2024.október 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf
Hírek 🔊
Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇨🇳🇹🇼 Az Atlantic Council hosszú tanulmányt tett közzé arról, hogy hogyan fog megvalósulni a kínai tengeri blokád Tajvan ellen, és mit kell tennie az Egyesült Államoknak a blokád ellen.‼️

🔸 Tajvan rendkívüli módon ki van téve a tengeri blokádveszélyének. Tajvan tengeri kereskedelemtől való függőségét bizonyítja a bruttó hazai termékének (GDP) a kikötői tevékenységéhez viszonyított egyensúlytalansága: Tajvan a világ huszonegyedik legnagyobb gazdasága a GDP alapján, ugyanakkor a világ hatodik legtöbb konténerszállító kikötőjét igényli, hogy fenntartsák a gazdasági tevékenység ezen szintjét. Tajvan legnagyobb sebezhetősége az energiaágazat, mivel energiája közel 98 százalékát a tengeri kereskedelem keretében bonyolítja.

🔸 A Kínai Népköztársaság előnyben részesítené a „nem kinetikus blokádot”, ahol a Kínai Népköztársaság a tömegből származó előnyöket használná fel – amelyet a világ legnagyobb haditengerészete és parti őrsége, valamint a kormány által finanszírozott és kormány által ellenőrzött tengeri milícia teszi lehetővé –, hogy megakadályozza a kereskedelmi hajózást belépés Tajvan kikötőibe. A KNK sikeresen alkalmazta ezt a taktikát más, kisebb vitákban Vietnammal és a Fülöp-szigetekkel a Dél-kínai-tengeren található Spratly-szigetekről, kis léptékben.

🔸 Az Egyesült Államok jelentős hátrányban van a haditengerészetében lévő hajók számát tekintve a KNK-hoz képest. 2005 és 2022 között a Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészete (PLAN) 135 hajóval bővítette készletét, míg ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok haditengerészete mindössze kettővel, és az Egyesült Államok folytatja a hajók visszavonását anélkül, hogy cseréket adna hozzá.

🔸 A Kínai Népköztársaság a nem kinetikus blokád részeként valószínűleg olyan taktikákat alkalmazna , mint például kereskedelmi hajók döngölése, tengeri aknák bevetése , jól látható tengeri hírszerzés, megfigyelés és felderítés (ISR), valamint katonai repülőgépek jelenléte a tajvani légtérben vagy annak közelében, kínaiak A parti őrség (CCG) zaklatja és megkísérli a „bűnüldözési” tilalmat, a hajókat TERVEZNI, amelyek akadályozzák a tranzitot, és jól látható élőtüzelő gyakorlatok

🔸 Az Egyesült Államoknak és a régió más országainak fokozniuk kell erőfeszítéseiket a tajvani gazdaság fenntartása és az elrettentés politikájának újraélénkítése érdekében, elriasztva a Kínai Népköztársaságot a Tajvan elleni további offenzív akcióktól. Az Egyesült Államok összehangolt stratégiai üzenetek elítélésével ellensúlyozhatná Tajvan blokádját, különös tekintettel a Kínai Népköztársaság fellépései által a világgazdaságnak okozott károkra, a Kínai Népköztársaság elleni célzott szankciókra, amelyek korlátozzák a globális pénzügyi piacokhoz és a kritikus technológiához való hozzáférését, valamint a tengeri ISR. folyamatosan bevetésre kerül a KNK intézkedéseinek dokumentálására, a kereskedelmi hajózás átjelölése olyan koalíciós nemzeti lobogókra, amelyeket a KNK habozna megtámadni, a kereskedelmi hajózást a KNK-erőkön keresztül koalíciós haditengerészeti hadihajókkal kísérni, az aknaelhárító erők aknamezőket azonosítani a kereskedelmi hajózáshoz, hogy elkerüljék és védekező kiberműveletek.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához