lesznek például a mecsetek elszaporodása, a hangszórókból történő imára hívás, a halal élelmiszerek és termékek kereskedelmi forgalomba hozatala, a ramadánnal összeegyeztethető munkaterhelés és szabályozható munkaidő, a muszlim lakosságot támogató új törvények és a külföldi kormányok növekvő beavatkozása az európai politikai döntésekbe.

Az elemzők kiemelik, hogy eleinte az iszlámellenes politikai pártok is szépen lassan háttérbe szorulnak, miután a muszlim népesség többségbe kerül. Ezek a társadalmi, politikai és gazdasági változások pedig az európai társadalom számára fájdalmas alkalmazkodási időszakokat hoznak. Vannak olyanok, akik civilizációs sokkról beszélnek.

– A Marokkóval és Törökországgal aláírt migrációs megállapodások és a legradikálisabb muszlim népességgel szembeni szélsőséges jóindulat táplálja a baloldal politikai klientelizmusát Belgiumban. Ez egy olyan demográfiai bombát nyit meg, amely az országot Európa első muszlim államává teheti. Belgiumban az iszlamistáknak fontos közvetítői vannak a helyi politikai osztályban, de az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is – írta nemrég a Causeur című francia magazin, amelyet az Israel National News izraeli hírportál szemlézett.

2020-ban a Statbel belga statisztikai hivatal szerint a lakosság 67,7 százalékát belga származásúak tették ki. Tíz évvel azt megelőzően pedig a lakosság aránya 74,3 volt ugyanebben a csoportban. Ami a muszlimok arányát illeti, az várhatóan meredeken tovább emelkedik majd.

A vallási és közéleti kérdésekkel foglalkozó Pew Research Center’s Forum szerint Belgiumban 2030-ban 1,1 millió muszlim él majd, ami 80,96 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. 

Eközben a francia Insee nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint a muszlimok a francia lakosság 10 szalékát tették ki már 2020-ban is. A problémát a radikális iszlamizmus terjedése okozza. Franciaországnak valóban traumatikus tapasztalatai vannak a gyilkos iszlamizmusról. Az elmúlt tíz évben közel 300 halálos áldozatot követeltek az iszlamista támadások: a Bataclanban és a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlás, a nizzai teherautós támadás, lefejezett papok, zsidók elleni gyilkosságok jelzik, hogy nagy a baj.

Spanyolországban is egyre több a muszlim, a Spanyol Iszlám Bizottság titkára korábban elmondta, hogy a muszlim lakosság száma az elmúlt 30 évben megtízszereződött és meghaladta a 2,5 milliót – nem hivatalos források szerint pedig a 3 milliót. Mohamed Ajana hozzátette, hogy a spanyolországi muszlim lakosság, amelyet a múltban pusztán bevándorlóknak tekintettek, ma már fontos helyet foglal el a spanyol állampolgárok között. Jelenleg 53 iszlám szövetség és mintegy kétezer mecset van az országban.

Forrás:Magyar nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához