2024.június 25.
Vilmos, Viola, Vilma

Kijev döntött az EU helyett, nincs több orosz gáz

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
51528029 3927319 c66f70a27b4371d27ae74f71780649d1 wm

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az ukrán Naftohaz nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést – mondta Olekszij Csernyiszov, a vállalat vezérigazgatója.

„Most nem tudjuk meghosszabbítani ezt a szerződést, bár az Európai Unió (EU) a következő hónapban felvetheti ezt a kérdést” – mondta Olekszij Csernyiszov, a Naftohaz vezérigazgatója a Deutsche Welle Business Newsnak adott interjújában. A vállalat vezetője elmondta, eddig csak azok miatt az országok miatt tartották fenn a szállítást, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal.

Csernyiszov egyúttal felszólította az EU-t, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, amely az orosz gázfüggőség megszűnését célozza, méghozzá a tervezettnél korábban, 2027-ig. Az interjúban kitértek arra is, hogy az EU-ban több ország is cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, miközben a Kreml parancsára egész falvakat tettek a földdel egyenlővé. A vállalat vezérigazgatója ezt csak úgy kommentálta:

Nevetséges Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárolunk. És látjuk, hogy Oroszország fegyverként használta a földgázt és a kőolajat. Az energiát fegyverként használták.

„Mi pedig azt mondjuk, hogy az olcsó gáznak ára van” – folytatta, hozzátéve, hogy néhány európai ország ismeri ennek az árát, csakúgy, mint Ukrajna. Szerinte minél gyorsabban mondanak le az európai országok az orosz gázról, annál jobb.

Ukrajna, mint energetikai csomópont?

Olekszij Csernyiszov megjegyezte, tudja, hogy idő kell, amíg végleg leállítják az EU országai az orosz gázfüggőséget. Mint fogalmazott, „mindannyian megértjük, hogy az alternatív gázellátás kapacitása és lehetőségei, különösen az LNG-terminálok révén, korlátozottak”. A Naftogaz vezetője ugyanakkor meg van győződve arról, hogy Ukrajna a jövőben az EU energetikai csomópontjává válhat.

Mindannyian tudjuk, hogy Ukrajnának van egy stratégiai fontosságú eszköze – a föld alatti gáztárolók. A legnagyobbak egyébként Európában – 31 milliárd köbméter. Ezt az európai országok használhatják

– mondta Csernyiszov.

Elmondása szerint Ukrajna a harmadik legnagyobb földgáztartalékokkal rendelkező ország Európában, és a meglévő gázszállító rendszernek köszönhetően ez az erőforrás az Európai Unióba is eljuttatható.

Forrás:Index

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek