2024.szeptember 19.
Diána, József
Hírek 🔊

Lavrov nevetségessé tette az Északi Áramlatot szabotáló „búvárok a kis hajón” elméletet

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nevetségessé tette a német média azon állításait, miszerint az Északi Áramlat vezetékeket egy kis búvárcsoport robbantotta fel egy „kis hajóval”.

Az Északi Áramlat vezetékeket, amelyek a Balti-tengeren keresztül orosz földgázt szállítottak Németországba és Nyugat-Európa más részeibe, 2022 szeptemberében víz alatti robbanások sorozatával szabotálták a dán Bornholm sziget közelében.

Több nyugati lap arról számolt be, hogy a szabotázsért egy ukránbarát búvárokból álló kis csapat volt felelős, akik egy jachtot béreltek, hogy áthajózzanak a Balti-tengeren és tönkretegyék a gázvezetéket.

A médiajelentéseket kommentálva Lavrov így reagált: „Öt ember ült, ivott, nevetgélt, és úgy döntöttek: »Miért nem robbantjuk fel az Északi Áramlat vezetékeit?«. Volt búvárképzettségük, állítólag béreltek egy kis hajót, elhajóztak oda, ahol az Északi Áramlatok áthaladnak, lementek, robbanóanyagot helyeztek el és felrobbantották” – mondta.

Ha valaki valóban elhiszi ezt a verziót, akkor csak olyan emberek lehetnek, akik félnek az igazságtól, és minden lehetséges módon próbálják védeni a bűnöző kijevi rezsimet” – vetette fel.

Lavrov elmondta, hogy Oroszország a számos kérés benyújtása ellenére még mindig nem kapott semmilyen információt a német hatóságoktól a nyomozásról, és azt állította, hogy a vizsgálatból hiányzik az átláthatóság.

Közben Dánia és Svédország, amelyek szintén figyelmen kívül hagyták Moszkva minden kérését, közölték, hogy lezárták az Északi Áramlat robbanásaival kapcsolatos nemzeti vizsgálataikat – jegyezte meg a miniszter.

„Nem fogunk lemondani erről a témáról, továbbra is törekedni fogunk az átlátható vizsgálatra, amelyet az USA, Nagy-Britannia és szövetségeseik minden lehetséges módon blokkolnak” – mondta Lavrov.

Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes képtelenségként utasította el azokat az állításokat, amelyek szerint a vezetékeket aktivisták robbantották fel, és ragaszkodott ahhoz, hogy a robbantásokat szakemberek hajtották végre, akiket „az állam teljes ereje támogatott, amely bizonyos technológiákkal rendelkezik”.

Mi a reakciód?
👍tetszik
33
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
2
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek