2024.október 16.
Gál, Margit, Hedvig
Hírek 🔊

Kegyetlenül visszavágott Brüsszel: két napig érezhették biztonságban magukat a lengyelek

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Sokatmondó kijelentést tett az egyik uniós szóvivő.

Az EU kapcsolatban áll Lengyelországgal a menedékjog ideiglenes felfüggesztésére irányuló kormánytervezettel kapcsolatban – jelentette ki az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szombaton közölte, hogy kormánya kedden új migrációs stratégiát terjeszt elő,

melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz. Tusk bejelentése szerint a kormány követelni fogja EU-ban a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását, mert „köztudott, hogyan él vissza Lukasenka és Putyin (fehérorosz és orosz elnök), az embercsempészek és az emberkereskedők ezzel a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben”.

Megérkezett a brüsszeli reakció

Anita Hipper uniós szóvivő az ezzel összefüggő újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: „fontos és elengedhetetlen, hogy az unió megvédje a külső határokat, mégpedig Oroszországtól és Fehéroroszországtól, amelyek az elmúlt három évben nagy nyomást gyakoroltak a határvédelemre, ez pedig aláássa az EU egészének biztonságát.”

Ugyanakkor – tette hozzá – a tagállamoknak kötelező biztosítani a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést.

A szóvivő szerint a bizottság továbbra is azon dolgozik, hogy a tagállamok rendelkezzenek a szükséges eszközökkel az ilyen típusú hibrid támadásokra való reagáláshoz.

„A tavaly decemberi EU-csúcson a tagállamok vezetői elítélték a hibrid támadásokat, közte a harmadik országokból érkező migránsok politikai célokra való felhasználását. És itt Oroszország és Fehéroroszország különleges esetére gondolok” – emlékeztetett. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság mindig is együttműködött a tagállamokkal a Moszkva és Minszk által indított hibrid támadások elleni fellépésben.

„Mindent megteszünk azért, hogy támogassuk a tagállamokat például az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségen (Frontex) keresztül. Emellett a hibrid fenyegetésekkel szembeni fellépéshez felhasználjuk eszköztárunkat és a NATO-val folytatott együttműködésünket. Ugyanakkor léteznek nemzetközi egyezményekből és az uniós jogból eredő kötelezettségeink is” – mutatott rá az uniós szóvivő.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
4
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához