2024.június 19.
Gyárfás, Romuald

Ilyen az, amikor az amerikai szervezetek pénzén oknyomoznak magyar újságírók

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
szövegtüz

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

„Orbán Viktor lengyel propagandistájának leleplezése” – címmel jelent meg egy komolynak szánt, de valójában bagatel megállapításokkal operáló „oknyomozó” anyag, egy alig ismert angol nyelvű weboldalon, a vsquare.org-on. Kicsit utánajártunk, hogy ez az eddig ismeretlen „oknyomozó” portál miért is kezdett hirtelen Orbánnal, a lengyel választásokkal és Magyarországgal foglalkozni, és nem meglepő módon megtaláltuk a háttérben az összes olyan szereplőt, akiket idehaza már jól ismerünk, és, akik valamilyen  rejtélyes oknál fogva mindig feltűnek olyan projektek körül, amelyet Amerikából is finanszíroznak. Az alábbi írásban bemutatjuk, hogy miként is működik a nemzetközi hálózat.

A már említett vsquare.org az Orbánról és a lengyel propagandistákról szóló cikkében azt sejteti, hogy Orbán a lengyel választásokba is beavatkozott. Erre bizonyítékként az „oknyomozó” portál azt hozza fel, hogy

– a magyar miniszterelnököt lengyelek is követik,

– a magyar miniszterelnök posztolt a Twitter-oldalára a lengyelekről,

– illetve, hogy van egy lengyel Twitter-oldal, ami egyetért a magyar kormány politikájával, és ott a magyar kormányt dicsérő posztok jelennek meg.


Szóval elég egyértelműen látszik, hogy ezek nem feltétlenül gránit-szilárdságú érvek, és így egymás mellé rakva sem mindent elsöprő, mindet is lebuktató megállapítások. Pedig a cikk nagyjából ezekkel a tézisekkel próbálja bizonyítani, hogy itt hatalmas beavatkozás történt Orbán részéről a lengyel választásokba.

A legérdekesebb az egészben az, hogy a lengyel nyelvű, Orbán Viktor nevében készült Twitter oldalnak semmi köze a magyar kormányhoz, ezt maga a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a lengyel származású szimpatizáns is cáfolta.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint Orbán Viktor hivatalos közösségi média fiókjait a Miniszterelnökség online kommunikációs osztályán dolgozó négy ember kezeli, a lengyel fiók pedig „nem hivatalos”.

A lengyel férfi pedig magának „a híres oknyomozó” portálnak mondta el, hogy ezt csak szabadidejében és Orbán „rajongójaként” teszi, mindenféle ellenszolgáltatás vagy a magyar kormányhoz fűződő kapcsolat nélkül.

Tehát itt gyakorlatilag arról van szó, hogy valaki csinált egy lengyel nyelvű Orbán Viktor Twitter csatornát, amin posztol. A vsquare.org nevű „oknyomozó portál” pedig ezen felindulva tendenciózus sugalmazásokba kezdett a választásokba történő beavatkozások és orosz befolyás meg egyebek mentén.

Természetesen ezt az angol nyelvű cikket – ahogy lenni szokott – a budapesti balos lapok egyből átvették.

Például itt van a HVG:

Vagy a Tőzsdefórum:

image 30

De a vsquare.org hivatkozási alap a Telexnél, az Indexnél, a 444-nél és a 24.hu-nál is. Tehát ha valamit ott megírnak, akkor az szinte azonnal megjelenik az összes baloldali lap felületén. 

De mi is ez a titokzatos külföldi lap?

Megnéztük, hogy pontosan kik és, miért is csinálják ezt az angol nyelvű lapot, amelyiken szó szerint csüngenek a hazai balosok újságírók. Ha felütjük az impresszumot, akkor ismerős nevekkel találkozunk, és a névsor magyarázatot ad sok mindenre.

Ők a magyar nyelvű szerzők:

– Panyi Szabolcs – a Direkt36 munkatársa,

– Bodoky Tamás – az Átlátszó főszerkesztő-alapítója,

– Fülöp Orsolya – a Magyar Narancs és az Átlátszó munkatársa,

– Zubor Zalán – az Átlátszó munkatársa,

– Pethő András – a Direkt36 munkatársa,

– Wirth Zsuzsanna – a Direkt36 munkatársa,

– Szabó András – a Direkt36 munkatársa,

– Márton Kamilla – a Direkt36 munkatársa,

– Galavtis Patrik – a Klubrádió munkatársa.

A névsor magáért beszél. Klasszikus balos újságírók mellett a Direkt36 „magyarországi” oknyomozó portál szinte összes munkatársa bedolgozik, vagy együtt dolgozik ezzel a külföldi lappal.

A vsquare.org egyébként azt írja magáról, hogy ők egy hiteles oknyomozó újság, akik küzdenek a dezinformáció és a befolyásolási kísérlet ellen.

Szerintük: „Közép-Európában a populizmus és a társadalmi polarizáció erősödik, a független újságírás tere pedig évek óta szűkül. A régióra vonatkozó megbízható információk jövője forog kockán. Küldetésünk: hogy tényekkel ellenőrzött, mélyreható tudósítást nyújtsunk Közép-Európa fontos témáiról (…), amelyek felhívják a figyelmet a közép-európai régiót érő kritikus veszélyekre. A mi történetünk A „VSquare” név a „V4”-ből származik, amely a Visegrádi Négyek országcsoportjának rövidítése, amely Csehországból, Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából áll.”

Természetesen függetlenek is, mint írják: „tevékenységünk támogatásához támogatást és egyéni adományt is elfogadunk, de szerkesztői döntéseinket teljesen függetlenül hozzuk meg.Áthatolhatatlan falat tartunk fenn szerkesztői döntéseink és a támogatók között. Nem függünk az értékesítéstől vagy a reklámtól. Mi non-profit, függetlenek, nyomozók vagyunk, és az újságírás iránti szenvedély vezérel bennünket.”

És most nézzük meg, hogy a szenvedély tűzét ki táplálja, vagyis, hogy kiktől is kapnak támogatást.

Nem meglepő módon elég keményvonalas amerikai szervektől, mint például a NED-től (National Endowment forDemocracy), a German Marshall Fund-tól vagy éppen a Soros által is pénzelt European Data Journalism Network-tól.

A NED-ről már nagyon sokszor írtunk, ők voltak azok, akik a magyar baloldal mögött is felsejlettek. Őket a köznyelv csak a CIA meghosszabbított kezének titulálja. Sőt, erről maga az amerikai szervezet egyik alapítója – Allen Weinsteint – beszélt, aki szerint „amit ma csinálunk, annak nagy részét 25 évvel ezelőtt a CIA rejtetten csinálta.” A NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön, az amerikai titkosszolgálat rajta keresztül próbált már a 90-es évek óta kormányokat megbuktatni, különböző országok belügyeibe beavatkozni.  

Tehát jól látható, hogy miképp működik a nemzetközi hálózat. Van egy mínuszos hír, mely szerint valaki létrehozott egy Orbán Viktorral szimpatizáló lengyel oldalt, ezt egy nemzetközi csoport felhasználja arra, hogy Orbánt és a magyar kormányt összemossa mindenféle szélsőségesekkel, majd az „oknyomozás” eredményét itthon, külföldinek eladva a balos lapok szépen prezentálják. Az egész szervezet mögött pedig támogatóként, partnerként vagy egyszerű mecénásként megtaláljuk a legkeményvonalasabb amerikai demokrata háttérszervezeteket.

Forrás:Tűzfalcsoport

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek