2024.április 16.
Csongor, Bernadett

Kató Béla: Helyet készíteni Jézusnak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
vl20210926 8966

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke nyitottságra, elfogadásra és befogadásra ösztönöz idei karácsonyi pásztorlevelében.

„Nemrég hatalmas visszhangot váltott ki Németországban és a nemzetközi sajtóban, hogy a német külügyminiszter utasítására eltávolították a keresztet Münster városházának Béke-terméből. A politikus protokolláris okokra hivatkozva vétette le a feszületet a G7 gazdasági csúcstalálkozó idejére. A kereszt 482 éve része a teremnek, és arra még soha nem volt példa, hogy onnan elmozdítsák. A feszületnek nem volt helye többé a városházán” – fogalmaz karácsonyi pásztorlevelében Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

ajton templomszenteles lakasok erek kato bela semjen zsolt foto kgb 8

Mint írja, „a mai világban szinte minden átvette a vendégfogadónak a szerepét, és majdnem sehol sem látják már szívesen Jézust”. Meglátása szerint ma mindenkit és mindent el kell viselni, „tolerálni” kell, kivéve a Megváltót. „Kevés hely van már számára a mindennapi beszédben. Kevés hely van számára a munkahelyeken, az iskolákban – nem is beszélve a politikáról.”

A püspök ugyanakkor rávilágít: „Néha még a mi életünkben sincs számára hely. Közülünk is sokan panaszkodnak, hogy »tele van az életük«, és már nem fér bele semmi.” Kató Béla pásztorlevele szerint elteltünk a gondokkal, programokkal, még gyerekeknek sem fér bele a sok tennivaló mellett a vallásóra, a felnőtteknek pedig nincs idejük a vasárnapi istentiszteletre, közösségi alkalmakra. „Így nem csoda, hogy Jézus idegen számunkra. Szinte zavaró, ha róla beszélnek, vagy ha ő szól hozzánk. Hány és hány családban ünnepelnek úgy, hogy karácsonykor még a nevét sem említik meg, Isten fia kívül reked otthonainkból” – fogalmaz a püspök.

„Kedves testvéreim! Kérlek titeket, hogy e karácsonyon készítsetek Jézusnak egy kis helyet. Szoruljatok összébb, mert minden csak az ember akaratán múlik, és valójában mi döntjük el, mi a fontos és mi nem” – írta az Erdélyi Református Egyházkerület vezetője.

„A karácsony igazi örömüzenete az, hogy az Isten befogadott bennünket, utánunk jött, hogy mi is hazajöhessünk. Halljuk meg ezt az örömhírt úgy, hogy forduljunk feléje, váljunk nyitottakká, elfogadókká, s tudjuk befogadni tiszta szívből a felkínált kegyelmet, irgalmat és szeretetet. Isten áldjon meg bennünket” – írta Kató Béla püspök.

Forrás:Maszol.ro, Nyitókép Végh László / Válasz Online

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek