2024.május 6.
Ivett, Frida, Judit, Yvett

Karácsonyi képeslap

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
karacsony2023

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Amikor a családok a karácsonyi ajándékok eljuttatását tervezik, akkor gyakran hangzik fel a kérdés, hogy például Zsófinak vagy Dénesnek a Jézuska hozza-e az ajándékot. Mert ha egy olyan családnak vinnénk becsomagolt tárgyakat, ahol a gyermekek hisznek abban, hogy Jézuska hozza a fa alatt talált meglepetéseket, ott barbárság lenne karácsonykor egymásnak átadni ajándékokat. Hogy ezt kikerüljük nagy családi „összeesküvésekbe” kezdünk. Kinek nagyobb játék ez?

Mindenkinek Jézus hozza az ajándékot

Karácsonykor a legnagyobb esemény, ami megtörténhet, ha ráébredünk, hogy mi, emberek egymásnak vagyunk ajándékok. S mivel valamennyien teremtmények vagyunk, a mi ajándékba kapott társunk, szülőnk, gyermekünk Jézustól kapott legértékesebb ajándékaink. Mert minden Jézus által teremetetett: mi is, és minden ember, akivel kapcsolatba kerülünk. És ezekben a kapcsolatokban még ünnepekkor is ott van a töredezettség. Ha az égő gyertyák fényénél mégis együtt tudunk énekelni, és békésen tudunk vacsorázni, akkor még egy fontos dolgot megértünk a keresztény ünnepekből.

Az ünnephez át kell öltözni

Az ünnepi légkör megőrzése a család felnőtt tagjainak feladata. Nehéz feladat. Napok óta tart az ötletelés-bevásárlás-csomagolás-sütés-főzés munkamenete. Mindenki fáradt és izgatott. Ahhoz, hogy lélekben a betlehemi jászolnál legyen, mindenkinek át kell öltöznie. A szép ruhák, amiben elkezdjük a karácsony esti ünneplést nem csak a testnek, de a léleknek is kellenek. Öltsétek magatokra Krisztust – mondja Pál apostol. (Vö. Róm13, 14) De milyen Krisztus?

Isten szeretet

Jézus ezen az estén egy csecsemő. Emberi agya éppoly tapasztalatlan, mint minden más újszülötté. De azokban a finom érintésekben, amivel Mária és József részesíti, már most benne van az érzelem, mely egyetlen meghatározója lesz felnőtt kora minden lépésében. Jézust szeretetben fogadják. Olyan gazdag ebben a Szent Család, mint senki más a földön, se előtte, se utána.

Amikor Jézust öltjük magunkra, akkor szeretetbe burkolódzunk. És ez a ruha érdekes természetű. Egyrészt visszapattan róla minden bűn, másrészt kétszeresen áttöri minden sértés. A szerető ember sérülékenyebb, de ugyanakkor a gyógyulása biztos esemény. Ezért bátran ölthetjük magunkra Krisztust.

Az ünnep játék

És van a családi karácsonyozásnak egy kedves arca. Mikor azt játsszuk, hogy Jézus nálunk járt, akkor a világ legnagyobb igazságát játsszuk el. Mert Jézus valóban a földön járt. És ezen az estén is nálunk jár. Láthatatlanul. A szívünkben. Erről szól az ünnepi játék.

Boldog karácsonyt!

:christmas_tree:

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához