2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

Kérdések és válaszkísérletek a Jelenések könyvével kapcsolatban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hiteleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Amikor a Biblia valamelyik könyvét olvasni kezdjük, két tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az egyik, hogy a Szentírás kinyilatkoztatás, tehát Isten szava az emberhez. A másik, hogy a Biblia irodalmi alkotások összessége. Ez igaz a Jelenések könyvére is. Mi következik ebből?

Minden irodalmi alkotásnak van célja és valamilyen műfaja. Amikor elolvassuk a teremtéstörténetet, akkor nem a világ keletkezésének tudományos leírását kapjuk. Kapunk viszont fontos tanulságot. Ez nagyjából így foglalható össze: a világot Isten teremtette, az embert is, aki társara szorul és feladata, hogy őrizze és művelje a „kertet”, azaz a földet. Attól, hogy a tudomány megalkotta a világ keletkezéséről az ősrobbanás elvét, az a tény, hogy Isten a teremtő nem sérült, hiszen Isten teremthet fejlődő univerzumot is. Miért mondom most el mindezt? Azért, mert a Jelenések könyvének is van központi mondanivalója – és nagyjából ez az, amit könnyű megérteni belőle, minden mást nehéz. Minden másról rengeteg kérdés merül föl az emberben. Vegyük sorra ezeket a kérdéseket!

Mi a könyv központi mondanivalója?

A könyv központi mondanivalója az, hogy Isten a történelem Ura. Hogy ő az egyetlen Úr. Bár a történelmet megpróbálja a gonosz irányítani, sosem fog neki sikerülni. Amit látunk az az, hogy a jó és a rossz állandó küzdelemben áll, de nem kétséges, hogy ki lesz a győztes.

Mikor jön el a küzdelem vége?

A Jelenések könyve nem ad erre a kérdésre pontos választ. El kell jönnie az Antikrisztusnak, aki rombol és embereket gyötör, de őt is le fogja győzni Isten.

Ki az Antikrisztus: Hitler, Sztálin, Pol Pot, Lenin…?

A Jelenések könyve beszél az Antikrisztusról, akit sokan a történelem valamelyik diktátorával azonosítanak. Ez az azonosítás lénygében lehetetlen. A könyvben látomások vannak. A látomások szereplői a legtöbb esetben nem beazonosíthatók. Így nem érdemes találgatni, hogy ki az Antikrisztus. És ez a próbálkozás egy másik problémát is fölvet.

Dekódolható-e a Jelenések könyvének szimbólumrendszere?

A rövid válasz egy szó: nem. A Jelenések könyve látomásokat tartalmaz. Sok benne a szimbólum, de az egész olyan, mint egy izgalmas film bevezető képsora. Ha egy operáról lenne szó, akkor a könyv egy nyitánynak felelne meg. Minden benne van, ami a műben fontos. A könyv képsorai inkább összességükben hatnak ránk. Azt kell éreznünk az olvasása közben, hogy a jó és a rossz harca a történelem, de egyszer minden háborúnak vége lesz. Addig mégis annyi a szenvedés… Miért?

Miért szenved az egyház és az ember?

Sosem érti meg a Jelenések Könyvét, aki nem tekinti az emberiség egészét felelősnek a történelem alakulásáért, aki nem tudja, hogy a földön bűn van, aki nem hiszi, hogy a történelem Ura az Isten, aki nem tart attól, hogy egyszer eljön az Antikrisztus. A felelősség azonban nem kollektív, a büntetés mégis globális méretű. A felelősség mindenkinek a saját életéért és tetteiért van. Az emberi szenvedés a bűn által jött a világra. Az ember tehet róla, hogy miben él.

A rosszat úgy is felfoghatjuk, mint megpróbáltatást. Isten számít a hűségünkre és kitartásunkra. Ami személyes szinten igaz, az igaz a világ és egyház egészére is. Megpróbáltatásokon kell keresztül mennünk. Ebben követjük Krisztust, aki engedelmes lett a halálig.

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához