2024.június 21.
Alajos, Leila

Ferenc pápa: Betlehemben a fegyverek zaja ma sem ad helyet a gyermek Jézusnak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
636310465549990763 popefrancis

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ferenc pápa beszédében felidézte, hogy Jézus születése idején népszámlálást tartottak. Megjegyezte, Jézus születésekor Betlehemben a népszavazás számaival voltak elfoglalva, jártak-keltek az emberek, erről-arról beszéltek, nem adtak szállást Jézusnak, aki mellett csak Mária, József, a pásztorok és a három király voltak. Tőlük tanuljunk – mondta a pápa.

Miközben a császár a világ lakosait számlálta, Isten majdnem elrejtőzve lépett a világba; miközben az uralkodó megpróbált a történelem nagyjai közé emelkedni, a történelem Királya a kicsiség útját választotta. A hatalmasok közül senki sem vette őt észre, csak néhány pásztor, aki a társadalom peremére szorulva élt

– hangoztatta Ferenc pápa.

0284ddbd73154f319225b8a1b70a781e
Leveszik a kendőt az oltárnál elhelyezett jászolról, amelyben a gyermek Jézus szobra fekszik  (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

Szenteste szívünk Betlehemben van, ahol a béke hercegét, Jézust a „háború vesztes logikája elutasítja, a fegyverek üvöltésével, amelyek ma is megakadályozzák, hogy szállásra leljen a világban” – idézte az egyházfő Lukács evangéliumának Jézus születésére vonatkozó részét.
A pápa úgy vélte, az emberek diktálta történelemben a világ hatalmat és dicsőséget keres, mindent sikerrel és eredménnyel mér, számokkal, pontosan úgy mint egy népszámlálás során. A teljesítmény rögeszméjében élünk – fogalmazott. – Isten nem teljesít, nem felülről lefele hat erővel, hanem alulról, szeretettel – tette hozzá.
 

A pápa szerint az emberek gyakran pogány istent imádnak: hatalmas úrként képzelik el, aki a világi sikert, a fogyasztás bálványozását támogatja. Olyan istent, aki távol van és sértődékeny, segíti, aki szerinte jól viselkedik és megharagszik a rosszakra. Egy emberre formázott istent, aki csak arra hasznos, hogy megoldja a problémáinkat, megszabadítson a bajoktól, és sajátjait segíti másokkal szemben.


Ezzel szemben az igazi Isten „nem használ varázspálcát, nem a mindent és azonnal kereskedelmi jelszó istene, nem ment meg minket gombnyomásra, hanem a közelünkben van, hogy belülről változtassuk meg a valóságot” – fejtette ki Ferenc pápa. Hangoztatta, a karácsony sem a mézes-mázos érzelmek és a világi kényelem keverékének ünnepe, a jászol Isten arcát fedi, ami nem más, mint irgalom, könyörület, szeretet.
 

Ferenc pápa kijelentette, miközben úgy érezzük, hogy teljesítményünk nem felel meg az ítélkező és megbocsátani nem képes világban, amelyben gyengeségeink, bukásaink, problémáink miatt alkalmatlannak látszunk, Jézus számára mindenki értékes: 

egyetlen ember sem számít puszta számnak, mindenkinek arca van

– mondta a pápa.

ee4e9607a09b406b9a381fc0acbe9a20
A 87 éves egyházfő ülve követte a szertartást (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A fényárban úszó Szent Péter-bazilika teljesen megtelt egyháziakkal és hívőkkel. A Vatikán adatai szerint 6500-an vettek részt a szertartáson. Aki nem fért be a bazilikába, a téren kivetítőkön követte a misét. A mise elején levették a kendőt az oltárnál elhelyezett jászolról, és a gyermek Jézus szobránál népviseletbe öltözött gyerekek helyeztek el virágot a kontinensek képviseletében, az idén Olaszországból, Mexikóból, Elefántcsontpartról, Indiából és Koreából. 
A 87 éves egyházfő ülve követte a szertartást. A misén kínaiul imádkoztak a pápáért és a papokért, franciául a kormányzókért és a befogadást kereső migránsokért, arabul a békéért és a fegyverek zajának elnémulásáért, portugálul a gyermekekért és a törékeny emberekért, végül vietnámi nyelven azokért, akik nem hisznek Istenben vagy elveszítették hitüket.


Kiemelt volt a biztonsági készültség: a Szent Péter tér körül az olasz csendőrség és rendőrség páncélos járművei sorakoztak fel az európai fővárosokból jelentett terrorveszély miatt.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek